Weetjes: Rammenas en radijs

Rammenas en radijs

Daikon, rettich, ijspegels, rode en rode-witte radijsjes

De oorsprong van rammenas en radijs ligt waarschijnlijk in Azië.
De rammenas was al bekend in het oude Egypte.
Uit oude geschriften en oude afbeeldingen blijkt dat rammenas een cultuurgoed van de oudheid was.
Zo zijn in de tempel van Apollo in Delphi een gouden rammenas, een zilveren kroot en een loden koolraap afgebeeld.
Tot de rammenasvariëteit behoren bekende rassen als de zwarte rammenas, de rettich en de daikon.
Tot de radijsvariëteit behoren onder meer ronde radijsjes en de ijspegels.
Rammenas- en radijsachtigen hebben alle een meer of minder scherpe smaak.

Zwarte rammenas

Zwarte rammenas De zwarte rammenas ziet eruit als een zwarte wortel en wordt ook wel winterrammenas genoemd omdat de wortel in de wintermaanden verkrijgbaar is. Er bestaan zelfs een ronde soort. Rettich is de Duitse benaming voor … Lees verder →

Rettich

Radijs en rettich Bekend in ons land zijn de rode, ronde radijsjes, maar er bestaan ook rood-witte varianten. Radijsjes worden met blad in bosjes verkocht. De smaak is licht pittig. Nauw … Lees verder →

Daikon

Daikon De daikon is een Japans hybrideras van de rammenas. De rechte, witte wortels hebben een lengte van 30-50cm. De daikon wordt veel in de Japanse keuken gebruikt. De daikon is iets milder van smaak dan de rettich … Lees verder →

Ronde radijs

Radijs en rettich Bekend in ons land zijn de rode, ronde radijsjes, maar er bestaan ook rood-witte varianten. Radijsjes worden met blad in bosjes verkocht. De smaak … Lees verder →

IJspegels

IJspegels IJspegels zien eruit als mini-rettich worteltjes. Ze zijn met blad in bosjes verkrijgbaar. Er bestaan ook rode en rood-witte varianten. Een ijspegel heeft de smaak van radijs. Radijs kan vooral in de zomer heel pittig wezen, een … Lees verder →

Koopinformatie:

Rammenas- en radijsachtigen worden vooral in het voorjaar en de zomer in eigen land geteeld in de kas en in de volle grond.
Daarnaast importeren we ze uit Italië, Frankrijk, West-Duitsland en de Verenigde Staten.
Radijsjes en rettich zijn vooral in het voorjaar, de zomer en de herfst verkrijgen.
Daikon vooral in het najaar.
De zwarte rammenas in de periode oktober tot februari.
Voor alle rassen geldt dat ze er gaaf moeten uitzien en eventueel aanwezig blad moet frisgroen van kleur zijn.

Bewaren:

Afhankelijk van het ras en de teelt zijn rammenas- en radijsachtigen langer of minder lang houdbaar.
Vooral in het voorjaar en in de zomer zijn er radijs- en rettichrassen met blad verkrijgbaar.
Ze zijn kort houdbaar en gevoelig voor voos worden.
De houdbaarheid van de radijs varieert van 3 dagen (met blad) tot 1 week (zonder blad) en die van de witte rammenas van 4 dagen (met blad) tot 2 weken (zonder blad).
Bewaar ze in de koelkast.
Bewaar zwarte rammenas niet in de koelkast maar op een koel plaats (12 graden).
De bewaarduur is 3 tot 4 weken.

Behandeling:

Schil en was de rammenasrassen en snijd een plakje van de kop en de punt.
Bij ijspegels en radijsjes is schillen niet nodig.
Radijsjes en ijspegels worden meestal als hapje gegeten.
Snijd rammenasrassen in plakjes of rasp ze en verwerk ze in salades.

Bereidingstijden van radijs is ongeveer het zelfde als van de rest van de radijssoorten:

  • Koken: ca. 6-8 minuten
  • Magnetron: ca. 4-6 minuten
  • Roerbakken: ca. 4-6 minuten
  • Smoren: ca. 10 minuten
  • Stomen: ca. 11 minuten

Toepassing:

  • Radijsjes als hapje bij de borrel
  • Plakken rettich op de boterham met kaas, vlees of kwark
  • Op zijn Duits; plakken rettich bij bier serveren
  • Daikon in Japanse gerechten
  • Spuit een toefje paté of roomkaas op een plak rettich: een lekker hapje.
  • Radijs en plakken rettich serveren met een dipsausje
  • Radijs en rettich verwerken in salades

Voedingswaarde:

Vitamine C: 25 mg
B-Caroteen: –
IJzer: veel
Kcal: 26

Wist je dit:

****

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Rammenas, zwarte”
Zie ook andere recepten met “Radijs
Zie ook andere recepten met “Daikon
Zie ook andere recepten met “Rettich
Zie ook andere recepten met“IJspegels”

Radijsbloemen en radijswaaiers

“Recept” Radijsbloemen en radijswaaiers Categorie: Bijgerecht Aantal personen: (als garnering) Bereidingswijze: Radijsbloemen : Verwijder top en worteltje van de radijsjes en snijd ze rondom in. Leg ze een tijdje in ijswater … Lees verder →

Geplaatst in Bijgerecht|Tags: |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comRettichsalade met gember (#2)

“Recept” Rettichsalade met gember (#2) Categorie: Salades Aantal personen: 2 Ingrediënten: 3 bolletjes gekonfijte gember 3 el zure room 1 el gembersiroop Zout Peper 1 rettich 4 blaadjes sla Bereidingswijze: Snijd de balletjes gember klein … Lees verder →

Geplaatst in Salades|Tags: , , , , , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comIJsbergsla met rettich en ham

“Recept” IJsbergsla met rettich en ham Categorie: Voorgerecht, Salades Aantal personen: 4 Ingrediënten: 1 klein kropje ijsbergsla ½ rettich (ca. 100 gram) ½ komkommer 100 gram rauwe ham 1 hardgekookt ei 1 ½ el citroensap ½ tl … Lees verder →

Geplaatst in Salades, Voorgerecht|Tags: , , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron: &

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s