Weetjes: Kersen

Kersen

Kersen

Kersen zijn net zoals pruimen steenvruchten.
Het vruchtvlees bevat een steenachtige pit.
Kersen zijn kwetsbaarder dan pruimen.
Er bestaan zoete en zure kersen.
Zure kersen zoals de morel worden verwerkt in dranken.
Zoete kersenrassen zijn er in verschillende kleuren, zoals zwart-purper, helderrood, geel met een rode blos en oranje-geel.
Tegenwoordig zijn het vooral geïmporteerde kersen die in ons land verkrijgbaar zijn.
Griekenland is een belangrijk aanvoerland.
Kersen zijn er vooral in juni en juli.
In de wintermaanden zijn ze sporadisch verkrijgbaar, afkomstig uit ondermeer Chili.
Kersen komen vaak in bakjes in de handel maar worden ook los verkocht.

Bewaren en inkoop:

Koop glanzende en stevige vruchten met een mooie kleur.
Kersen kunt u enkele dagen in de koelkast bewaren.
Zure kersen zijn wat beter houdbaar dan zoete kersen.

Voedingswaarde:

Per 100 gram 52 kcal. 218 kJ. / IJzer: * / Vitamine C: **

Schoonmaken en bereiden:

Was de kersen voor gebruik en verwijder daarna de steeltjes.
Voor het maken van compote, jams of voor gebruik in gebak moet u de kersen ontpitten met behulp van een scherp mesje of een speciale kersenontpitter.
Pas op met kersensap, dit geeft moeilijk te verwijderen vlekken.
Kersen zijn zeer smakelijk in vlaaien en gebak en in jams.

Variëren met kersen:

  • Vermeng 1/3 deel koude griesmeelpap met 1/3 deel kwark en 1/3 deel stijfgeslagen slagroom en voeg ontpitte kersen toe; heerlijk als nagerecht
  • Ontpitte kersen in stoofschotels met rundvlees
  • Schep ontpitte kersen door cakebeslag
  • Besmeer een boterham met kersenjam en leg er extra een paar kersen op
  • Serveer bij kipfilet eens warme kersensaus
  • Doop kersen in gesmolten chocolade en rol ze door geraspte kokos of hagelslag

Wist je dit:

Verwijder het kersen steeltje pas na het wassen.

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Kersen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comKersencake

“Recept” Kersencake Categorie: Gebak Aantal personen: Ingrediënten: 100 gram ontpitte kersen 200 gram boter of margarine 200 gram suiker 4 eieren 200 gram bloem zout 200 gram witte chocolade 2 el melk Bereidingswijze … Lees verder →

Geplaatst in Gebak & Koekjes|Tags: , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s