Weetjes: Peren

Peren

Peren zijn nauw verwant aan appelen, we eten er echter veel minder van, gemiddeld slechts 3,5 kg per persoon per jaar.
De peer is kwetsbaarder, wat hem minder gebruiksvriendelijk maakt.
We onderscheiden hand- en stoofperen.
Handperen zijn het hele jaar verkrijgbaar.
Het Hollandse seizoen van handperen start omstreeks augustus met rassen als: Bonne Louise D’Avranches, Triomphe de Vienne, Beurré Hardy en de Legipont.
Voor lange opslag in koelcellen komen peren als Doyenne du Comice, Beurre Alexander Lucas en de Conference in aanmerking.
In de periode maart tot juni komen peren van het Zuidelijk Halfrond op de markt.
Omstreeks juli, net voor de Hollandse perenseizoen, komen Franse peren op de markt zoals de Gyot en Clapp’s Favourite.
Stoofperen worden gekookt voor consumptie, anders zijn ze niet smakelijk.
Ze zijn verkrijgbaar in de wintermaanden.
Bekende rassen zijn Gieser Wildeman, Brederode (beide roodkokens) en Saint Remy.

Bewaren en inkoop:

Bewaar handperen op de fruitschaal of in de koelkast, afhankelijk van de rijpheid.
Rijpe peren zijn kort houdbaar, maximaal 1-2 dagen in de koelkast.
Onrijpe handperen rijpen in enkele dagen na bij kamertemperatuur.
Handperen zijn rijp als ze lekker zoet ruiken en bij licht vingerdruk rond het steeltje meegeven.
Stoofperen zijn enkele weken houdbaar op een koele plaats.

Voedingswaarde:

Per 100 gram 40 kcal. 167 kJ. / IJzer: * / Vitamine C: *

Schoonmaken en bereiden:

Was een peer goed of schil hem voor gebruik.
Eet de vrucht uit de hand of snij hem in parten en verwijder het klokhuis.
Rijpe peren zijn nogal sappig en moeilijker te eten dan een appel.
Voor gebruik in salades, peren na het schillen direct besprenkelen met citroensap om bruinverkleuring te voorkomen.
Voor het gebruik van handperen in gerechten leent de stevige Conference zich uitstekend.
Schil stoofperen en verdeel ze in partjes ( kleine peertjes kunnen heel blijven).
Kook stoofperen zachtjes in water of rode wijn met een kaneelstokje en een stukje citroenschil.
De peren verkleuren naar roze-rood tijdens het kookproces dat wel ca. 2-4 uur kan duren.

Variëren met peren:

  • Schijfjes peer op salade van eikenbladsla met kaas
  • Stoofpeertjes als toetje met gele custardvla
  • Voeg aan het kookwater van stoofperen eens granaatappelsap, bessensap of rode wijn toe voor extra rode peren

Wist je dit:

****

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Peren
Zie ook andere recepten met “Stoofperen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comPerenbollen

“Recept” Perenbollen Categorie: Gebak, Ovengerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 4 plakjes roomboter bladerdeeg 4 kleine peren 50 gram witte amandelen 2 el kersenjam 2 el paneermeel 2 el koffiemelk Bereidingswijze … Lees verder →

Geplaatst in Gebak & Koekjes, Ovengerecht|Tags: , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s