A – B – C – D – E – F – G – H – I – J – K – L – M – N – O – P – Q – R – S – T – U – V – W – X – Y – Z
Agf wijzer L
Met weetjes over Aardappels, Groente & Fruit
Zie ook Receptenwijzer
Met het A, B, C, tje aan de boven, & onderkant.
Loopt u zo door het alfabet.
Lamsoor
Lamsoor Lamsoor is een bladgroente en heeft 12 cm lange, groene bladeren die in een rozet groeien. De naam geeft het al aan, het blad heeft de vorm van een lamsoor. De groente groeit van oorsprong op de schorren in … Lees verder →
Laos
Laos Thaise gember / Laos Laos (Alpinia galanga) is een plant, verwant aan gember. Het wordt ook wel eens Thaise gember of galanga genoemd. Het is een meerjarige plant uit de tropen. Laos is waarschijnlijk afkomstig uit Indonesië maar … Lees verder →
Laurier
Laurier Laurier (Laurus nobilis) is tegenwoordig vooral een in de keuken gebruikt kruid. Laurierbladeren zijn afkomstig van de laurierboom of -struik. Laurierbladeren zijn ongeveer 5 cm lang en worden (meestal gedroogd) gebruikt in … Lees verder →
Lavas
Lavas Lavas stamt van oorsprong uit het Middellandse-Zeegebied, de Balkan, de Italiaanse Alpen en Noord-Griekenland. Het kruid werd gebruikt in kruidenparfums. Volgens de Engelse kruidendokter Culpepper, die leefde in de 17e … Lees verder →
Lente-ui
Lente-ui Lente-uitjes worden ook wel voorjaars- of stengeluitjes genoemd. Ze worden heel jong geoogst en zien eruit als mini-preitjes. De smaak lijkt ook een beetje op die van prei. Lente-uitjes zijn vrijwel heel het jaar verkrijgbaar. Bij … Lees verder →
Limabonen
Limabonen Limabonen zijn platte, grote, witte bonen. Oorspronkelijk komen deze bonen uit Zuid-Amerika. Limabonen zijn lekker met bijvoorbeeld gekruid vlees, tomaten en ui. Voor meer informatie zie: Peulvruchten … Lees verder →
Lime of limoen
Lime, limquat en djeroek limo Limquat (Bron: nl.wikipedia.org) Djeroek limo (Bron: vitaliteit.tv) De limoen of lime is het kleine ronde groene zusje van de citroen. De vrucht heeft geel-groen vruchtvlees en bevat meer sap dan een citroen. Nog kleiner dan … Lees verder →
Limquat
Lime, limquat en djeroek limo Lime of limoen (Bron: versthuisbezorgd.nl) Limquat (Bron: nl.wikipedia.org) Djeroek limo (Bron: vitaliteit.tv) De limoen of lime is het kleine ronde groene zusje van de citroen. De vrucht heeft … Lees verder →
Linzen
Linzen Linzen hebben een platte discusachtige vorm. Ze variëren in grootte en kleur, die bruin, geel, rood en groen kan zijn. Linzen komen oorspronkelijk uit Azië en Zuid-Europa. Ze worden veel gebruikt in de Indiase, Turkse en Marokkaanse keuken. Voor … Lees verder →
Litchi en ramboetan
Litchi en ramboetan Lychee en ramboetan De litchi, ramboetan en longan zijn vruchten die behoren tot de familie van de zeepboomachtigen of sapidaceae. De familienaam is te danken aan de alkalische stof, saponine, die uit sommige … Lees verder →
Litchi
Litchi Omschrijving: Litchi’s of Lychees zijn vruchten ter grootte van een walnoot of kleine pruim, met een fel rozerode geschubde schil. Het glazige, witte Vruchtvlees van de litchi is stevig en sappig. Het heeft een zoete, kruidige smaak die … Lees verder →
Little gem
Bindsla of little gem Bindsla, mini romanasla of little gem wordt van oudsher geteeld en gegeten in Zuid Europese landen. Door veredelingstechnieken is bindsla verkrijgbaar in Noord Europa en dus ook in Nederland. Mini bindsla krijgt steeds … Lees verder →
Lollo bionda
Lollo bionda en lollo rossa Lollo rossa en lollo bionda vormen een losse krop. Deze slasoorten hebben een sterk gekroesd blad. Lollo rossa is de rode variant en lollo bionda de groene. Scheur de bladeren zo nodig na het wassen in … Lees verder →
Lollo rossa
Lollo bionda en lollo rossa Lollo rossa en lollo bionda vormen een losse krop. Deze slasoorten hebben een sterk gekroesd blad. Lollo rossa is de rode variant en lollo bionda de groene. Scheur de bladeren zo nodig na het wassen in … Lees verder →
Longan
Longan De longan heeft net als de litchi een gladde schil maar is iets kleiner. De schil is aanvankelijk oranje maar verkleurt al binnen 24 uur na de oogst tot beige-bruin. Het vruchtje is zoet van smaak en aromatischer dan … Lees verder →
Zie ook Receptenwijzer