Weetjes: Kruizemunt

Kruizemunt

Munt

Kruizemunt is een van de vele muntsoorten.
Kenmerkend voor alle soorten is het typische muntaroma.
Kruizemunt komt oorspronkelijk uit Azië.
Denaam komt van de nimf Mentha, die door Pluto werd bemind en door de jaloerse Proserpa in munt werd veranderd.
De Engelse mintsaus werd uitgevonden door de Romeinen.
Zij brachten het kruid naar Engeland.
Munt is ideaal als garnering van desserts.
Het smaakt goed in combinatie met fruit.
Munt kan met diverse groenten worden meegekookt.
Voor het serveren moet de munt dan worden verwijderd.
Het kruid wordt ook verwerkt in sauzen en salades.
Muntsaus gemaakt van fijngehakte munt met (frambozen)azijn is een verassende begeleider van vlees.
Gehakte munt vermengd met yoghurt geeft een heerlijke saus.

Heerlijk te gebruiken in de volgende gerechten:

Sauzen en ijs.
Ook uitermate geschikt voor het trekken van thee.

Variëren met kruizemunt:

  • Meekoken met koolsoorten, doperwten, snijbonen en wortelen
  • Yoghurt-muntsaus bij Indiaase gerechten en gehakt
  • In fruitsalade
  • Als garnering van desserts

Voor meer informatie zie:

Tuinkruiden

Tuinkruiden Door de eeuwen heen zijn er kruiden verbouwd en verwerkt. Oorspronkelijk werden ze vooral gebruikt als geneesmiddel. Aan sommige kruiden werd zelfs toverkracht toegeschreven. Het gebruik van kruiden in de keuken was minder bekend … Lees verder →

Andere verwante onderwerpen:

Recepten met “Munt
Voedingswijzer van “Munt”

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.