Weetjes: Champignons

Champignons

De witte champignons is de meest bekende paddenstoel.
Deze paddenstoel wordt in eigen land geteeld en is het hele jaar goed verkrijgbaar.
Naast de normale champignons zijn er ook reuzenchampignons verkrijgbaar.
De grote hoed maakt ze geschikt om te vullen.
Een andere variatie op de “witte champignon” is de kastanjechampignon die bruin is van kleur en minder vocht bevat.
De grote exemplaren van de kastanjechampignon worden portabello‘s genoemd en lenen zich uitstekend om te vullen.
Voor informatie over bijzondere paddenstoelen verwijzen we naar het boekje “Wat je vèr haalt is lekker”.

Bewaren en inkoop:

Champignons komen meestal in bakjes in de handel, reuzenchampignons kopen we meestal los.
Koop witte, droge champignons zonder bruine plekjes.
Bewaar ze in de verpakking in de koelkast.
Ze zijn 2-3 dagen houdbaar.
Hoeveel champignons nodig zijn per persoon hangt af van het te maken gerecht.
Meestal worden ze in combinatie met andere groenten verwerkt.
De hoeveelheid van 100 gram per persoon is een goed uitgangspunt.

Voedingswaarde:

Per 100 gram 16 kcal. 67 kJ. / IJzer: ** / Vitamine C: *

Schoonmaken en bereiden:

Het schoonmaken van champignons en andere paddenstoelen extra aandacht.
Maak champignons ‘droog’ schoon met een borsteltje of doekje.
Tegenwoordig zijn hiervoor zelfs speciale paddenstoelborsteltjes te koop.
Hardnekkig vuil kan ook worden weggeschraapt met een puntig mesje.
Als champignons gewassen worden in ruim water dan nemen ze vocht op –een soort sponseffect- dat ze los laten tijdens de bereiding.
Dit proces gaat ten koste van de smaak.
Snij ze in plakjes of hak ze fijn.
Bak ze ongeveer 8 minuten in boter of olie.
Plakjes champignons zijn lekker in groentesoep.
Kook ze slechts 2 minuten mee dan blijven ze mooi wit.
Champignons zijn ook geschikt om te vullen met bijvoorbeeld gehakt of kaas.
Serveer kleine gevulde champignons eens als snack en de grotere bij de warme maaltijd of als voorgerecht.
Draai de stelen uit de champignons en vul ze nu met het gewenste mengsel.
Stoof ze gaar in bouillon in ca. 20 minuten.

Bereidingstijden van champignons:

  • Koken: ca. 5 – 7  minuten
  • Magnetron: ca. 2 – 3 minuten
  • Roerbakken: ca. 2 – 4 minuten
  • Frituren: ca. 2 – 4 minuten
  • Smoren: ca. 10 minuten
  • Grillen: ca. 2 – 4 minuten
  • Stomen: ca. 6 minuten

Variëren met champignons:

  • kipfiletblokjes bakken met champignons, ui en knoflook
  • kippenbouillon met plakjes champignon, taugé en ringetjes bosui
  • champignons door beignetbeslag halen en frituren in olie
  • plakjes champignons in salade
  • gebakken champignons op brood

Wist je dit:

****

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Champignons

Gevulde reuzenchampignons

“Recept” Gevulde reuzenchampignons Categorie: Hoofdgerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 2 blikjes tonijn op water (400 gram) 1 ui 2 appels 12 reuzenchampignons 50 gram geraspte kaas 8 el magere kwark zout & peper bouillon (ongeveer 3 dl) Bereidingswijze: Open de … Lees verder →

Geplaatst in Hoofdgerecht|Tags: , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s