Weetjes: Perziken en nectarines

Perziken en nectarines

Perziken & Nectarines

Evenals pruimen en kersen behoren ook perziken en nectarines tot de steenvruchten.
De perzik en nectarine zijn nauw verwant aan elkaar.
De nectarine is een mutatie (een spontaan opgetreden variant) van de perzik.
Een perzik heeft een geel-rode, fluweelachtige schil die kwetsbaar is.
De kleinere nectarine heeft een gladde schil en is veel minder kwetsbaar.
De laatste jaren zien we dat de gebruiksvriendelijke nectarine langzaam maar zeker de plaats inneemt van de perzik.
De belangrijkste aanvoer van nectarines en perziken vindt plaats in de periode mei tot september.
Italië is dan een belangrijk aanvoerland.
Vanaf januari tot en met maart komen de vruchten uit Chili.

Wilde Perziken en nectarinesWilde Perziken en nectarines

Wilde Perziken en nectarines Platte, wilde perziken (Bron: appel-melle.be) Platte, wilde nectarines (Bron: kookenz.blogspot.com) Tegenwoordig zie je de wilde perziken en nectarines overal liggen: op de markt, bij de groenteman of in de supermarkt. Andere namen er voor zijn paraguayo … Lees verder →

Bewaren en inkoop:

Koop perziken en nectarines die lekker ruiken en een gave schil hebben.
Op een koele plaats kunt u de vruchten enkele dagen bewaren.
Koude temperaturen hebben bij deze vruchten een negatieve uitwerking op de smaak en het aroma

Voedingswaarde:

Per 100 gram perziken/nectarines 36 kcal. 151 kJ. / IJzer: ** / Vitamine C: *

Schoonmaken en bereiden:

De schil van rijpe perziken en nectarines is er gemakkelijk af te trekken met een scherp mesje.
Nectarines kunnen ook met schil (wel goed wassen) worden geconsumeerd als een appel.
Halveer de vruchten door ze rondom in te snijden en de helften met de volle hand van de pit af te draaien.
Snij de vruchten in plakjes of partjes en serveer ze als nagerecht of verwerk ze in kip- of rijstgerechten.

Variëren met perzik en nectarine:

  • Nectarine als meeneemvrucht
  • Flensjes vullen met ijs en plakjes perzik
  • Perzik in milkshakes
  • Bedek een taartbodem met banketbakkersroom en schijfjes nectarine
  • Halve vruchten vullen met een mengsel van verse kaas en nootjes

Wist je dit:

****

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Perzik
Zie ook andere recepten met “Nectarine

www.watkokenwevandaag.wordpress.comRumpot

“Recept” Rumpot Categorie: Dranken, Bijgerecht Aantal personen: – Een heerlijke pot vol met zomerfruit, ingemaakt met rum, die lekker smaakt in de winter. Gebruik voor een rumpot kwalitatief zeer goed fruit. Begin in mei met … Lees verder →

Geplaatst in Bijgerecht, Dranken|Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s