Weetjes: Pastinaak

Pastinaak

Pastinaak IMG_1440

De Latijnse naam Pastinaca sativa. De pastinaak is de voorganger van onze winterwortel. De lange witte wortel heeft een zoetig, op anijs lijkende smaak. De wortel is iets minder stevig dan de winterwortel.

De pastinaak komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. De plant was al bekend bij de Oude Grieken en de Romeinen. De plant was oorspronkelijk zo groot als een gewone wortel (peen). Bij hun trek naar het noorden namen de Romeinse soldaten de pastinaak mee. Daar bleek dat de pastinaak in koudere gebieden veel groter werd. De pastinaak kwam in de Middeleeuwen naar West-Europa en was vóór de introductie van de aardappel een belangrijk volksvoedsel. In Groot-Brittannië en Ierland is de “witte wortel” populair gebleven. In de Verenigde Staten aten de immigranten aanvankelijk ook pastinaak, meegebracht door de Engelsen. Net als elders is ook daar de pastinaak vervangen door de aardappel. Amerikanen zien de pastinaak hoofdzakelijk als hardnekkig onkruid.

Hoezo ouderwets?! ‘vergeten’ groenten zijn weer helemaal in! Net als de winterwortel kan pastinaak zowel rauw als gekookt of gestoofd worden gegeten. De pastinaak kan ook gebakken worden of tot stamppot verwerkt. Gefrituurde pastinaak lijkt op aardappelchips. De pastinaak wordt onder andere gebruikt als ingrediënt van hutspot en maakte deel uit van de hutspot zoals die bij het Leidens ontzet van 1574 werd gegeten. De pastinaak wordt ook vaak als smaakverfijner gebruikt in soep. Stoofschotel en nog zoveel meer! Niet te missen in een ratatouille! Schil de wortels met een dunschiller. Stoof plakjes pastinaak in een beetje boter gaar in ca. 20 minuten. Probeer zelf!

Aanvoertijd:

Pastinaken zijn vanaf september tot ongeveer januari verkrijgbaar.

Bewaren en inkoop:

Kies stevige, harde wortels. Zachte wortels zijn al wat ouder, maar nog wel geschikt voor puree of soep. Net als wortels kan je pastinaak redelijk lang bewaren, circa 2 weken. Bewaar ze op een koele plek.

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram verse Pastinaak is:

  • Energetische waarde: 333 kJ (80 kcal)
  • Koolhydraten: 15 gram
  • Eiwit: 1,3 gram
  • Vet: 0,4 gram
  • Vitamine C: 18 mg
  • Caroteen: 0,02 mg
  • Vitamine B1: 0,08 mg
  • Vitamine B2: 0,08 mg
  • Calcium: 51 mg
  • IJzer: 0,6 mg

Schoonmaken en bereiden:

Je kunt pastinaak schoonborstelen of met een dunschiller schillen. Was de pastinaak en snijd hem eventueel in stukjes.

Bereidingstijden:

  • Koken: ca. 20 minuten
  • Roerbakken: ca. 15 minuten
  • Smoren: ca. 25 minuten
  • Stomen: ca. 25 – 30 minuten

Variëren met Pastinaak:

  • raspen en serveren als salade met een dressing
  • koken en serveren bij vlees of wild
  • in plakjes schaven en frituren tot chips
  • in lange repen schaven en smoren
  • in blokjes gesneden stoven samen met pompoen, en wortel
  • koken en pureren en mengen met aardappelpuree
  • in soepen
  • in ronde schijven snijden en met aardappel schijfjes gratineren
  • in verschillende stoofgerechten, met of zonder vlees

 (De Warme Winterkost weetjes)

De symboliek van kool & hutspot:

Kool: staar voor de moederschoot en wordt geassocieerd met de geboorte. Hutspot: hutspot staat symbool voor Leidens onzet. Het verhaal gaat dat de Spanjaarden (belegeraars van Leiden tijdens de 80-jarige oorlog) bij het overhaast vluchten uit Leiden voor onder andere de Watergeuzen, een pot achterlieten met peen, uien, pastinaak en vlees. Dit wordt hutspot genoemd.

Andere benamingen:

Pastinaak, Pinksternakel of Witte wortel

Recepten:

Pastinaak

Voor meer informatie zie:

kleinerand

Wortel- em knolgewassenBijzondere wortel- en knolgewassen

Topinamboer en roseval-aardappel Zoete aardappel en pomme de truffe Het dieet van onze verre voorouders bestond waarschijnlijk voor een groot gedeelte uit wortels en knollen. In de neolithische tijd werden wortels in de hete as geroosterd. … Lees verder →

kleinerand

Vergeten groenteVergeten groenten

Je ziet het wat meer terug komen. Dankzij televisie programs en weekbladen. Zo ook in de groentewinkel waar ik werk. Zo heb ik op mijn beurt meer informatie over op gezocht. Om de klanten meer over te kunnen … Lees verder

kleinerand

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s