Weetjes: Sharon en kaki

Sharon en kaki

Sharon

De kaki komt van oorsprong uit China, Japan en Korea.
Het is de vrucht van een 4 tot 8 meter hoge struikachtige boom, die per oogst wel 80 kg vruchten kan geven.
In Zuid-Europa groeien ze ook vaak in het wild.
De kaki ziet eruit als een grote, geel-oranje tomaat met groene kroonblaadjes.
De vrucht is familie van de mispel.
Ze hebben met elkaar gemeen dat ze alleen overrijp lekker smaken omdat dan het looizuur (tannine) uit de vrucht verdwenen is.
Tannine geeft vruchten een wrange nasmaak.

De kaki heeft geleiachtig vruchtvlees met 2 tot 8 oneetbare pitten.
De sharon is een veredelde kakisoort, waarvan de naam is ontleent aan het dal van de rivier in Israël waar hij wordt gekweekt.
De sharon mist de nadelen van de kaki.
De vrucht bevat geen pitten en tannine, hoeft daarom niet overrijp gegeten te worden en smaakt ook goed wanneer het vruchtvlees nog een vrij stevige structuur heeft.

Kaki

Koopinformatie:

Een kaki is rijp als de schil oranje-rood is en er glazig uitziet (overrijp).
Een sharon kan zowel stevig als overrijp worden gegeten.
De smaak van beide vruchten is erg zoet en heeft iets weg van abrikozen.
Van september tot december komt de kaki uit Zuid-Europese landen en in de winter en het voorjaar uit Brazilië.
De sharon is alleen verkrijgbaar in de periode november tot maart en komt uit Israël.

Bewaren:

Onrijpe vruchten kunnen goed narijpen bij kamertemperatuur.
Rijpe vruchten kunnen nog enkele dagen worden bewaard in de koelkast.

Behandeling:

Een stevige sharon kan met schil en al als een appel worden gegeten.
Snijd het vruchtvlees van een sharon of kaki in blokjes voor gebruik in salades.
Rijpe sharons en kaki’s halveren en het vruchtvlees eruit lepelen.
Kaki en sharonpuree is ideaal voor verwerking in nagerechten.
Ook baby’s en kinderen zijn dol op het zachte vruchtvlees.

Toepassing:

  • Besprenkel halve vruchten met limoensap en lepel ze uit
  • Gepureerde vruchten in mousse
  • Plakjes sharon bij kipgerechten
  • Fruitsalade met sharon, kiwi, banaan en limoensap
  • Onrijpe kaki’s in chutneys, marmelade of compote

Voedingswaarde:

Vitamine C: 16 mg
B-Caroteen: veel
IJzer: aanwezig
Kcal: 66

Wist je dit:

****

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Sharonfruit
Zie ook andere recepten met “Kaki

www.watkokenwevandaag.wordpress.comGegratineerd sharonfruit met geitenkaas

“Recept” Gegratineerd sharonfruit met geitenkaas Categorie: Voorgerecht Aantal personen: 2 Ingrediënten: 2 sharonvruchten 2 plakken zachte geitenkaas ½ el wijnazijn ½ tl mosterd 1 tl citroenrasp Zout Peper 1 ½ el olijfolie 1 el … Lees verder →

Geplaatst in Voorgerecht|Tags: , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comSharonfruitsalade met kiwi en banaan

“Recept” Sharonfruitsalade met kiwi en banaan Categorie: Nagerecht, Salades Aantal personen: 2 Ingrediënten: 1 sharonvrucht of rijpe kaki 1 banaan 1 el limoensap 2 el passievruchtenlimonadesiroop 1 kiwi Slagroom … Lees verder →

Geplaatst in Nagerecht, Salades|Tags: , , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron:

Advertenties

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s