Weetjes: Bijzondere bloemkoolsoorten

Bijzondere bloemkoolsoorten

Groene bloemkool. witte bloemkool en broccoli

Bloemkolen hebben, net als alle koolsoorten, een dikke stengel die zich vertakt naar vele kleinere bladen of ‘bloemen’, ook wel roosjes genoemd. Die stengel, met de Latijnse naam ‘Caulis’, is verantwoordelijk voor de soortnaam. Kool heeft van oudsher de naam niet alleen voedzaam te zijn, maar ook tegen allerlei kwalen remedie te bieden. In ieder geval is het een groente die rijk is aan vitaminen en daarnaast ijzer en kalk bevat. De meest bekende is natuurlijk de witte bloemkool, de meest gegeten groente in Nederland. Oorspronkelijk niet groter dan een tennisbal, maar via veredeling tot het formaat van voetballen opgekweekt. Momenteel is er echter opnieuw vraag naar kleine kooltjes,die decoratief zijn en bovendien makkelijk in te vriezen. Daarom keren de kleine kooltjes weer terug, nu zelfs in pingpongbalformaat. In de loop der jaren zijn er bovendien meer soorten ontstaan.

kleinerand

Bloemkool (Oranje, groene & paarse)Groene, oranje en paarse bloemkool

Varianten op de witte bloemkool zijn de groene bloemkool, oranje bloemkool en de paarse bloemkool. Deze bloemkoolvarianten vormen een vaste, bolronde kool die is opgebouwd … Lees verder →

kleinerand

RomanescoRomanesco

De romanesco ziet eruit als een geel-groene bloemkool, waarvan de roosjes de vorm hebben van torentjes. Romanesco dankt zijn naam aan de eerste beschrijving in het Italië van … Lees verder →

kleinerand

Broccoli IMG_0890Broccoli

Broccoli vormt een hoofdknop met hieromheen kleinere bloemknopjes aan lange, vlezige stellen. De kleur van de bloemknoppen is doorgaans groen maar er … Lees verder →

kleinerand

Koopinformatie:

De gekleurde bloemkoolvarianten moeten bij aankoop stevig aanvoelen en fris van kleur zijn. De smaak is te vergelijken met die van bloemkool. Broccoli moet mooi groen van kleur zijn. Broccoli verkleurt geel als de bloemknopjes gaan bloeien. De iets pittige maar fijne smaak wordt tijdens het bloeien bitter. De malse stengels van broccoli hebben iets weg van asperges (vandaar de Duitse naam Sparghelkohl). Broccoli is het hele jaar verkrijgbaar. In de periode juni tot november komt de groente vooral uit eigen land. De rest van het jaar zijn Italië en Spanje belangrijke leveranciers van Nederland. De bijzondere bloemkoolsoorten worden aangevoerd uit Frankrijk Italië en uit eigen land.

Bewaren:

Bewaar broccoli zo koel mogelijk, dus het liefst in de koelkast. Verpakt in plastic folie is de groente 2-3 dagen houdbaar. De bloemkoolsoorten zijn langer houdbaar. Ca 5-7 dagen in de groentelade van de koelkast. Verpak ze in plastic folie om uitdrogen te voorkomen.

Behandeling:

Was broccoli en snijd een plakje van de onderkant van de stronk. Schil de stelen met een dunschiller tot vlak aan de top. Snijd ze vanaf de onderkant kruislings in of snijd de stelen eraf en snijd ze in stukken. Op deze manier zijn de stelen gelijk gaar met de roosjes. Repen voor de kooktijd op ca. 4-8 minuten, kook de groenten beetgaar. Reken op ca. 250 gram broccoli of bloemkool per persoon. Haal voor de bereiding van bloemkool de buitenste bladeren eraf en verwijder de stronk. Was de groente in ruim water of zet de kool 15 minuten in ruim water met zout. Vuil en andere ongerechtigheden trekken er dan vanzelf uit. Leg de kool in een pan met weinig water en zout en kook de groente in ca. 15-20 minuten beetgaar. Of verdeel de kool in roosjes, de kooktijd is dan uiteraard korter.
Voor het gebruik van broccoli en bloemkool in salades kunt u de roosjes enkele minuten blancheren, het èchte rauwe is er dan af. De paarse bloemkool verliest z’n kleur tijdens het kookproces.

Bereidingstijden van bloemkool:

  • Koken: ca. 10 minuten
  • Magnetron: ca. 4 – 6 minuten
  • Roerbakken: ca. 9 minuten
  • Frituren: ca. 2 – 3 minuten
  • Smoren: ca. 10 – 12 minuten
  • Stomen: ca. 12 – 14 minuten

Bereidingstijden van broccoli:

  • Koken: ca. 3 minuten
  • Magnetron: ca. 4 – 5 minuten
  • Roerbakken: ca. 5 – 6 minuten
  • Frituren: ca. 2 minuten
  • Smoren: ca. 5 – 7 minuten
  • Stomen: ca. 6 minuten

Toepassing:

  • Gekookt met kaas-, tomaten- of kerrysaus
  • Gefrituurde roosjes bij een rijsttafel
  • Rauwe roosjes met een dipsausje als borrelhapje
  • Gegratineerd met blauwe schimmelkaas
  • In hartige taarten met ui, bacon en kaas

Voedingswaarde:

Vitamine C: broccoli 110 mg en bloemkool 80 mg
B-Caroteen: ruim aanwezig
IJzer: veel
Kcal: broccoli 20 en bloemkool 24

Wist je dit:

Dat je de stronk van broccoli ook kan eten. In de stronk zitten de meeste vitamines. Snijd de roosjes tot op de stronk af. Schil de stronk en snijd hem in blokjes. En kook het gewoon mee met de roosjes.

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Bloemkool
Zie ook andere recepten met “Romanesco
Zie ook andere recepten met “Broccoli

kleinerand

Broccoli au gratinBroccoli au gratin

“Recept” Broccoli au gratin Categorie: Hoofdgerecht, Ovengerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 1 kilo broccoli 1.5 kilo aardappelen 1 dl melk Zout Peper 200 gram ham blokjes 1 zakje kaassaus boter of margarine Bereidingswijze … Lees verder →

Geplaatst in Hoofdgerecht, Ovengerecht|Tags: , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

www.watkokenwevandaag.wordpress.comGroene bloemkoolsalade met kaas en ananas

“Recept” Groene bloemkoolsalade met kaas en ananas Categorie: Maaltijdsalade Aantal personen: 4 Ingrediënten: 1 groene bloemkool 1 plak ananas 200 gram cottage cheese 3 hardgekookte eieren 4 el mayonaise (kwark of yoghurt) 2 tl … Lees verder →

Geplaatst in Salades|Tags: , , , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Romanesco met eiRomanesco met ei

“Recept” Romanesco met ei Categorie: Groente Aantal personen: 4 Ingrediënten: 1 romanesco Zout 2 hardgekookte eieren 50 gram gesmolten boter 1 el fijngehakte peterselie Bereidingswijze: Maak de romanesco schoon en kook de groente in z’n … Lees verder →

Geplaatst in Groente|Tags: , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Bron: &

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s