Paddenstoelen
Champignons, oesterzwammen, eekhoorntjesbrood en shiitake
Cantharel, weidekringzwam (mousseron), grotchampignons en morielje
Paddenstoelen zijn in het verleden nogal eens onderwerp geweest van legenden en bijgeloof. Ze werden geheimzinnig gevonden omdat ze ogenschijnlijk ’s nachts verschenen en geen voedsel nodig hadden. Paddenstoelen zijn planten die bladgroen missen. De plant bestaat uit mycelium, het ondergrondse wortelnet waarmee de plant voeding uit de bodem haalt, en het bovengrondse vruchtlichaam, de paddenstoel. Paddenstoelen werden al vereerd door de Romeinen. Niet alleen toen maar ook nu zijn de bijzondere soorten nog altijd een delicatesse.
Reuzenchampignon en grotchampignon
De reuzenchampignon is een grote variant van de gewone champignon. De witte hoeden zijn groot en ideaal om te vullen. De grotchampignon, ook champignon de … Lees verder →
Oesterzwammen
Na de champignon is de oesterzwam de bekendste paddenstoel in ons land. Sinds de introductie van de teelt van oesterzwammen in eigen land in 1980 is deze paddenstoel geen onbekende meer. In het wild groeit de aan … Lees verder →
Shii-take
De shiitake is van origine een Japanse paddenstoel, die aanvankelijk alleen gedroogd verkrijgbaar was. Sinds enkele jaren geleden wordt de paddenstoel in eigen lang geteeld. De hoed van de shiitake is licht- tot donkerbruin met … Lees verder →
Cantharel
De cantharel heeft een trechtervormig uiterlijk en is geel van kleur. In het Frans wordt de paddenstoel girolle genoemd. Andere Hollandse namen voor de cantharel zijn hanekam of dooierzwam. Het witte vlees heeft de geur van abrikozen … Lees verder →
Gele stekelzwam
De gele stekelzwam wordt ook wel schapenpootje of in het Frans pied du mouton genoemd. De paddenstoel heeft een onregelmatig gevormde hoed die lichtgeel van kleur is. Onder de hoed zitten geen plaatjes maar stekels. De gele … Lees verder →
Eekhoorntjesbrood
Eekhoorntjesbrood heeft een lange dikke steel met een grote bruine hoed. Onder de hoed zitten geen plaatjes maar buisjes. De Franse benaming is cepes. Voor meer informatie zie: Paddenstoelen Paddenstoelen … Lees verder →
Hoorn van overvloed
De Franse benaming voor deze paddenstoel is trompet de mort. De paddenstoel heeft een trechtervormig uiterlijk en is zwart van kleur. Het is een exclusieve paddenstoel die in kleine hoeveelheden al een speciaal aroma … Lees verder →
Morielje
De morielje is van origine een echte voorjaarspaddenstoel. De paddenstoel heeft een lichtbruine hoed met gaatjes en een witte steel. De hoed heeft veel weg van een spons. De morielje (in het Frans morille) is een … Lees verder →
Truffel
De truffel is de fijnste en de duurste onder de paddenstoelen. Het is een knolvormige paddenstoel die onder de grond groeit. Voor het opsporen gebruikt men afgerichte varkens of honden. Verse truffels zijn sporadisch … Lees verder →
Portobello
Een portobello is niets anders dan een uit de kluit gewassen kastanjechampignon met een doorsnede tot wel 12 cm. De smaak van portobello is sterker dan die van kastanjechampignons. Deze variant van de … Lees verder →
Weidekringzwam
De weidekringzwam (Marasmius oreades) is een paddenstoel uit familie Marasmiaceae. Het is een eetbare soort, die goed te herkennen is aan de brede klokvormige, geelbruine hoed met ver uit … Lees verder →
Eikhaas of Maitake
De naam Maitake komt van het Japanse woord ‘mai’ (dansen) en take (paddenstoel), ofwel “de dansende” paddenstoel. Beschrijving: De paddenstoel verschilt erg in … Lees verder →
Koopinformatie:
De meeste paddenstoelen zijn het hele jaar verkrijgbaar. De topaanvoer vindt plaats in de najaarsmaanden. De morielje vormt een uitzondering, die is vooral in de voorjaarsmaanden verkrijgbaar. Frankrijk is het belangrijkste aanvoerland van paddenstoelen. Shiitake, champignons en oesterzwammen worden vooral in eigen land geteeld. Paddenstoelen in blik en gedroogde paddenstoelen zijn een goed alternatief.
Bewaren:
Bewaard paddenstoelen in de koelkast en dek ze af met plastic folie tegen uitdrogen.
Na aankoop zijn ze 2 à 3 dagen houdbaar.
Behandeling:
Het is aan te bevelen om paddenstoelen “droog” schoon te maken. Veeg ze schoon met een zachte borsteltje of een doekje. Was ze nooit in een bak met ruim water en laat ze zeker niet hierin liggen. Paddenstoelen zuigen namelijk water op, wat ze tijdens de bereiding loslaten. Dit gaat ten koste van het aroma. Restjes aarde of mos kunnen weggeschraapt worden met een scherp mesje. Grotchampignons met een mergellaagje kunnen snel onder koud stromend water worden afgespoeld. Snijd altijd een plakje van het voetje van de paddenstoel. Vervolgens paddenstoelen in plakjes of stukjes snijden. De baktijd bedraagt gemiddeld 8 minuten. Gedroogde paddenstoelen moeten voor het gebruik ca. 15-30 minuten worden geweekt in water of wijn. Ze zijn vaak extra aromatisch.
Toepassing:
- Paddenstoelen in soepen
- Gebakken paddenstoelen in lauwe salade
- Paddenstoelen in ragout
- Gesmoorde paddenstoelen met ui als basis voor de saus
- Gevulde reuzenchampignon met vlees of vis
- Gebakken paddenstoelen met uitgebakken rookspek en ui
Voedingswaarde:
Vitamine C: 5 mg
B-Caroteen: niet aanwezig
IJzer: ruim aanwezig
Kcal: 25
Recepten uit het boekje, zie bron:
Zie ook andere recepten met “Reuzenchampignon”
Zie ook andere recepten met “Grotchampignon”
Zie ook andere recepten met “Oesterzwam”
Zie ook andere recepten met “Shii-take”
Zie ook andere recepten met “Cantharel”
Zie ook andere recepten met “Gele stekelzwam”
Zie ook andere recepten met “Eekhoorntjesbrood”
Zie ook andere recepten met “Hoorn van overvloed”
Zie ook andere recepten met “Morielje”
Zie ook andere recepten met “Truffel”
Zie ook andere recepten met “Portobello”
Zie ook andere recepten met “Weidekringzwam”
Zie ook andere recepten met “Maitake”
Zie ook andere recepten met “Muizenoortjes”
Muizenoortjessalade
“Recept” Muizenoortjessalade Categorie: Voorgerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 1 rode ui 1 zakje muizenoortjespaddenstoelen (te koop bij toko) Klein stronkje andijvie Handvol kleine, rode pepertjes of 1 … Lees verder →
Geplaatst in Voorgerecht, Salades|Tags: Andijvie, Koriander, Rode ui, Pepers, Citroensap, Muizenoortjes, Nampla, Chiliolie|Een reactie plaatsen
Paddenstoelen-cranberrysaus
“Recept” Paddenstoelen-cranberrysaus Categorie: Sauzen (saus bij gebakken kipfilet) Aantal personen: 4 Ingrediënten: 100 gram shii-take 100 gram cantharellen 100 gram oesterzwammen 3 bosuitjes 25 gram boter ½ dl port 6 el … Lees verder →
Geplaatst in Sauzen|Tags: Bosui, Boter, Cantharel, Cranberrycompote, Crème fraîche, Oesterzwammen, Peper, Port, Shiitake, Zout|Een reactie plaatsen
Pasta met paddenstoelen
Recept” Pasta met paddenstoelen Categorie: Hoofdgerecht, Pasta Aantal personen: 4 Ingrediënten: 300 gram pasta (bijv. farfalle of penne rigate) 2 el olijfolie 1 ui 150 gram eekhorentjesbrood 200 gram grotchampignons 2 teentjes knoflook 500 … Lees verder →
Geplaatst in Hoofdgerecht, Pasta|Tags: Basilicum, Eekhoorntjesbrood, Farfalle, Grotchampignon, Knoflook, Olijfolie, Parmezaanse kaas, Penne rigate, Peper, Uien, Vleestomaten, Zout |Een reactie plaatsen
Toast met salade van gebakken oesterzwammen
“Recept” Toast met salade van gebakken oesterzwammen Categorie: lunchgerecht, Voorgerecht Aantal personen: 2 Ingrediënten: ½ el citroensap ½ tl mosterd Zout Peper 1 ½ el olie 100 gram andijvie 250 gram … Lees verder →