Weetjes: Cactusvijg

Cactusvijg

Cactusvijg

De cactusvijg, ook woestijnvijg of sabra genoemd, is de vrucht van een schijfcactus. Deze plant heeft vlezige, gedoornde bladeren die uit schijfvormige delen bestaan. De cactusplant kan wel een hoogte van 4 meter bereiken. De plant komt van oorsprong uit Mexico. Spaanse zeelieden brachten de vrucht naar Zuid-Europa, waar de vrucht een belangrijk cultuurgewas is geworden. In het voorjaar bloeit de cactusvijg met grote gele bloemen, waaruit zich in de zomer en herfst grote zaadbessen ontwikkelen.

Ze groeien in het wild, maar worden tegenwoordig ook gekweekt. Het zijn eivormige vruchten van 7 tot 10 cm lang. Tijdens het rijpingsproces verkleuren de vruchten van groen-geel naar oranje-rood. Het vruchtvlees is oranje van kleur met zwarte pitjes. Na het oogsten worden de lange stekels machinaal van de vrucht verwijderd. Wat achterblijft op de schil zijn de kussentjes van de stekels, een soort weerhaakjes, kunnen in de huid blijven steken en ontstekingen veroorzaken. Pak cactusvijgen nooit met blote handen aan!

kleinerand

Pitahaya IMG_2769Pitahaya

Omschrijving: De pitahaya behoort tot de familie van de cactusvrucht. De schil van de vrucht is geschubd zonder stekels. Het vruchtvlees is sappig, met kleine eetbare pitjes. Er … Lees verder →

kleinerand

Koopinformatie:

Een cactusvijg is rijp als de vrucht zacht aanvoelt wanneer we op de schil drukken. De smaak van de vrucht is zoet-zuur en lijkt op die van de peer. Het korrelige, waterige vruchtvlees is sappig en verfrissend. De kleine pitjes zijn eetbaar, net als die van een gewone vijg. De vrucht heeft een licht laxerende werking. Zijn het hele jaar door verkrijgbaar. In de herfstmaanden worden cactusvijgen aangevoerd uit Italië, Spanje en Noord-Afrika. In de winter en het voorjaar uit Brazilië. Pitahaya’s komen uit Colombia van december tot maart en in de maanden juni en juli. De rode pitahaya is moeilijker verkrijgbaar dan de gele pitahaya.

Bewaren:

Cactusvijgen zijn na aankoop ca. 1 week houdbaar. Bewaar ze in de koelkast. De smaak van de vrucht komt het best tot zijn recht als hij gekoeld is.

Behandeling:

Pak een cactusvijg nooit met blote handen aan. Gebruik keukenhandschoenen of een oude theeboek. Voor het gebruik de vrucht met een doekje of borsteltje afwrijven onder stromend water. Kerf de schil in met een mesje en trek de harde schil eraf. Snijd het vruchtvlees in plakjes of blokjes. In plaats van schillen kunt u de vrucht ook halveren en uitlepelen.

Rode Pitahaya

Toepassing:

  • Halveren en uitlepelen
  • In blokjes door fruitsalade met banaan, kiwi, meloen en papaya
  • Plakjes besprenkelen met Grand Marnier of Cognac en serveren met ijs of slagroom
  • Plakjes bij koud vlees met een fijne saus

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram verse Cactusvijg:

  • Energetische waarde: 172 kJ (36 kcal)
  • Koolhydraten: 9,6 gram
  • Eiwit: 0,7 gram
  • Vet: 0,5 gram
  • Vitamine C: 25 mg
  • Vitamine B1: – mg
  • Vitamine B2: – mg
  • Calcium: – mg
  • IJzer: – mg
  • Kalium: 220 mg

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Cactusvijg
Zie ook andere recepten met “Pitahaya”

kleinerand

www.watkokenwevandaag.wordpress.comWitlofsalade met cactusvijg

“Recept” Witlofsalade met cactusvijg Categorie: Bijgerecht, Salades Aantal personen: 2 Ingrediënten: 1 hardgekookt ei Sap van ½ limoen Zout Peper 6 sprietjes bieslook 3 el olie 1 cactusvijg 2 struikjes witlof 1 el fijngeknipte peterselie … Lees verder →

Geplaatst in Bijgerecht, Salades|Tags: , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s