Weetjes: Meiraap

Meiraap

Meiraap

Knolraap, ook meiraap, meiknolletje, knol of raap genoemd (Brassica rapa) is een oude groente die in Nederland vrijwel alleen nog door de amateurtuinder en in de biologische landbouw geteeld wordt, maar bijvoorbeeld in België en Frankrijk heel gewoon is. Meiraap zijn ronde witte knolletjes. Ze worden soms verkocht met het loof er nog aan, maar niet altijd. Meirapen zijn lekker zacht en mals en de smaak is lichtzoet. Meiraap word vers gegeten en kan ook in salades gebruikt worden. Ze combineren heel goed met andere lentegroenten, zoals peultjes, courgettes of doperwtjes. Ze passen prima bij zomergroenten als paprika en aubergines. Ook combineren ze heel goed met wintergroenten, zoals prei. Knolrapen (Meiraap) moeten niet verward worden met koolraap. Sommige rassen van meiraap kunnen uitgroeien tot een gewicht van ruim 1 kg. In De Streek in Noord-Holland werd vroeger veel meiraap geteeld voor de export naar Groot-Brittannië.

Meirapen werden al geteeld door de Romeinen en de Oude Grieken. De domesticatie heeft waarschijnlijk plaatsgevonden in Afghanistan, Pakistan en het Middellandse Zeegebied.

Aanvoertijd:

Meiraapjes zijn in het voorjaar en de lente te koop. De naam “meiraap” duidt op het feit dat de “raap” alleen in het voorjaar geteeld wordt. Zaait de kweker ze in het najaar, dan zijn ze in het najaar te koop als herfstraap.

Bewaren en inkoop:

Bewaar de meiraap 1-2 weken in de groentelade van de koelkast. Eventueel de snijvlakken afdekken met plasticfolie.

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram verse knolraap is:

  • Energetische waarde: 142 kJ
  • Koolhydraten: 8 gram
  • Eiwit: 1 gram
  • Vet: 0,1 gram
  • Vitamine C: 25 mg
  • Vitamine B1: 0,03 mg
  • Vitamine B2: 0,03 mg
  • Calcium: 30 mg
  • IJzer: 0,4 mg

Schoonmaken en bereiden:

Was de meiraapjes voor gebruik en snij een plakje van de onder- en bovenkant. Snijd de meiraap verder in plakken van ongeveer 1 ½ a 2 cm dik. Schil deze plakken en snij ze vervolgens in blokjes of reepjes.

Variëren met Meiraap:

  • Soep van maken, het beste is een gebonden soep. Kaas erover raspen of stukjes courgette smaakt prima.
  • Als blokjes in groentesoep erbij doen.
  • Roerbakken met andere groenten als paprika en courgettes en ui.
  • In een voorjaars stamppotje met aardappels en raapstelen.
  • In stoofschotels met prei, rozemarijn en kaas.
  • Even in blokjes gesmoord in boter of olie met bieslook zijn ze verrukkelijk bij de aardappels en vlees.

Recepten:

Meiraap

Voor meer informatie zie:

kleinerand

Vergeten groenteVergeten groenten

Je ziet het wat meer terug komen. Dankzij televisie programs en weekbladen. Zo ook in de groentewinkel waar ik werk. Zo heb ik op mijn beurt meer informatie over op gezocht. Om de klanten meer over te kunnen … Lees verder

kleinerand

Bron: Wikipedia & groentenenfruit.nl

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s