A – B – C – D – E – F – G – H – I – J – K – L – M – N – O – P – Q – R – S – T – U – V – W – X – Y – Z
Agf wijzer B
Met weetjes over Aardappels, Groente & Fruit
Zie ook Receptenwijzer
Met het A, B, C, tje aan de boven, & onderkant.
Loopt u zo door het alfabet.
Babaco
Babaco De Latijnse naam is Carica pentagona Caricaceae. De babaco heeft een cilinderachtige vorm. De vrucht heeft een lengte van 20-30 cm en een doorsnede van ca 12 cm. Bij de steelaanzet is de vrucht stomp van vorm en aan … Lees verder →
Baby ananas
Baby ananas Omschrijving: De baby ananas ook wel Victoria ananas genoemd, heeft een oranjegele schil. Het vruchtvlees is prachtig goudgeel, heel erg sappig, zoet en aromatischer dan dat van een gewone ananas. De kroonbladeren zijn stekelig … Lees verder →
Babybanaan
Babybanaan De babybanaan is een klein banaantje van 6-8 cm. Het banaantje wordt ook wel rijstbanaan of pisang susu genoemd. De schil is dun en is bij een rijpe banaan geel van kleur. De smaak is erg zoet. Het banaantje … Lees verder →
Babymaïs
Tegenwoordig zijn er ook babymaïs verkrijgbaar. Babymaïs zijn zachte kolven, ongeveer zo lang en dik als een vinger. Eet de kleine kolven van babymaïs in zijn geheel. De babymaïs word uit Thailand, Kenia, Zimbabwe, Zambia, Zuid-Afrika en Israël geïmporteerd … Lees verder →
Bakbanaan
Bakbanaan De Latijnse naam is Musa paradisiac. De bak- of kookbanaan, de naam geeft het al aan, wordt gebakken, gegrild of gekookt voor consumptie. Deze banaan wordt niet rauw gegeten. Het hoge koolhydraatgehalte van de bakbanaan maakt de rauwe vrucht … Lees verder →
Bananen
Bananen Van de bananen is de fruitbanaan of dessertbanaan het bekendst in ons land. Ze kleuren tijdens het rijpen van groen naar geel en hebben een lengte van 15-30 cm. Deze ‘gewone’ banaan behoord tot één van de meest geconsumeerde … Lees verder →
Bananen (#2)
Bananen (#2) Appelbanaan en golden banana of pisang mas Bakbanaan en gele fruitbanaan Bananen horen tot de groep de Musaceae of banaanachtigen. Er zijn vele soorten en rassen. In de praktijk wordt er grofweg onderscheid gemaakt tussen de fruit- of … Lees verder →
Basilicum
Basilicum In Italië en Roemenie staat basilicum bekend als liefdeskruid, men geeft het soms aan verliefde personen. De naam basilicum komt van het Griekse woord basilius=koning. Basilicum werd namelijk gebruikt voor de olie … Lees verder →
Bataat (ander naam voor) Zoete aardappel
Zoete aardappel of bataat Omschrijving: De zoete aardappel, ook bataat genoemd, is een tropisch knolgewas met als oorsprong Mexico. De zoete aardappel is geen familie van de gewone aardappel. Beide soorten zijn in de tijd van … Lees verder →
Batavia
Batavia Batavia is een oude slasoort en eigenlijk de voorvader van ijsbergsla. Batavia lijkt qua vorm op kropsla. Het blad is sterk gehobbeld en heeft een gegolfde vorm. Hij is er in lichtgroene en rood-bruine tinten. De bladstructuur lijkt op … Lees verder →
Bessen
Bessen Vooral in de zomerperiode zien we de bekende Ribessoorten zoals aalbessen, zwarte bessen en kruisbessen in de winkels liggen. Aalbessen, zwarte bessen en kruisbessen zijn vooral in de periode juni tot augustus … Lees verder →
Bieslook
Bieslook De Latijnse naam is Allium schoenoprasum. Bieslook is familie van de ui, de smaak is echter veel fijner. In het oude China werd het gebruikt als tegengif bij diverse vergiftigingen. Ook werd het gebruikt als bloedstelpend middel. In de … Lees verder →
Bieten, rood
De rode biet of kroot is mestal rond van vorm. Er bestaan echter ook variëteiten met langwerpige vormen en andere kleuren, zoals witte en gele bieten. In de winterperiode van oktober tot april komen grote, ronde bieten zonder … Lees verder →
Bijzondere bessen
Bijzondere bessen Cranberry’s, bramen, witte aalbessen Rode aalbessen Kruisbessen, blauwe bessen en frambozen Er komen verschillende bessen op de markt in ons land. Vooral in de zomermaanden zijn dat de welbekende … Lees verder →
Bijzondere bloemkoolsoorten
Bijzondere bloemkoolsoorten Groene bloemkool. witte bloemkool en broccoli Bloemkolen hebben, net als alle koolsoorten, een dikke stengel die zich vertakt naar vele kleinere bladen of ‘bloemen’, ook wel roosjes genoemd. Die stengel, met de Latijnse naam ‘Caulis’, is verantwoordelijk … Lees verder →
Bijzondere wortel- en knolgewassen
Bijzondere wortel- en knolgewassen Topinamboer en roseval-aardappel Zoete aardappel en pomme de truffe Het dieet van onze verre voorouders bestond waarschijnlijk voor een groot gedeelte uit wortels en knollen. In de neolithische tijd werden wortels in de hete as geroosterd. … Lees verder →
Bildtstar
Bildtstar vrij vastkokend Koken * Bakken * Pureren NatuBalans Bildtstar Is een ronde, rode aardappel. De Bildtstar aardappel kunt u uitstekend koken, bakken en pureren. Bildtstar is vrij vastkokend in de kook, rijk aan vitamine C en … Lees verder →
Bindsla (ander naam voor) Little gem
Bindsla of little gem Bindsla, mini romanasla of little gem wordt van oudsher geteeld en gegeten in Zuid Europese landen. Door veredelingstechnieken is bindsla verkrijgbaar in Noord Europa en dus ook in Nederland. Mini bindsla krijgt steeds … Lees verder →
Bintje
Bintje iets kruimig kokend Koken * Bakken * Pureren NatuBalans Bintje **** Raseigenschappen: Rasnaam: Bintje Schilkleur: geel Vleeskleur: lichtgeel Knolvorm: langovaal Vlakheid van ogen: tamelijk vlakogig Kooktype: vrij vastkokend / iets kruimig Koken en … Lees verder →
Bio-cress
Shiso-rood, shiso-groen en bio-cress Shiso-rood (Bron: fruitoase.be) Shiso-groen (Bron: geurengoeroe.web-log.nl) Bio-cress (Bron: biohalo.com) Shiso-rood en shiso-groen zijn jonge plantjes uit zaad dat verwant is aan de muntfamilie. Shiso-rood is een … Lees verder →
Bittersinaasappel
Bittersinaasappel en tempel Bittersinaasappel Bron: vitaliteit.tv Tempel Bron: learn2grow.com De bittersinaasappel is een sinaasappel die bestemd is voor het maken van marmelade, gekonfijte schil en likeur. De bittersinaasappel komt in de handel onder … Lees verder →
Bladpeterselie
Peterselie Over de oorsprong van peterselie is weinig bekend. Uit overleveringen blijkt dat het kruid door de Grieken werd vereerd. Zij geloofden dat het was ontstaan uit het bloed van hun mythologische held Archemous. De Romeinen kroonden hun … Lees verder →
Blauwe bessen
Blauwe bessen De blauwe bes komt van oorsprong uit Noord-Amerika. De blauwe bes is geen veredelde bosbes, maar kan hem wel vervangen in gerechten. De zwart-blauwe bes ziet er mat uit en is wel 3 keer zo groot dan de … Lees verder →
Bleekselderij
Bleekselderij De Latijnse naam is Apium graveolens. Bleekselderij is een kruidachtige plant met sterk ontwikkelde bladstelen. De stelen zijn groen-geel van kleur. Soms zit er aan de stelen nog blad. Bleekselderij is nauw verwant aan de blad- en knolselderij. Vroeger … Lees verder →
Bloemen als sla
Oost-Indische kers is een klimplant die we hier ook veel als tuinplant zien. De rond gevormde bladeren zijn eetbaar, evenals de gekleurde bloemen. Er bestaan veel eetbare bloemen, zoals de courgettebloem (zie Courgette), enkele … Lees verder →
Bloemkool, witte
Bloemkool De Latijnse naam is Brassica oleracea. Bloemkool staat bovenaan de lijst van meest gegeten groenten in ons land. Naast de witte bloemkool zijn er ook oranje, groene en paarse varianten. De groente is vooral in de zomer- en … Lees verder →
Groene, oranje en paarse bloemkool
Groene, oranje en paarse bloemkool Varianten op de witte bloemkool zijn de groene bloemkool, oranje bloemkool en de paarse bloemkool. Deze bloemkoolvarianten vormen een vaste, bolronde kool die is opgebouwd uit korte stengels … Lees verder →
Boerenkool
Boerenkool Boerenkool is een struikachtige koolsoort met donkergroente en gekrulde bladeren. In het Frans wordt boerenkool heel toepasselijk ‘chou frisée’ genoemd (= kool met krulletjes). De kool is verkrijgbaar in de herfst … Lees verder →
Bonenkruid
Bonenkruid In de oude Griekenland en Rome was bonenkruid zeer geliefd. Vergilius gaf de raad om bonenkruid in de buurt van bijenkorven te planten om zo een zoete en kruidige honing te krijgen. Later kwam het kruid terecht in de … Lees verder →
Bosbessen
Blauwe bessen De blauwe bes komt van oorsprong uit Noord-Amerika. De blauwe bes is geen veredelde bosbes, maar kan hem wel vervangen in gerechten. De zwart-blauwe bes ziet er mat uit en is wel 3 keer zo groot dan de … Lees verder →
Bospeen
Wortels Wortels staan op de toptien-lijst van de meest geconsumeerde groenten in ons land. Geen wonder want peen is een ouderwetse groente en bovendien één van de veelzijdigste. We kennen verschillende typen wortels. Bospeen is vooral in de … Lees verder →
Bosui
Bosui Bosuien zijn in bosjes van 3 tot 5 stuks verkrijgbaar, vandaar de naam bosui. Aan de bosui zit vers groen blad, dat ook meegegeten kan worden. Bosuien worden geoogst voordat ze volgroeid zijn. De smaak is zacht, maar toch … Lees verder →
Bramen
Frambozen en bramen Frambozen en bramen zijn erg kwetsbare fruitsoorten. Ze behoren, evenals de aardbeien, tot de grote rozenfamilie. Frambozen en bramen hebben een duidelijke overeenkomst, ze zijn opgebouwd uit talrijke bolletjes, zogenaamde … Lees verder →
Broccoli
Broccoli Broccoli vormt een hoofdknop met hieromheen kleinere bloemknopjes aan lange, vlezige stellen. De kleur van de bloemknoppen is doorgaans groen maar er bestaan ook rassen met paarsachtige tinten. De groente lijkt … Lees verder →
Bruine bonen
Bruine bonen Bruine bonen worden, wat de smaak betreft, meer gewaardeerd dan witte bonen. Ze zijn geschikt op er soep en andere heerlijke gerechten van te bereiden. Oud-Hollandse gerechten met bruine bonen zijn onder andere … Lees verder →
Zie ook Receptenwijzer