Weetjes: Pompelmoes

Pompelmoes

Foto bron: nl.wikipedia.org

De pompelmoes (Citrus maxima, Tamil pampa limasu) = grote citroen, vgl. pt. pomposos limões) lijkt veel op de grapefruit (Citrus paradisi), maar de grapefruit is een kruising tussen de pompelmoes en de sinaasappel (Citrus sinensis). De naam pompelmoes komt oorspronkelijk uit het Nederlands en is door andere talen overgenomen, zoals te zien bij het Franse pamplemousse en het Duitse Pampelmuse.

De gele vrucht met dikke schil kan tot 30 cm in doorsnee worden en is duidelijk zuurder dan de grapefruit. Er zijn tussen de rassen echter grote verschillen in zoetheid, grootte, vorm, kleur en hoeveelheid etherische olie.

Het vruchtvlees kan afhankelijk van het ras wit of roze-achtig zijn. Enkele belangrijke rassen zijn ‘Hirado Buntan’, ‘Pink’, ‘Red Bantam’ en ‘Kao Phuang’.

De boom kan tot 10 m hoog worden. De bladeren van de pompelmoes zijn sterk gevleugeld, 5-20 cm lang en 2-12 cm breed. De witte bloem is 3-7 cm groot, heeft 20-25 meeldraden en staat solitair of tot tien in de bladoksels en aan de scheuttoppen De bloemkroon is vier tot vijfbladig. De jonge twijgen zijn donsachtig behaard.

Pompelmoes en medicijnen:

Verschillende medicijnen mogen niet gecombineerd worden met pompelmoes aangezien ze de werking van het medicijn versterkt. Dit is onder andere het geval met sommige bloeddruk- en cholesterolverlagers. Dit komt door de aanwezigheid van furocoumarinen.
De menselijke darm bevat een natuurlijk eiwit dat sommige geneesmiddelen deels vernietigt en uitschakelt. De furocumarinen blijken dat eiwit in de darm tegen te werken. Dit geldt ook voor de grapefruit, welke veel vaker wordt gegeten.

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram verse Pompolmoes:

  • Energetische waarde: 159 kJ (38 kcal)
  • Koolhydraten: 9,6 gram
  • Eiwit: 0,8 gram
  • Vet: 0,0 gram

Recepten:

“Pompelmoes”

Voor meer informatie zie:

kleinerand

CitrusvruchtenCitrusvruchten (#2)

Citroenen en limoenen Ugli, rode en gele grapefruit Mandarijn, sinaasappelen en kumquats De oorspronkelijke 11 of 12 soorten van deze familie van de wijnruit (Rutaceae) zijn de basis geweest voor talloze kruisingen en variëteiten. De citrusvrucht leent zich … Lees verder →

kleinerand

Bron: Wikipedia

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s