Index R

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Agf wijzer R

Met weetjes over Aardappels, Groente & Fruit

Zie ook Receptenwijzer

Met het A, B, C, tje aan de boven, & onderkant.
Loopt u zo door het alfabet.

RaapstelenRaapstelen

Raapstelen Raapstelen is het jong geoogste blad van de Chinese kool of de meiknol. Afhankelijk van het type wordt het hele plantje met worteltjes geoogst of bij de grond afgesneden. De Licht groene blaadjes zijn langwerpig en ingesneden. De groente … Lees verder →

RabarberRabarber

Rabarber Rabarber vormt een grote struikachtige plant met groen, groen-rode of karmijnrode stengels en grote donkergroene bladeren. De groente is verkrijgbaar vanaf maart tot en met augustus met een piek tussen april en juli … Lees verder →

RadicchioRadicchio

Radicchio Radicchio is familie van witlof maar wordt meestal rauw gegeten. Het is een rond, klein kropje met wijnrode bladeren met witte nerven. De structuur van het blad is stevig, knapperig maar toch mals. De smaak is bitter … Lees verder →

Radijs

Radijs en rettich Bekend in ons land zijn de rode, ronde radijsjes, maar er bestaan ook rood-witte varianten. Radijsjes worden met blad in bosjes verkocht. De smaak … Lees verder →

Ramboetan

Ramboetan Omschrijving: De ramboetan doet denken aan een harige litchi. Ramboetans zijn groot als een kastanjer, maar bezet met lange zachte stekels of haren die het fruit een bizar uiterlijk geven. De naam ramboetan komt van het Maleise woord rambut, … Lees verder →

Rammenas en radijs

Rammenas en radijs Daikon, rettich, ijspegels, rode en rode-witte radijsjes De oorsprong van rammenas en radijs ligt waarschijnlijk in Azië. De rammenas was al bekend in het oude Egypte. Uit oude geschriften en oude afbeeldingen blijkt dat rammenas een cultuurgoed … Lees verder →

Rammenas, zwarte

Zwarte rammenas De zwarte rammenas ziet eruit als een zwarte wortel en wordt ook wel winterrammenas genoemd omdat de wortel in de wintermaanden verkrijgbaar is. Er bestaan zelfs een ronde soort. Rettich is de Duitse benaming voor … Lees verder →

Rettich

Radijs en rettich Bekend in ons land zijn de rode, ronde radijsjes, maar er bestaan ook rood-witte varianten. Radijsjes worden met blad in bosjes verkocht. De smaak is licht pittig. Nauw … Lees verder →

Reuzenchampignon

Reuzenchampignon en grotchampignon Reuzechampignon (Bron: kareldemooy.nl) Grotchampignon (Bron: smulweb.nl) De reuzenchampignon is een grote variant van de gewone champignon. De witte hoeden zijn groot en … Lees verder →

Rijstbanaan (ander naam voor) Babybanaan

Babybanaan De babybanaan is een klein banaantje van 6-8 cm. Het banaantje wordt ook wel rijstbanaan of pisang susu genoemd. De schil is dun en is bij een rijpe banaan geel van kleur. De smaak is erg zoet. Het banaantje … Lees verder →

Rode banaan

Rode banaan Omschrijving: De rode banaan heeft een lengte van ongeveer 12 cm. De schil is groen-rood tot rood-bruin van kleur. Het crèmekleurige vruchtvlees is minder melig en aromatischer dan van een gewone fruitbanaan. De vrucht wordt zowel rauw als … Lees verder →

Bosbieten & losse bietenRode bieten

Rode bieten De rode biet of kroot is mestal rond van vorm. Er bestaan echter ook variëteiten met langwerpige vormen en andere kleuren, zoals witte en gele bieten. In de winterperiode van oktober tot april komen grote, ronde bieten zonder … Lees verder →

Rode kool

Rode kool Rode kool behoort vanwege zijn uiterlijk tot de groep van de sluitkolen. Deze kolen hebben min of meer gesloten krop. Andere sluitkolen zijn witte kool, spitskool en savooiekool. De blauw-rode kleur van rode kool wordt … Lees verder →

Rode nierbonen (ander naam voor) Kidneybonen

Rode nierbonen Beter bekent als Kidneybonen Kidneybonen heten in Nederland eigenlijk rode nierbonen. Maar de Engelse naam is veel meer ingeburgerd. Kidneybonen danken hun naam aan de vorm (ze zijn niervormig) en hebben … Lees verder →

Rode Pipo

Rode Pipo iets kruimig kokend Koken * Bakken * Pureren NatuBalans Rode Pipo Is een ronde, rode aardappel. De Rode Pipo aardappel kunt u uitstekend koken, bakken en pureren. Rode Pipo is iets kruimig in de kook, rijk aan vitamine … Lees verder →

Uien, roodRode uien

Rode uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. De rode ui heeft een dieprode, bijna paarse, schil die iets dunner is dan de schil van de gele ui. Gesneden is … Lees verder →

Romaanse sla

Romaanse sla Romaanse sla wordt ook wel Romeinse sla genoemd of romaine. De sla behoort tot het type bindsla. De sla groeit recht omhoog. Door het dichtbinden van de bladeren aan de top bleekt het hart en blijft dit zacht. … Lees verder →

Romanesco

Romanesco De romanesco ziet eruit als een geel-groene bloemkool, waarvan de roosjes de vorm hebben van torentjes. Romanesco dankt zijn naam aan de eerste beschrijving in het Italië van de zestiende eeuw als broccolo … Lees verder →

PruimtomaatRoma-tomaat (ander naam voor) Pomodori

Pomodori of roma-tomaat De pomodori is een langwerpig, rode pruimtomaat. Deze tomaat wordt ook wel Roma-tomaat genoemd. De pomodori is een vlezige tomaat met een zoetere smaak dan bovengenoemde tomaten. Deze … Lees verder →

Ronde tomaatRonde tomaat

Ronde tomaat Dit is de gangbare tomaat. Deze soort wordt in de Hollandse kassen en in subtropische landen geteeld. De tomaten zijn rond van vorm en zijn in rode en gele tinten verkrijgbaar. Deze “gewone” tomaat is vooral geschikt om … Lees verder →

Roodlof

Een variant op de gewone witlofstruikjes is roodlof. Het is een kruising tussen radicchio en witlof. De struikjes zijn wit met rood gevlamde bladeren. De smaak is licht bitter. Roodlof is geschikt voor rauw gebruik, tijdens koken of diepvriezen verdwijnt de rode kleur … Lees verder →

RucolaRoquette (ander naam voor) Rucola

Rucola Rucola blad Rucola, roquette of raketsla (Eruca sativa) is een eenjarige plant die behoort tot de Kruisbloemenfamilie (Cruciferae oftewel Brassicaceae). Rucola is een echte Franse slasoort en is hier nog niet zo bekend. De … Lees verder →

Roseval (aardappelen)Roseval-aardappel

Roseval-aardappel en pomme de truffe Pomme de truffe (Bron: dekooktips.com) Een variant op de gewone aardappel is de Roseval-aardappel. Het is een langwerpige aardappel met een rood-roze kleur. Deze aardappel blijft stevig tijdens het … Lees verder →

RozemarijnRozemarijn

Rozemarijn Rozemarijn geldt als het symbool van hernieuwde kracht. Oorspronkelijk komt dit kruid uit Zuid-Europa. Rozemarijn werd vroeger en ook nu nog gebruikt in parfums en medicijnen. Het kruid bloeit prachtig blauw … Lees verder →

RucolaRucola

Rucola Rucola blad Rucola, roquette of raketsla (Eruca sativa) is een eenjarige plant die behoort tot de Kruisbloemenfamilie (Cruciferae oftewel Brassicaceae). Rucola is een echte Franse slasoort en is hier nog niet zo bekend. De … Lees verder →

Zie ook Receptenwijzer

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ