Weetjes: Cranberry (#2)

Kent u cranberries?

Cranberry, vers IMG_0934

Verse cranberries

10 feiten over deze trendy vrucht

Korte beschrijving:

  1. Omdat de bloesem van de plant op de kop van een kraanvogel lijkt, hebben de Europese kolonisten, die zich in 1620 aan de oostkust van Noord-Amerika vestigden, deze de naam “crane Berry” (kraanvogelbes) gegeven. Die naam werd later afgekort tot cranberry.
  2. Cranberries hebben in tegenstelling tot de Europese vossebes, waarmee ze verwant zijn, veel lichtgekleurd, stevig vruchtvlees met een intense smaak en een friszuur aroma.
  3. Verse cranberries zijn verkrijgbaar van oktober t/m december. Gedroogde vruchten, cranberrysap en andere producten zijn het hele jaar door verkrijgbaar.
  4. 100 gram gedroogde cranberries leveren 308 kcal en bevatten gezondheidsbevorderende secundaire plantaardige stoffen en mineralen. 100 gram verse bessen leveren 46 kcal, vitamine C, A, K en kalium.

Keuken:

  1. Gedroogde cranberries smaken goed als snack tussendoor, in de muesli en yoghurt of bij vers fruit. In veel recepten kunt u verse cranberries vervangen door gedroogde.
  2. Verse cranberries bevatten pectine. Gekookt in water en gezoet met suiker, ontstaat er een stroperige saus die goed smaakt bij vlees, groente en dessert.
  3. Cranberrysap smaakt heerlijk fruitig en iets bitter met een licht zoet tintje. U kunt het puur drinken of mengen met mineraalwater, andere soorten sap of alcoholhoedende dranken.
  4. Luchtdicht afgesloten bij 18 ˚C zijn gedroogde cranberries ten minste een jaar lang houdbaar. Verse cranberries kunnen tot drie maanden in het groentevak van de koelkast of diepgevroren bij – 18 ˚C maximaal een jaar bewaard worden.

Gezondheid:

  1. Cranberries beschermen de blaas en het maag-darmkanaal. Ze bevatten verdichte tanninen die kunnen voorkomen dat er zich bacteriën op de slijmvliezen vastzetten, die gelden als veroorzaker van infecties van de urinewegen of bepaalde aandoeningen van de maag.
  2. Cranberries zijn rijk aan antioxidanten. Deze beschermen de lichaamscellen tegen de aantasting door vrije radicalen- een oorzaak van kanker, diabetes, arteriosclerose, voortijdige veroudering van de huid.

Cranberryoogst

De oogsttijd begint in de herfst:

Vanaf medio september tot begin november oogsten de boeren de rijpe cranberries. Dat wordt op twee manieren gedaan.

Het nat oogsten:

Cranberries blijven drijven, omdat iedere bes vier luchtkamersheeft. Hiervan maken de boeren gebruik bij hetnat oogsten. Bij het nat oogsten zetten ze de velden onderwater en worden de bessen machinaal van de plantenverwijderd. Een kleurrijk schouwspel: in de herfstkleurt het landschap in het noorden van de VerenigdeStaten rood van de cranberrymeren. Vervolgens wordende cranberries uit het water opgezogen en via eenlopende band in een vrachtwagen geladen en voor verdereverwerking naar bedrijven vervoerd. 95% van decranberries wordt nat geoogst.

Het droog oogsten:

De boeren gebruiken kleine oogstmachines die op combines lijken en met ronddraaiende harken de bessen direct van de steeltjes plukken. De vruchten vallen op een transportband en worden in een bak verzameld. Daarna worden ze handmatig gesorteerd en komen ze als verse vruchten op de Amerikaanse markt terecht of worden ze geëxporteerd.

Zo lekker, zo gezond

Van wondermiddel van de indianen tot modern huismiddeltje:

Voor de oorspronkelijke inwoners van Amerika waren cranberries ooit geneesmiddel en voedingsmiddel in één. Al meer dan driehonderd jaar gebruikten ze de bessen om wonden te genezen en pijn te stillen. Tegenwoordig zijn de gezondheidsbevorderende eigenschappen van de cranberry alom bekend, met name hun vermogen om infecties aan de urinewegen te voorkomen. De lekkere bessen hebben namelijk een eigenschap die hen uniek onder alle vruchten maakt.

Antihechteffect voorkomt:

Stel u een klittenbandsluiting voor, zoals van schoenen of een jas. Wanneer u een stukje papier tussen de beide nylonstroken legt, kunnen de kleine weerhaakjes van de ene kant niet in de lusjes van de andere kant grijpen. De snelsluiting sluit niet. Dat is het principe van het antihechteffect van cranberries.

Leuk weetje:

PAC’s zijn kleurloze, bittere stoffen, die onder andere ook in chocolade of wijndruiven zitten. Maar de stoffen in de cranberries hebben een heel bijzondere structuur. Dat maakt de werking van de cranberries uniek.

Bron: Cranberry Institute

De genezende werking van cranberries

Hun antihechteffect maakt cranberries uniek:

Cranberries bevatten secundaire plantenstoffen, die een bijzondere eigenschap hebben: ze voorkomen dat bacteriën zich in het slijmvlies nestelen. Dat maakt de bessen zo uniek. Het antihechteffect van de proanthocyanidinen, in het Engels kortweg PAC’s genoemd, zorgt dat E.coli-bacteriën gewoon met de urine worden afgevoerd en geen ontsteking in de blaas of nieren kunnen veroorzaken.

Model:

Bron: Cranberry Institute

Receptideeën

kleinerand

www.watkokenwevandaag.wordpress.comCranberrysaus

“Recept” Cranberrysaus Categorie: Sauzen Aantal personen: 6 Ingrediënten: 1 zakje (340 gram) verse cranberries 200 gram suiker 150 ml water Geraspte schil van 1 onbespoten sinaasappel Zout Bereidingswijze: Verwijder eventueel … Lees verder →

Geplaatst in Sauzen|Tags: , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

www.watkokenwevandaag.wordpress.comFrambozen-Cranberry-Smoothie

“Recept” Frambozen-Cranberry-Smoothie Categorie: Smoothies, Dranken Aantal personen: 4 Ingrediënten: 100 gram gedroogde cranberries 300 ml cranberrysap 1 biologische limoen 150 gram verse frambozen ( als alternatief frambozen uit … Lees verder →

Geplaatst in Dranken, Smoothies|Tags: , , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s