Weetjes: Kumquat

Kumquat

Foto bron: naturespride.nl

Omschrijving:

De kumquat is een dwergsinaasappeltje die oorspronkelijk uit China en Vietnam komt. Het vruchtje is langwerpig, 2 tot 4 centimeter lang, met een heldere oranje schil en licht oranje vruchtvlees. Soms bevatten de vruchten een pit. Het vruchtje heeft een kruidige, bittere sinaasappelsmaak. Ze zitten boordevol vitamine C en bevatten veel vitamine A.

Productielanden:

Frankrijk, Italië, Spanje, Brazilië, Zuid-Afrika

Aanvoertijd:

Het hele jaar door.

Gebruik:

Het kleine sinaasappeltje wordt met schil en al gegeten. Was ze goed en snij ze in dunne schijfjes, reepjes of blokjes. Kumquats zijn een delicatesse bij gegrild of gebraden vlees, gevogelte en wild, bij vleesfondue, rijst en de vruchten zijn heel geschikt voor het versieren van salades en koude schotels. Kumquats worden vaak ingemaakt op siroop. Gebruik kumquats voor compote, jam, in feite overal waar sinaasappels op hun plaats zijn.

Houdbaarheid:

Ongeveer een week bij kamertemperatuur en tot twee weken in de koelkast.

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram verse Kumquat:

  • Energetische waarde: 289 kJ (68 kcal)
  • Koolhydraten: 16 gram
  • Eiwit: 1,0 gram
  • Vet: 0,9 gram
  • Vitamine C: 55,0 mg
  • Vitamine B1: 0,10 mg
  • Vitamine B2: 0,06 mg
  • Calcium: 62,0 mg
  • IJzer: 0,8 mg
  • Kalium: 180 mg

Recepten:

Kumquat

Voor meer informatie zie:

kleinerand

Citrusvruchten (#2)

Citrusvruchten (#2) Citroenen en limoenen Ugli, rode en gele grapefruit Mandarijn, sinaasappelen en kumquats De oorspronkelijke 11 of 12 soorten van deze familie van de wijnruit (Rutaceae) zijn de basis geweest voor talloze kruisingen en variëteiten. De citrusvrucht leent zich … Lees verder →

kleinerand

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.