Weetjes: Kastanjes

Kastanjes

Kastanjes IMG_0784

 

Kastanjes worden tot de noten gerekend, ze bevatten echter weinig vet en eiwit. Het koolhydraatgehalte is zo hoog dat ze bij de maaltijd aardappelen of rijst kunnen vervangen. Kastanjes groeien ook in ons land. Helaas zijn de zomers meestal niet warm genoeg om de zaden in de kastanjebolster goed tot ontwikkeling te brengen. In Zuid-Europese landen kan dat wel. Onder normale omstandigheden ontwikkelen zich drie zaden per bolster. Voor de handel worden er echter speciale variëteiten gekweekt, waarbij er maar één kastanje in een bolster groeit. Verse kastanjes zijn kort houdbaar, zo’n 3-6 dagen in een papieren zak op een koele en droge plaats. Ze worden gekookt of gepoft voor gebruik. Naast verse kastanjes die in het najaar verkrijgbaar zijn, komen het hele jaar gedroogde kastanjes en kastanjes uit blik (heel of puree) in de handel. Voor de bereiding van verse kastanjes de schil met een mesje inkruisen over de bolle kant. Kook ze 3 minuten in water en pel ze als ze nog heet zijn. Laat ze zo lang mogelijk in het hete water liggen, dan gaan de schil en het zaadhuidje er gemakkelijk af. Verwerk ze hierna ceder. Reken voor gare maar nog stevige kastanjes op een kooktijd van ca. 30 minuten. Reken voor puree op een kooktijd van 45-60 minuten. Kook kastanjes voor hartige puree in bouillon gaar en voor zoete puree in melk met vanillestokje. Kastanjes poffen is mogelijk in een hete oven of in een gietijzeren pan met deksel, reken op 25-30 minuten. Kruis ze in, anders ploffen ze uit elkaar. Poffen kan ook in de hete as van een open haard of barbecue. Pak ze dan in aluminiumfolie. Gepofte kastanjes zijn lekker met boter, zout en peper. Gedroogde kastanjes moeten 12 uur in ruim water worden geweekt alvorens ze gekookt worden. Kastanjes zijn heerlijk bij wild. Ook zijn ze lekker in combinatie met spruitjes. Of maak er eens kastanjesoep van.

Wist je dit:

Kastanjes zijn niet lang houdbaar. Maar er is een manier om ze wel een paar maanden te bewaren. Doe ze in een emmer met scherp zand (metselzand). Laag voor laag (laagje kastanjes en laagje zand), tot je met zand eindigt. En een beetje water erbij. Zo kan je ze wel een maand of 3 goed houden. En af en toe een beetje water geven. Deze tip heb ik van een klant op me werk gehoord, en die doet het zo al jaren.

Voedingswaarde:

De voedingswaarde per 100 gram

  • Energetische waarde: 790 kJ (177 kcal)
  • Koolhydraten: 35,0 gram
  • Eiwit: 4,0 gram
  • Vet: 2,9 gram
  • Vitamine C: – mg
  • Vitamine B1: 0,30 mg
  • Vitamine B2: 0,05 mg
  • Calcium: 40,0 mg
  • IJzer: 1,0 mg
  • Kalium: 600 mg

Recepten:

Kastanjes

Voor meer informatie zie:

kleinerand

NotenNoten

Noten zijn langzaam maar zeker een onderdeel geworden van het groente- en fruitassortiment. Het zijn lekkere knabbels voor tussendoor en geliefde hapjes bij de borrel … Lees verder ?

kleinerand

Bron:

 

Advertenties

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.