Weetjes: Kruisbessen

Kruisbessen

Kruisbessen IMG_1878

De Latijnse naam voor kruisbes is Ribes uva-crispa. Kruisbessen worden ook wel klapbessen genoemd. Deze grote, soms enigszins behaarde bessen groeien niet aan trossen. Er zijn geel-groene en rode kruisbessen. De geel-groene kruisbessen hebben  de dunste schil en zijn het meest zoet van smaak. Kruisbessen hebben geleiachtig vruchtvlees, dat veel pectine bevat.

Aanvoertijd:

Kruisbessen zijn verkrijgbaar vanaf Mei tot en met Augustus.

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram verse kruisbessen:

  • Energetische waarde: 167 kJ (40 kcal)
  • Koolhydraten: 9 gram
  • Eiwit: 1 gram
  • Vet: 0,15 gram
  • Vitamine C: 30,0 mg
  • Vitamine B1: 0,02 mg
  • Vitamine B2: 0,01 mg
  • Calcium: 30,0 mg
  • IJzer: 1,0mg
  • Kalium: 198 mg

Andere benamingen:

Kruisbes, Klapbes, Stekelbes, Stekebees, Knoeper, Knoezel of Kroezel

Recepten:

Kruisbessen

Voor meer informatie zie:

kleinerand

BessenBessen

Vooral in de zomerperiode zien we de bekende Ribessoorten zoals aalbessen, zwarte bessen en kruisbessen in de winkels liggen. Aalbessen, zwarte bessen en kruisbessen zijn vooral in de periode juni tot augustus verkrijgbaar. Ze komen uit eigen land en … Lees verder →

kleinerand

Bron: 

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.