Weetjes: Bijzondere wortel- en knolgewassen

Bijzondere wortel- en knolgewassen

Topinamboer en roseval-aardappel. Zoete aardappel en pomme de truffe.

Het dieet van onze verre voorouders bestond waarschijnlijk voor een groot gedeelte uit wortels en knollen. In de neolithische tijd werden wortels in de hete as geroosterd. De verfijnde Romeinse en Franse keuken gebruikten wortels en knollen hooguit als smaakmaker bij het stoven van gerechten, of als garnering. Aan wortels en bijvoorbeeld bieten werden wel medicinale krachten toegekend. Ook nu nog is wortelsap en bietensap overal verkrijgbaar, hoewel gelukkig niet meer geloofd wordt dat het tegen astma helpt of de hersenen verkwikt.

Wie eens wat anders wil dan de oude bekenden heeft keuze genoeg. Een greep uit het assortiment:

kleinerand

Rozeval- & Truffelaardappelen IMG_1633Roseval-aardappel en pomme de truffe

Een variant op de gewone aardappel is de Roseval-aardappel. Het is een langwerpige aardappel met een rood-roze kleur. Deze aardappel blijft stevig tijdens het kookproces … Lees verder →

kleinerand

Zoete aardappel IMG_0777Zoete aardappel of bataat

De zoete aardappel, ook bataat genoemd, is een tropisch knolgewas met als oorsprong Mexico. De zoete aardappel is geen familie van de gewone aardappel. Beide soorten … Lees verder →

kleinerand

AardpeerAardpeer, topinamboer of Jeruzalem-artisjok

De Latijnse naam is Helianthus tuberoses. De aardpeer is een knol met een grillige vorm, die ook wel topinamboer of Jeruzalem-artisjok genoemd. De aardpeer is … Lees verder →

kleinerand

Pastinaak IMG_1440Pastinaak

De Latijnse naam Pastinaca sativa. De pastinaak is de voorganger van onze winterwortel. De lange witte wortel heeft een zoetig, op anijs lijkende smaak. De wortel is iets minder … Lees verder →

kleinerand

Schorseneren IMG_1433Schorseneren

De Latijnse naam is Scorzonera hispanica. Schorseneren zijn lange, dunne wortels met een zwart-bruine schil. Onder de schil is de wortel wit van kleur. De groente heeft een … Lees verder

kleinerand

CrosnesCrosnes

Crosnes Crosnes zijn kleine, spiraalvormige knolletjes die op een garnaal lijken. Het zijn de knolletjes van de Japanse andoorn. De smaak van deze decoratieve groente heeft iets … Lees verder →

kleinerand

Koopinformatie en bewaren:

Alle knol- wortelgewassen moeten bij aankoop stevig aanvoelen. Verpak ze in een geperforeerde plastic zak en bewaar ze in de groentelade van de koelkast of op een koele plaats ca. 12 graden.

Toepassing:

  • Roseval-aardappel in aardappelsalades
  • Zoete aardappel in stoofschotels met vruchtgroenten
  • Aardperenpuree bij wildgerechten
  • Gekookte schorseneren met kaas gratineren in oven
  • Crosnes 3 minuten koken en daarna bakken met ui en spekjes

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Roseval aardappel
Zie ook andere recepten met “Truffel aardappel
Zie ook andere recepten met “Zoete aardappel
Zie ook andere recepten met “Aardpeer
Zie ook andere recepten met “Pastinaak
Zie ook andere recepten met “Schorseneren
Zie ook andere recepten met “Crosnes

kleinerand

Gestoofde pastinaak met winterwortelGestoofde pastinaak met winterwortel

“Recept” Gestoofde pastinaak met winterwortel Categorie: Groente Aantal personen: 2 (vergeten groenten) Ingrediënten: 250 gram pastinaak 250 gram winterwortel 20 gram boter Bereidingswijze: Pastinaak en winterwortel … Lees verder →

Geplaatst in Groente|Tags: , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

www.watkokenwevandaag.wordpress.comGebakken crosnes

“Recept” Gebakken crosnes Categorie: Bijgerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 500 gram crosnes 1 ½ liter kippenbouillon (van tablet) 50 gram boter Gehakte peterselie Bereidingswijze: Was de crosnes goed schoon … Lees verder →

Geplaatst in Bijgerecht|Tags: , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Gegratineerde schorseneren met paprika-kaassausGegratineerde schorseneren met paprikakaassaus

“Recept” Gegratineerde schorseneren met paprikakaassaus Categorie: Groente, Ovengerecht Aantal personen: 4 (vergeten groenten) Ingrediënten: 1200 gram schorseneren 40 gram boter 2 uien 1 rode paprika 40 gram bloem 4 dl melk … Lees verder →

Geplaatst in Groente, Ovengerecht|Tags: , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Zoete aardappel met tomaat en preiZoete aardappel met tomaat en prei

“Recept” Zoete aardappel met tomaat en prei Categorie: Groente Aantal personen: 2 Ingrediënten: 300 gram zoete aardappel (1 à 2 stuks) 1 ui 1 teentje knoflook 2 vleestomaten 1 rode paprika 1 prei 1 el olie 1 el zoete ketjap … Lees verder →

Geplaatst in Groente|Tags: , , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

AardperenpureeAardperenpuree

“Recept” Aardperenpuree Categorie: Bijgerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 500 gram aardperen Zout Scheutje room Peper Bereidingswijze: Was en boen de aardperen schoon in water. Kook ze in de schil gaar in 15-20 minuten in … Lees verder →

Geplaatst in Bijgerecht|Tags: , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Bron: &

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s