A – B – C – D – E – F – G – H – I – J – K – L – M – N – O – P – Q – R – S – T – U – V – W – X – Y – Z
Agf wijzer P
Met weetjes over Aardappels, Groente & Fruit
Zie ook Receptenwijzer
Met het A, B, C, tje aan de boven, & onderkant.
Loopt u zo door het alfabet.
Paarse peen
Ja ze zijn echt oud. Je kan ze als muur schilderingen terug vinden in Egypte bij de farao’s. Als je precies de geschiedenis wil weten van de wortel kijk dan eens op Wortd Carrot Museum … Lees verder
Paddenstoelen
Paddenstoelen Champignons, oesterzwammen, eekhoorntjesbrood en shiitake Cantharel, weidekringzwam (mousseron), grotchampignons en morielje Paddenstoelen zijn in het verleden nogal eens onderwerp geweest van legenden en bijgeloof. Ze werden geheimzinnig … Lees verder →
Paksoi
Chinese kool en paksoi Chinese kool en paksoi zijn beide Oost-aziatische bladgroenten. Een kenmerk van deze koolsoorten is dat ze de uitgesproken koolsmaak missen. Chinese kool vormt een langwerpige krop. Er bestaan 2 typen Chinese kool. Het granaattype … Lees verder →
Papaja en babaco
Papaja en babaco Papaja en babaco De papaja of papaya en de babaco zijn naaste familieleden van elkaar. Hun oorsprong ligt in Zuid-Amerika. Papaja- en babacobomen hebben een kale, rechte stam met bovenaan een soort pruik van groene … Lees verder →
Papaja
Papaja Omschrijving: De papaja wordt vanwege de groeiwijze ook wel boommeloen genoemd en is peerachtig van vorm. De vruchten die hier verkrijgbaar zijn hebben een gewicht van 300 à 500 gram. In het land van herkomst kunnen ze een gewicht … Lees verder →
Paprika
Paprika Gele, groene, rode, oranje, paarse, witte en rode mini-paprika’s De paprika behoort tot de nachtschadefamilie, evenals de tomaat en de aubergine. De vruchtgroente is nauw verwant aan de Spaanse peper. De oorsprong ligt in Zuid- en Midden-Amerika … Lees verder →
Paranoten
Paranoten De paranoot heeft de vorm van een halve maan. Paranoten zitten met zo’n 10-3- noten opgeslagen in een ronde, kegelvormige harde huls. Als de huls wordt opengeslagen liggen de paranoten erin opgeslagen als sinaasappelpartjes. De noot is blank … Lees verder →
Passievrucht
Passievrucht Paarse passievrucht De passievrucht is de vrucht van een klimplant die behoort tot de passieflorafamilie. De klimplanten uit deze familie dragen schitterende bloemen. Een variëteit zien we in ons land als kamer- of tuinplant. De oorsprong van … Lees verder →
Pastinaak
De Latijnse naam Pastinaca sativa. De pastinaak is de voorganger van onze winterwortel. De lange witte wortel heeft een zoetig, op anijs lijkende smaak. De wortel is iets minder stevig dan de winterwortel. De pastinaak komt oorspronkelijk uit … Lees verder →
Patisson
Patisson De patisson is een kleine pompoensoort. De patisson word in het Nederlands ook wel keizers- of bisschopsmuts genoemd. De vrucht doet qua vorm denken aan een vliegende schotel met een gelobde rand. De vrucht wordt … Lees verder →
Pecannoten
Pecannoten De pecannoot heeft een dunne gladde, roodbruine schaal en is langwerpig van vorm. De noot is in vieren gedeeld en lijkt veel op de walnoot. De pecannoot wordt geïmporteerd uit het zuidelijk deel van Noord-Amerika. Vroeger waren pecannoten een … Lees verder →
Pepers
Pepers Verschillende kleuren en vormen pepers. Tot een andere familie behoren de groene (verse) peperbolletjes en zwarte (gedroogde) peperkorrels. Pepers, ook wel Spaanse pepers of chilipepers genoemd, zijn er in veel vormen en kleuren. Ze zijn de scherp smakende familieleden … Lees verder →
Pepino
Pepino De pepino is een vrucht die behoort tot de nachtschadefamilie waartoe ook de tamarillo behoort. De vrucht wordt in het buitenland ook wel meloenpeer genoemd. De pepino komt van oorsprong uit het gebergte in Peru en … Lees verder →
Peren
Peren Peren zijn nauw verwant aan appelen, we eten er echter veel minder van, gemiddeld slechts 3,5 kg per persoon per jaar. De peer is kwetsbaarder, wat hem minder gebruiksvriendelijk maakt. We onderscheiden hand- en stoofperen … Lees verder →
Perziken
Perziken en nectarines Evenals pruimen en kersen behoren ook perziken en nectarines tot de steenvruchten. De perzik en nectarine zijn nauw verwant aan elkaar. De nectarine is een mutatie (een spontaan opgetreden variant) van de perzik. Een perzik … Lees verder →
Peterselie
Peterselie Over de oorsprong van peterselie is weinig bekend. Uit overleveringen blijkt dat het kruid door de Grieken werd vereerd. Zij geloofden dat het was ontstaan uit het bloed van hun mythologische held Archemous. De Romeinen … Lees verder →
Peterseliewortel
De Latijnse naam van deze plant is (Petroselinum crispum var. tuberosum) en is een peterseliesoort met een dikke, eetbare wortel. En valt in het rijtje knolgewassen. Deze wordt gekweekt om de grote witte wortel en niet om … Lees verder
Peultjes
Peultjes Peultjes hebben over het algemeen een platte lichtgroene peul met daarin nauwelijks ontwikkelde zaden. Ze zijn geheel eetbaar. Peultjes zijn het gehele jaar verkrijgbaar met een topaanvoer in de maanden mei en juni. Ze worden aangevoerd uit … Lees verder →
Peulvruchten
Peulvruchten Peulvruchten worden al eeuwenlang door de mensen gegeten. Al in de bijbel is te lezen hoe een bord rode linzensoep Ezau overhaalt om z’n eerstgeboorterecht te verkopen aan Jacob. Peulvruchten stonden bijna dagelijks op het menu van … Lees verder →
Physalis
Kaapse kruisbes Kaapse kruisbes of physalis De Kaapse kruisbes of physalis komt van oorsprong uit Peru. De vrucht hoort tot de nachtschadegewassen waartoe ook vruchten als tamarillo en pepino behoren. De physalis is een goudgele bes … Lees verder →
Pijnboompitten
Pijnboompitten De pijnboompit is de pit van de parasolden, een soort pijnboom (den). Pijnboompitten worden veel gebruikt in Italiaanse gerechten, zoals pesto, maar ook (licht geroosterd) in salades, sauzen, desserts. Pijnboompitten doen het ook prima bij … Lees verder →
Pinda’s
Pinda’s De grondnoot of pinda komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Plantkundig gezien is de pinda geen noot maar een peulvrucht. De peul groeit aan een kruidachtig gewas. Tijdens de groei buigt de stengel met peul voorover en groeit de grond in, … Lees verder →
Pisang mas (ander naam voor) Golden banana
Golden banana Een banaan die vooral geïmporteerd wordt uit Maleisië is de golden banana of pisang mas. Deze banaan heeft een afmeting van ca. 12 cm en is iets groter dan de appelbanaan. Het is een mooie goudgele banaan met … Lees verder →
Pisang susu (ander naam voor) Babybanaan
Babybanaan De babybanaan is een klein banaantje van 6-8 cm. Het banaantje wordt ook wel rijstbanaan of pisang susu genoemd. De schil is dun en is bij een rijpe banaan geel van kleur. De smaak is erg zoet. Het banaantje … Lees verder →
Pistachenoten
Pistachenoten Pistachenoten zijn vrij klein en ovaal van vorm. De zaden hebben een groene kleur. Na de oogst worden ze in de schil gepekeld en daarna in ovens gedroogd, de schil splijt dan open. Ze worden gebruikt als borrelnootje maar … Lees verder →
Pitahaya
Pitahaya Pitahaya (1) (Bron: foodtohealthy.blogspot.com) Pitahaya (2) (Bron: nutricion.pro) Pitahaya (3) (Bron: receptyonline.cz) Omschrijving: De pitahaya behoort tot de familie van de cactusvrucht. De schil van de vrucht is geschubd zonder stekels. Het vruchtvlees is sappig, met kleine eetbare pitjes. Er … Lees verder →
Pomelo
Pomelo en sweetie Sweetie (Bron: nl.wikipedia.org) De pomelo is een kruising tussen de grapefruit en de pompelmoes. De pomelo is een grote citrusvrucht met een gladde, dikke, witgele schil. Het vruchtvlees bestaat uit grove vruchtcellen. Tijdens het … Lees verder →
Pomme de truffe (ander naam voor) Truffel aardappel
Een heel ander aardappeltje is de pomme de truffe ook wel Vitelotte of truffelaardappel genoemd. Het is een klein zwart aardappeltje met een gebobbelde schil en het uiterlijk van een zwarte truffel. Onder de schil heeft het .… Lees verder →
Pomodori
Pomodori of roma-tomaat De pomodori is een langwerpig, rode pruimtomaat. Deze tomaat wordt ook wel Roma-tomaat genoemd. De pomodori is een vlezige tomaat met een zoetere smaak dan bovengenoemde tomaten. Deze vruchtgroente is zowel … Lees verder →
Pompelmoes
Pompelmoes Pompelmoes De pompelmoes (Citrus maxima, Tamil pampa limasu) = grote citroen, vgl. pt. pomposos limões) lijkt veel op de grapefruit (Citrus paradisi), maar de grapefruit is een kruising tussen de pompelmoes en de … Lees verder →
Pompoen
De pompoen behoort tot de komkommerachtigen of Cucurbiteae. Deze grote familie vindt z’n oorsprong in Zuid-Amerika. Tot deze familie behoren ook de augurk, komkommer, courgette en meloen. Pompoenen zijn er in uiteenlopende soorten … Lees verder →
Portobello
Portobello Een portabello is niets anders dan een uit de kluit gewassen kastanjechampignon met een doorsnede tot wel 12 cm. De smaak van portobello is sterker dan die van kastanjechampignons. Deze variant van de … Lees verder →
Postelein
Postelein Er bestaan twee soorten postelein, namelijk winter- en zomerpostelein. Winterpostelein is een teer plantje met dunne stengeltje waaraan een ruitvormig blaadje zit. Winterpostelein is vooral geschikt voor gebruik in salades en in … Lees verder →
Prei
Prei Prei behoort tot de familie van ui-achtigen. Deze aromatische stengelgroente is in ons land zeer populair en staat hiermee ook in de top tien van meest gegeten groenten. Er is zomer-, herfst- en winter prei. Zomerprei heeft een lange, … Lees verder →
Pruimen
Pruimen De pruimen is een zogenaamde steenvrucht. Het vruchtvlees bevat één steenachtige pit. Er komen veel pruimenrassen op de markt. Ze worden aangevoerd uit ons eigen land en geïmporteerd uit Frankrijk. De … Lees verder →
Pruimtomaat (ander naam voor) Pomodori
Pomodori of roma-tomaat De pomodori is een langwerpig, rode pruimtomaat. Deze tomaat wordt ook wel Roma-tomaat genoemd. De pomodori is een vlezige tomaat met een zoetere smaak dan bovengenoemde tomaten. Deze … Lees verder →
Puntpaprika
Zoete puntpaprika De paprika is verkrijgbaar in de kleuren rood, groen en geel en heeft een bijzonder zoete smaak. Waar het meest zoete exemplaar van ‘gewone’ blok-paprika’s een brixwaarde (meetwaarde voor natuurlijk suikergehalte) van 7 heeft, daar heeft … Lees verder →
Zie ook Receptenwijzer