Index C

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Agf wijzer C

Met weetjes over Aardappels, Groente & Fruit

Zie ook Receptenwijzer

Met het A, B, C, tje aan de boven, & onderkant.
Loopt u zo door het alfabet.

Cactusvijg

Cactusvijg Cactusvijg De cactusvijg, ook woestijnvijg of sabra genoemd, is de vrucht van een schijfcactus. Deze plant heeft vlezige, gedoornde bladeren die uit schijfvormige delen bestaan. De cactusplant kan wel een hoogte van 4 meter … Lees verder →

Cantaloupe meloenCantaloupe meloenen

Cantaloupe meloenen De naam Kanteloep of Cantaloupe is afgeleid van Cantelupo, een plaatsje in de buurt van Rome, waar deze meloenen in de tuin van de Paus werden geteeld. Ze zijn rond of iets afgeplat van vorm. De buitenkant … Lees verder →

Cantharellen (Hanenkam)Cantharel

Cantharel De cantharel heeft een trechtervormig uiterlijk en is geel van kleur. In het Frans wordt de paddenstoel girolle genoemd. Andere Hollandse namen voor de cantharel zijn hanekam of dooierzwam. Het witte vlees heeft de geur van abrikozen … Lees verder →

CarambolaCarambola

Carambola Halfrijpe carambola, carambolaster en rijpe carambola De carombola of starfruit (stervrucht) komt oorspronkelijk van de Molukken in Zuidoost-Azië. De besvrucht groeit aan een struikachtige boom met sierlijke … Lees verder →

Cashewnoten

Cashewnoten De cashewnoot, ook wel Bombaynoot genoemd, wordt geïmporteerd uit India en Afrika. Het niervormige nootje groeit onderaan de peervormige cashewappel. Deze appel, die in kleur varieert van rood tot geel, is de vrucht van de cashewnootboom … Lees verder →

Cedraat

Cedraat of sukadecitroen De cedraat of sukadecitroen is verwant aan de citroen. Het is een grote, citroenachtige vrucht van 10 tot 20 cm lang. De vrucht heeft een zeer dikke schil en weinig vruchtvlees. De cedraat wordt verwerkt tot … Lees verder →

Champignons

Champignons De witte champignons is de meest bekende paddenstoel. Deze paddenstoel wordt in eigen land geteeld en is het hele jaar goed verkrijgbaar. Naast de normale champignons zijn er ook reuzenchampignons verkrijgbaar. De … Lees verder →

Cantaloupe meloenCharentais (ander naam voor) Cantaloupe  meloen

Cantaloupe meloenen De naam Kanteloep of Cantaloupe is afgeleid van Cantelupo, een plaatsje in de buurt van Rome, waar deze meloenen in de tuin van de Paus werden geteeld. Ze zijn rond of iets afgeplat van vorm. De buitenkant … Lees verder →

Cherimoya

Cherimoya Cherimoya De cherimoya ook anone genoemd, komt van oorsprong uit Zuid-Amerika. Archeologen vonden de zwarte zaden van deze vrucht bij opgravingen in Peru. Ze concludeerden hieruit dat de vrucht al eeuwen geleden bekend … Lees verder →

Cherrytomaat

Kerstomaat De kerstomaat wordt ook wel cocktail- of cherrytomaat genoemd. Het zijn kleine éénhapstomaatjes. Ze zijn er in rood, oranje en geel. De smaak is lekker tomaatachtig. De tomaatjes zijn vooral geschikt als hapje en als garnering van gerechten … Lees verder →

Chinese kool

Chinese kool en paksoi Chinese kool en paksoi zijn beide Oost-aziatische bladgroenten. Een kenmerk van deze koolsoorten is dat ze de uitgesproken koolsmaak missen. Chinese kool vormt een langwerpige krop. Er bestaan 2 typen Chinese kool. Het granaattype … Lees verder →

kleinerand

Chioggia bietenChioggia biet

Dankzij de aandacht van “vergeten groenten” zijn deze twee bieten soorten weer op de markt gekomen. Aan variatie van eten onbreekt het niet, maar we willen eens wat anders eten dan wat je in … Lees verder

Citroenen

Citroenen De schil van de citroen is heldergeel van kleur. Het vruchtvlees is sappig en zuur. Citroensap wordt veel gebruikt om gerechten en sauzen op smaak te brengen en om verkleuring van bijvoorbeeld stukjes banaan en appel te … Lees verder →

Citroengras

Citroengras Citroengras (Cymbopogon citratus) is een plant uit de grassenfamilie (Poaceae). De soort wordt gebruikt in de Aziatische keuken, met name de Thaise, Indische, Vietnamese en Indonesische keuken. De plant is bekend van groeiplaatsen … Lees verder →

Citroenmelisse

Citroenmelisse Citroenmelisse is in de literatuur door de eeuwen heen aangeprezen. Charlotte Brönte, Edgar Allen Poe en andere bekende schrijvers noemden herhaaldelijk citroenmelisse in hun boeken. In Arabië beweert men:Thee van … Lees verder →

Citrusvruchten

Citrusvruchten Oorspronkelijk bestonden er ongeveer 12 soorten citrusvruchten. In de loop van de jaren zijn er door kruisingen en selecties enorm “nieuwe” citrusvruchten ontstaan. Citrusvruchten worden op grote schaal verbouwd in de zogenaamde citrusgordel, een … Lees verder →

Citrusvruchten (#2)

Citrusvruchten (#2) Citroenen en limoenen Ugli, rode en gele grapefruit Mandarijn, sinaasappelen en kumquats De oorspronkelijke 11 of 12 soorten van deze familie van de wijnruit (Rutaceae) zijn de basis geweest voor talloze kruisingen en variëteiten. De citrusvrucht leent zich … Lees verder →

Cocktailtomaat (ander naam voor) Cherrytomaat

Kerstomaat De kerstomaat wordt ook wel cocktail- of cherrytomaat genoemd. Het zijn kleine éénhapstomaatjes. Ze zijn er in rood, oranje en geel. De smaak is lekker tomaatachtig. De tomaatjes zijn vooral geschikt als hapje en als … Lees verder →

Courgette

Courgette Groene, gele courgette en courgettebloem De courgette behoort tot de familie van de komkommerachtigen, tot deze grote familie van klimplanten behoren onder meer de pompoen, komkommer, meloen en augurk. De … Lees verder →

Courgette-fleur

Courgette Groene, gele courgette en courgettebloem De courgette behoort tot de familie van de komkommerachtigen, tot deze grote familie van klimplanten behoren onder meer de pompoen, komkommer, meloen en augurk. De … Lees verder →

Cranberry

Cranberry De cranberry komt van oorsprong uit Noordoost-Amerika, langs de kuststrook van New-Foundland tot aan Noord-Carolina. Rond 1840 spoelde er een vat cranberry’s aan op Terschelling, vandaar dat de bes nu ook nog op de Waddeneilanden … Lees verder →

Cranberry (#2)

Kent u cranberries? 10 feiten over deze trendy vrucht Korte beschrijving: Omdat de bloesem van de plant op de kop van een kraanvogel lijkt, hebben de Europese kolonisten, die zich in 1620 aan de oostkust van Noord-Amerika vestigden, deze de … Lees verder →

Crosnes

Crosnes Crosnes zijn kleine, spiraalvormige knolletjes die op een garnaal lijken. Het zijn de knolletjes van de Japanse andoorn. De smaak van deze decoratieve groente heeft iets weg van nieuwe aardappelen. Dit is de reden dat de crosne ook … Lees verder →

Curuba

Curuba Curuba of bananenpassievrucht Curuba, tacso of bananenpassievrucht is de naam van de passievruchten van bepaalde soorten passiebloemen (Passiflora) uit de supersectie Tacsonia. De vruchten zijn langwerpig en … Lees verder →

Zie ook Receptenwijzer

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ