Weetjes: Peterselie

Peterselie

Over de oorsprong van peterselie is weinig bekend.
Uit overleveringen blijkt dat het kruid door de Grieken werd vereerd.
Zij geloofden dat het was ontstaan uit het bloed van hun mythologische held Archemous.
De Romeinen kroonden hun overwinnaars met kransen van peterselie.
In die tijd droegen mannen peterselie in hun haar om niet dronken te worden.
Vroeger werd, om van een goede oogst verzekerd te zijn, peterselie op Goede Vrijdag geplant.
Peterselie is in te delen in krul- en bladpeterselie.
Het (gladde) blad van bladpeterselie is aromatischer dan dat van krulpeterselie.
Bladpeterselie wordt gebruikt als ingrediënt van gerechten.
Krulpeterselie is vooral geschikt op gerechten mee te garneren.
Om de smaak het best uit te laten komen wordt fijngesneden peterselieblad op het laatste moment aan een gerecht toegevoegd.
Het blad en de stengel kunnen met een bouillon worden meegetrokken.

Variëren met peterselie:

  • Krulpeterselie als garnering van gerechten
  • In soepen en warme sauzen
  • Op worteltjes, doperwten, sperziebonen, bloemkool, tuinbonen, koolraap, gekookte en gebakken aardappelen
  • Fijngesneden peterselie als smaakmaker van rauwkostsalades
  • Als toevoeging aan koude sauzen zoals mayonaise
  • In kruidenboter

Voor meer informatie zie:

Tuinkruiden

Tuinkruiden Door de eeuwen heen zijn er kruiden verbouwd en verwerkt. Oorspronkelijk werden ze vooral gebruikt als geneesmiddel. Aan sommige kruiden werd zelfs toverkracht toegeschreven. Het gebruik van kruiden in de keuken was minder bekend … Lees verder →

Andere verwante onderwerpen:

Recepten met “Bladpeterselie” of “Peterselie
Voedingswijzer van “Peterselie”

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.