Weetjes: Koolraap

Koolraap

Koolraap groeit in tegenstelling tot de andere koolsoorten onder de grond.
Het is een grote knol met ruwe, groen-gele schil.
Onder de schil zit hard vruchtvlees met een oranje-gele kleur.
Koolraap wordt altijd gekookt of gestoofd gegeten.
De smaak is dan iets zoet.
Koolraap is verkrijgbaar in de periode oktober tot maart en komt uit eigen land.

Bewaren en inkoop:

Koolraap moet bij aankoop hard en droog zijn.
De knol mag geen beschadigde plekken hebben.
Koolraap is op een koele plaats enkele weken houdbaar.
Verpakte en aangesneden knol in vershoud-folie.
U kunt hem dan in de koelkast nog uiterlijk 3 dagen bewaren.

Voedingswaarde:

Per 100 gram 24 kcal. 100 kJ. / IJzer: * / Vitamine C: ***

Schoonmaken en bereiden:

Snij de koolraap in plakken en schil dezen.
Snij de plakken vervolgens in reepjes of blokjes.
Kook de koolraap in weinig water in ongeveer 20 minuten gaar.
Gier de groente daarna af en breng hem op smaak met nootmuskaat of met een klein schepje suiker en een klontje boter.
U kunt het kookvocht ook binden met maïzena of allesbinder.
Reken op 250 gram koolraap per persoon.

Bereidingstijden van koolraap:

  • Koken: ca. 15 – 20 minuten
  • Magnetron: ca. 7 – 9 minuten
  • Smoren: ca. 25 minuten
  • Stomen: ca. 20 – 25 minuten

Variëren met koolraap:

  • Voeg aan gekookte koolraap gebakken spekjes en ui toe
  • Gekookte koolraap met kerriesaus
  • Koolraap stoven met ui en kerriepoeder
  • Koolraap serveren met béchamel-, pinda- of kaassaus

Wist je dit:

****

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Koolraap

Koolraapstamppot met rauwe andijvie

“Recept” Koolraapstamppot met rauwe andijvie Categorie: Hoofdgerecht, Stamppotten Aantal personen: 4 Ingrediënten: 750 gram aardappelen 750 gram koolraap 150 gram magere gerookte spekblokjes 1 ui 100 gram champignons 400 … Lees verder →

Geplaatst in Hoofdgerecht, Stamppot|Tags: , , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s