Weetjes: Bindsla

Bindsla of little gem

Little Gem 20150916_135535

Bindsla, mini romanasla of little gem wordt van oudsher geteeld en gegeten in Zuid Europese landen. Door veredelingstechnieken is bindsla verkrijgbaar in Noord Europa en dus ook in Nederland. Mini bindsla krijgt steeds meer bekendheid bij de Nederlandse consument. Het wordt gezien als de grote vervanger van IJsbergsla, met als voordelen dat het veel smaakvoller is en daarnaast veel langer houdbaar. De kleine porties sla zijn heel handig in gebruik, smaken enigszins zoet en zitten boordevol gezonde voedingsstoffen zoals bètacaroteen (provitamine A) en vitamine C.

Little gem of bindsla is dus een kleine gekropte Romeinse sla met gekrulde blaadjes. Omwille van zijn stevige blaadjes is hij in Groot-Brittannië een populaire groente om te dippen. De Engelsen durven dit ook Sugar Cos te noemen. Sugar vanwege zijn zoetheid en Cos vanwege het feit dat de Romeinen hem ontdekten op het Griekse eiland Kos.

Little gem of Sucrine – de Amerikaanse benaming ) is een kleine sla die soms ook wel omschreven wordt als ‘een combinatie van kropsla en Romeinse sla’. Ze is knapperig, zoals Romeinse sla, en zoet, zoals kropsla, maar de textuur, geur en smaak is typisch ‘little gem’. Terwijl romeinse sla dikke, zeer krokante nerven heeft met dunne krokante bladeren, heeft de klassieke little gem dunnere nerven en dikkere bladeren. Deze zijn dan ook nog eens sappiger en krokanter en hebben meer ‘beet’ dan welke andere romeinse sla.

De smaak van little gem is een klein beetje nootachtig (walnoten) en een voorzichtige zoetigheid.

Bindsla is het hele jaar verkrijgbaar. De minikropjes komen voornamelijk uit Nederland maar ook uit Duitsland, Italië en Spanje.

Bewaren en inkoop:

Dat de blaadjes er fris en knapperig uitzien met een frisgroene kleur. Leg de sla, met de verpakking er omheen, in de groentelade van je koelkast. Daar is de sla een paar dagen goed houdbaar. Mini bindsla blijft wat langer goed dan gewone sla door de ietwat stevigere structuur.

Voedingswaarde:

De voedingswaarde per 100 gram:

  • Energetische waarde: 79 kJ (17 kcal)
  • Koolhydraten: 3 gram
  • Eiwit: 1,4 gram
  • Vet: 0,3 gram
  • Vitamine C: 40 mg
  • Vitamine B1: 0,1 mg
  • Vitamine B2: 0,1 mg
  • Calcium: 3 mg
  • IJzer: 5 mg
  • Kalium: 247 mg

Schoonmaken en bereiden:

De kropjes bindsla liggen schoon in de winkels en zijn makkelijk te snijden. Bindsla kun je niet alleen rauw (in salades) eten, maar ook stomen. De stoomtijd is ca. 10 minuten. De smaak van de gestoomde nerven van bindsla lijkt op die van asperges.

Variëren met bindsla:

  • Rauw, met of zonder een dressing
  • Rauw als borrelhapje
  • Onder de grill als bijgerecht
  • Gestoomd als bijgerecht

Recepten:

Little gem

Bron: groentenfruitbureau.nl

Advertenties

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s