Weetjes: Cranberry

Cranberry

Cranberry, vers IMG_0934

Verse cranberries

De cranberry komt van oorsprong uit Noordoost-Amerika, langs de kuststrook van New-Foundland tot aan Noord-Carolina. Rond 1840 spoelde er een vat cranberry’s aan op Terschelling, vandaar dat de bes nu ook nog op de Waddeneilanden groeit. De bessen van de Waddeneilanden worden in ons land veenbessen genoemd.

De cranberry dankt haar naam aan het gebogen steeltje van de bloem, dat lijkt op de nek van een kraanvogel. De naam craneberry, kraanvogelbes, werd later cranberry. Een cranberry is ovaal van vorm en dieprood van kleur. De harde bes is aan de onderkant rood-wit van kleur. De smaak is fris-zuur en wrang, vandaar dat ze voor gebruik gekookt worden tot compote met iets water en suiker. De kooktijd is ca 10 minuten. Laat tijdens het koken altijd de deksel op de pan zitten omdat de bessen open knappen. Tegenwoordig is er ook kant-en-klare cranberry-compote in potjes verkrijgbaar.

Cranberry’s zijn hier te koop van september tot april, vanaf oktober worden ze geïmporteerd uit Amerika. Eerst de variëteit Early Black en later de Late Howes. In het najaar komen er sporadisch veenbessen van de Waddeneilanden op de markt. Ze zijn iets kleiner dan de cranberry’s en worden op dezelfde manier bereid. Een kleinere bes die qua smaakt ook veel weg heeft van de cranberry, is de vossebes of preiselbeer.

Andere benamingen:

Cranberry, Lepeltje(s)heide, Moerasbes of Amerikaanse veenbes.

Aanvoertijd:

Cranberry’s zijn verkrijgbaar vanaf Oktober tot en met April.

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram verse cranberry:

  • Energetische waarde: 196 kJ (16 kcal)
  • Koolhydraten: 12,2 gram
  • Eiwit: 0,4 gram
  • Vet: 0,1 gram
  • Vitamine C: 15,0 mg
  • Vitamine B1: 0,03 mg
  • Vitamine B2: 0,02 mg
  • Calcium: 15,0 mg
  • IJzer: 1,0mg
  • Kalium: 87 mg

Recepten:

Cranberry

Voor meer informatie zie:

kleinerand

Cranberry, vers IMG_0934Cranberry (#2)

Kent u cranberries? 10 feiten over deze trendy vrucht Korte beschrijving: Omdat de bloesem van de plant op de kop van een kraanvogel lijkt, hebben de Europese kolonisten, die zich in 1620 aan de oostkust van Noord-Amerika vestigden … Lees verder →

kleinerand

BessenBijzondere bessen

Bijzondere bessen Cranberry’s, bramen, witte aalbessen Rode aalbessen Kruisbessen, blauwe bessen en frambozen Er komen verschillende bessen op de markt in ons land. Vooral in de zomermaanden zijn dat de welbekende … Lees verder →

kleinerand

Bron:

Advertenties

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.