Weetjes: Kievitsbonen

Kievitsbonen

Foto bron: 50plusser.nl

De kievitsboon of pintoboon lijken qua vorm op bruine bonen. De kleur is beige met bruin-rode vlekken. De boon wordt in het Spaans frijol pinto genoemd, letterlijk “gespikkelde boon”. Hiervan stamt de naam “pintoboon”. De Nederlandse benaming “kievitsboon” is gekozen omdat kleur en tekening van de boon doet denken aan die van een kievitsei. Kievitsbonen komen waarschijnlijk uit het Middellandse Zeegebied. Kievitsbonen worden vooral in de conservenindustrie gebruikt ter vervanging van de Nederlandse bruine boon. Ze zijn in de Verenigde Staten en Mexico erg geliefd, zowel gepureerd als heel. Tijdens het koken worden de bonen egaal bruin van kleur. Deze boon is bijzonder geschikt om te gebruiken in chili con carne of als vulling in burrito’s. Het gebruik en bereiding kunt u vergelijken met die van bruine bonen.

Aanvoertijd:

Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar.

Voedingswaarde:

De voedingswaarde per 100 gram

  • Energetische waarde: 1099 kJ (262 kcal)
  • Koolhydraten: 45,0 gram
  • Eiwit: 20,6 gram
  • Vet: 1,4 gram
  • Vitamine C: 6,3 mg
  • Vitamine B1: -? mg
  • Vitamine B2: -? mg
  • Calcium: 113,0 mg
  • IJzer: 5,1 mg
  • Kalium: 1.393 mg

Recepten met

“Kievitsbonen”

Voor meer informatie zie:

kleinerand

PeulvruchtenPeulvruchten

Peulvruchten worden al eeuwenlang door de mensen gegeten. Al in de bijbel is te lezen hoe een bord rode linzensoep Ezau overhaalt om z’n eerstgeboorterecht te verkopen aan Jacob. Peulvruchten stonden bijna dagelijks op het menu van … Lees verder →

kleinerand

Bron:

Advertenties

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.