Index K

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Agf wijzer K

Met weetjes over Aardappels, Groente & Fruit

Zie ook Receptenwijzer

Met het A, B, C, tje aan de boven, & onderkant.
Loopt u zo door het alfabet.

PhysalisKaapse kruisbes (ander naam voor) Physalis

Kaapse kruisbes Kaapse kruisbes of physalis De Kaapse kruisbes of physalis komt van oorsprong uit Peru. De vrucht hoort tot de nachtschadegewassen waartoe ook vruchten als tamarillo en pepino behoren. De physalis is een goudgele bes … Lees verder →

Kaki

Sharon en kaki Sharon De kaki komt van oorsprong uit China, Japan en Korea. Het is de vrucht van een 4 tot 8 meter hoge struikachtige boom, die per oogst wel 80 kg vruchten kan geven. In Zuid-Europa groeien ze … Lees verder →

Kaneel, stokjes & Kaneel, poederKaneel en kaneelstokjes

Kaneel en kaneelstokjes Kaneel is een in de keuken gebruikte specerij. Het bestaat uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom, (Cinnamomum verum, synoniem: Cinnamomum zeylanicum). Er bestaan vele varianten, maar de belangrijkste zijn de … Lees verder →

Cantaloupe meloenKanteloep meloen (ander naam voor) Cantaloupe  meloen

Cantaloupe meloenen De naam Kanteloep of Cantaloupe is afgeleid van Cantelupo, een plaatsje in de buurt van Rome, waar deze meloenen in de tuin van de Paus werden geteeld. Ze zijn rond of iets afgeplat van vorm. De buitenkant … Lees verder →

Kapucijners, gedroogdKapucijners, gedroogd

Kapucijners Kapucijners komen oorspronkelijk uit Turkije. De hoekige licht- tot donkerbruin erwten worden in ons land veel gegeten. Kapucijners worden meestal geserveerd met gebakken spek, gebakken uien en aardappelen of rijst. Ze zijn ook lekker met … Lees verder →

Kapucijners (vers)Kapucijners, vers

Doperwten & kapucijners Verse doperwten en kapucijners hebben veel met elkaar gemeen. Beide worden in onrijpe toestand geoogst. De suikers in de zaden zijn nog niet omgezet in zetmeel waardoor de zaden een zoetige smaak hebben en de voedingswaarde  … Lees verder →

Kastanjes

Kastanjes Kastanjes worden tot de noten gerekend, ze bevatten echter weinig vet en eiwit. Het koolhydraatgehalte is zo hoog dat ze bij de maaltijd aardappelen of rijst kunnen vervangen. Kastanjes groeien ook in ons land. Helaas zijn … Lees verder →

Katjang idjoe

Katjang idjoe Katjag idjoe worden ook wel mungbonen genoemd. De kleine olijfgroene bonen komen oorspronkelijk uit China. Wanneer we de boontjes laten ontkiemen ontstaat de kiemgroente taugé. Taugé wordt verwerkt in … Lees verder →

KersenKersen

Kersen Kersen zijn net zoals pruimen steenvruchten. Het vruchtvlees bevat een steenachtige pit. Kersen zijn kwetsbaarder dan pruimen. Er bestaan zoete en zure kersen. Zure kersen zoals de morel worden verwerkt in dranken. Zoete … Lees verder →

Kerssoorten

Kerssoorten Bio-cress, shiso-rood, daikonkers en shiso-rood Shiso-groen en mosterdkers Kerssoorten zijn jonge plantjes van pas ontkiemd zaad. De jonge plantjes bevatten vluchtige oliën en hebben een specifieke geur en smaak. Ze worden tot de aromatische groenten gerekende, maar … Lees verder →

Kerstomaat (ander naam voor) Cherrytomaat

Kerstomaat De kerstomaat wordt ook wel cocktail- of cherrytomaat genoemd. Het zijn kleine éénhapstomaatjes. Ze zijn er in rood, oranje en geel. De smaak is lekker tomaatachtig. De tomaatjes zijn vooral geschikt als hapje en als … Lees verder →

Kervel Kervel

Kervel Kervel werd door de Romeinen als groente gebruikt. De kervel werd gekookt op de manier waarop wij tegenwoordig spinazie bereiden. Het kruid schijnt een bloedreinigende werking te hebben. Van kervel wordt het fijne, jonge … Lees verder →

Kidneybonen

Rode nierbonen Beter bekent als Kidneybonen Kidneybonen heten in Nederland eigenlijk rode nierbonen. Maar de Engelse naam is veel meer ingeburgerd. Kidneybonen danken hun naam aan de vorm (ze zijn niervormig) en hebben … Lees verder →

Kievitsbonen

Kievitsbonen Kievitsbonen lijken qua vorm op bruine bonen. De kleur is beige met bruin-rode vlekken. Tijdens het koken worden de bonen egaal bruin van kleur. Kievitsbonen komen waarschijnlijk uit het Middellandse Zeegebied. Het gebruik en bereiding … Lees verder →

Kikkererwten

Kikkererwten Kikkererwten lijken door hun onregelmatige vorm en lichtgeel-bruine kleur op gepelde hazelnoten. Oorspronkelijk komen de erwten uit Azië. Kikkererwten komen we in recepten ook tegen onder andere namen zoals kekers … Lees verder →

Kiwano

Kiwano Kiwano De kiwano houdt het midden tussen een vrucht en een groente en behoort tot de familie van de komkommerachtigen, waartoe ook de komkommer, courgette, pompoen en meloen behoren. De kiwano komt … Lees verder →

Kiwi Groen & GeelKiwi

Kiwi Grote en kleinere kiwi’s De kiwi komt van oorsprong uit China. De oorspronkelijke naam van de vrucht was Chinese kruisbes. In Nieuw-Zeeland is de naam veranderd in kiwi, voornamelijk om commerciële redenen. De … Lees verder →

KnoflookKnoflook

Knoflook Knoflook Knoflook (Allium sativum) is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). Tot deze familie behoren andere soorten als de ui en de bieslook. Geschiedenis: “Lauk” werd al vermeld in de Edda. De Talmoed “Eet regelmatig knoflook, het heldert de … Lees verder →

Meiraap, Knolraap of MeiknolletjeKnolraap

Meiraap Knolraap, ook meiraap, meiknolletje, knol of raap genoemd (Brassica rapa) is een oude groente die in Nederland vrijwel alleen nog door de amateurtuinder en in de biologische landbouw geteeld wordt, maar bijvoorbeeld in België en Frankrijk heel … Lees verder →

Knolselderij

Knolselderij Knolselderij groeit, in tegenstelling tot z’n familieleden blad- en bleekselderij, onder de grond. Soms zit er groen blad aan de knollen. Knolselderij heeft, evenals andere selderijsoorten, een specifieke smaak en geur. De groente is vooral in de … Lees verder →

Knolvenkel

Knolvenkel Knolvenkel met losgemaakte bladeren, de zogenaamde venkelschuitjes Knolvenkel is de verdikte stengelvoet van de venkelplant. Venkel is een kruidachtig gewas met wijdvertakt groen. De bladstelen verdikken zich … Lees verder →

Kobocha pompoen

Kobocha pompoen Kobocha ook wel Butterball genoemd. Is een variant van de reuzenpompoen. Wist je dit: **** Voor meer informatie zie: Pompoen Pompoen Groene pompoen De pompoen behoort tot de komkommerachtigen of Cucurbiteae. Deze … Lees verder →

KokosnotenKokosnoten

Kokosnoten De kokosnoot is de vrucht van de kokospalm. Hij heeft afhankelijk van het ras een groene of gele leerachtige bast. Hieronder zit een dikke, vezelige laag, waar ondermeer touw van wordt gemaakt. Onder deze lagen zit pas de … Lees verder →

KomkommerKomkommer

Komkommer De komkommer is één van de populairste saladegroenten in ons land. De vruchtgroente is groen van kleur. In het midden van het vruchtvlees zit een kleine kern met een geleiachtige massa. De smaak is heerlijk fris. Sporadisch zien we … Lees verder →

Koolraap

Koolraap Koolraap groeit in tegenstelling tot de andere koolsoorten onder de grond. Het is een grote knol met ruwe, groen-gele schil. Onder de schil zit hard vruchtvlees met een oranje-gele kleur. Koolraap wordt altijd gekookt of gestoofd gegeten. De … Lees verder →

Koolrabi

Koolrabi Groene koolrabi’s Koolrabi stamt af van wilde kool, die nog voorkomt in het Middellandse Zee-gebied. Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. In tegenstelling tot knollen en koolrapen groeit koolrabi boven … Lees verder →

Koriander Koriander

Koriander Koriander bevordert volgens overlevering “onsterfelijkheid”, maar ook gierigheid. Oorspronkelijk komt het kruid uit China, maar het wordt eeuwenlang in Europa verbouwd. De Romeinen maakten een mengsel van … Lees verder →

Kousenband

Kousenband Kousenband Kousenband komt van oorsprong uit West-Afrika maar groeit ook in tropisch Amerika, Zuidoost-Azië en in Nederlandse kassen. De kousenbandplant is een grote klimplant en kan alleen goed gedijen in een tropisch klimaat. De kousenband is een lange, veterachtige … Lees verder →

Krop sla Kropsla (ander naam voor) Sla

Kropsla Kropsla is in ons land nog steeds de meest populaire slasoort. De bladeren vormen een losse, maar toch min of meer gesloten krop. De kleur kan variëren van licht- tot donkergroen. De smaak is neutraal. Voor meer informatie zie: … Lees verder →

KruisbessenKruisbessen

Kruisbessen Kruisbessen worden ook wel klapbessen genoemd. Deze grote, soms enigszins behaarde bessen groeien niet aan trossen. Er zijn geel-groene en rode kruisbessen. De geel-groene kruisbessen hebben  de dunste schil en zijn het meest zoet van smaak … Lees verder →

MuntKruizemunt (ander naam voot) Munt

Kruizemunt Kruizemunt is een van de vele muntsoorten. Kenmerkend voor alle soorten is het typische muntaroma. Kruizemunt komt oorspronkelijk uit Azië. Denaam komt van de nimf Mentha, die door Pluto werd bemind en … Lees verder →

Krulandijvie (ander naam voor) Frisée

Krulandijvie of frisée Krulandijvie of frisée is een andijviesoort. De groente vormt een vrij open krop en heeft krullerig, sterk ingesneden blad. Het hart van de krop is geel en de buitenste bladeren zijn groen. De smaak van frisée is … Lees verder →

Krulpeterselie

Peterselie Over de oorsprong van peterselie is weinig bekend. Uit overleveringen blijkt dat het kruid door de Grieken werd vereerd. Zij geloofden dat het was ontstaan uit het bloed van hun mythologische held Archemous. De Romeinen kroonden hun … Lees verder →

Kumquat

Kumquat Omschrijving: De kumquat is een dwergsinaasappeltje die oorspronkelijk uit China en Vietnam komt. Het vruchtje is langwerpig, 2 tot 4 centimeter lang, met een heldere oranje schil en licht oranje vruchtvlees. Soms bevatten de … Lees verder →

Zie ook Receptenwijzer

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ