Weetjes: Papaja

Papaja

Bron: agrapapaya.com

Omschrijving:

De papaja wordt vanwege de groeiwijze ook wel boommeloen genoemd en is peerachtig van vorm.
De vruchten die hier verkrijgbaar zijn hebben een gewicht van 300 à 500 gram.
In het land van herkomst kunnen ze een gewicht bereiken van 6 kilo.
De gladde, dunne schil van de vrucht kleurt tijdens het rijpen van groen naar geel-groen-roodgevlekt.
De vrucht is rijp wanneer de schil meegeeft als je er licht op drukt.
Een goed gerijpte papaja heeft zalmroze tot geel-oranje vruchtvlees.
Het vruchtvlees geurt naar abrikozen en is boterzacht.
De smaak is zoet en doet denken aan meloen.
De smaak komt het best tot uiting met een beetje citroensap.
De Engelsen noemden de papaja in hun koloniale tijd de ontbijtvrucht.
Een papaja als ontbijt is in de tropen nog steeds heel gebruikelijk.
Onrijpe papaja’s worden in tropische landen als groenten gegeten.
In het midden van de vrucht zit een holle ruimte die gevuld is met gelei-achtige massa met zwarte pitjes.
De pitten lijken op peperkorrels; ze worden niet meegegeten.
In de tropen is het echter een probaat middel tegen darmparasieten, de pitten hebben namelijk een laxerende werking.
De vruchten moeten geoogst worden als het rijpingsproces net is begonnen.
Papaja’s zijn voor de export kwetsbare producten.
Papaya’s bevatten veel vitamine C.

Productielanden:

Zuid-Afrika, Latijns-Amerika, Australië, Hawaii.

Aanvoertijd:

Het hele jaar door.

Gebruik:

Halveer de vrucht en haal de pitten eruit.
Besprenkel het vruchtvlees met wat citroensap en schep het vruchtvlees eruit.
Papaja’s bevatten een eiwitsplitsend enzym dat de spijsvertering bevordert: papaïne.

Bereidingstips:

  • Geschild en in blokjes gesneden in fruitsalades en gemengde salades.
  • Als voorgerecht met gerookte ham.
  • Als nagerecht, overgoten met port of Grand Marnier.

Houdbaarheid:

Rijpe papaja’s: hooguit twee dagen in de koelkast.
Onrijpe papaja’s rijpen bij kamertemperatuur.

Voor meer informatie zie:

Papaja en babaco

Papaja en babaco Papaja en babaco De papaja of papaya en de babaco zijn naaste familieleden van elkaar. Hun oorsprong ligt in Zuid-Amerika. Papaja- en babacobomen hebben een kale, rechte stam met bovenaan een soort pruik van groene … Lees verder →

Andere verwante onderwerpen:

Recepten met “Papaja
Voedingswijzer van “Papaja”

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.