Weetjes: Zoete aardappel of bataat

Zoete aardappel of bataat

Zoete aardappel IMG_0777

Omschrijving:

De zoete aardappel, ook bataat genoemd, is een tropisch knolgewas met als oorsprong Mexico. De zoete aardappel is geen familie van de gewone aardappel. Beide soorten zijn in de tijd van Columbus in Europa terechtgekomen. De zoete aardappel is echter niet het volksvoedsel van de Nederlanders geworden. De hoofdreden was waarschijnlijk de zoete smaak die kennelijk niet werd gewaardeerd. De zoete aardappel wordt vooral in de Antilliaanse en Aziatische keuken gebruikt. De aardappel heeft een langwerpige, grillige vorm. Een knol kan wel 300 gram wegen. De schil is meestal rood en van binnen kan de aardappel crème van maar ook oranje van kleur zijn. De kooktijd is ongeveer 20 minuten.
Schil de aardappel vòòr of pel hem na het koken. Levert per 100 gram 120 kcal.

Productielanden:

Israël, Egypte, Zuid-Afrika, Verenigde Staten, Brazilië, Canarische Eilanden

Aanvoertijd:

Het hele jaar door.

Gebruik:

Borstel de zoete aardappel schoon, schil hem, snij hem in stukken en kook hem als een gewone aardappel gaar. Vermeng de aardappelen na het koken met een beetje gesmolten boter om verkleuren te voorkomen. Zoete aardappelen zijn zowel geschikt voor zoete als hartige gerechten.

Houdbaarheid:

Op een droge, koele plaats enkele weken.

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram verse Zoete Aardappelen:

  • Energetische waarde: 402 kJ (120 kcal)
  • Koolhydraten: 20,5 gram
  • Eiwit: 1,1 gram
  • Vet: 0,3 gram
  • Vitamine C: 17 mg
  • Vitamine B1: 0,07 mg
  • Vitamine B2: 0,01 mg
  • Calcium: 23 mg
  • IJzer: 0,7 mg
  • Kalium: 300 mg

Recepten:

Zoete aardappel

Voor meer informatie zie:

kleinerand

Wortel- em knolgewassenBijzondere wortel- en knolgewassen

Topinamboer en roseval-aardappel Zoete aardappel en pomme de truffe Het dieet van onze verre voorouders bestond waarschijnlijk voor een groot gedeelte uit wortels en knollen. In de neolithische tijd werden wortels in de hete as geroosterd. … Lees verder →

kleinerand

Bron: 

Advertenties

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.