Weetjes: Passievrucht

Passievrucht

Paarse passievrucht

De passievrucht is de vrucht van een klimplant die behoort tot de passieflorafamilie.
De klimplanten uit deze familie dragen schitterende bloemen.
Een variëteit zien we in ons land als kamer- of tuinplant.
De oorsprong van de vrucht ligt in Zuid-Amerika.
De passieflorasoorten hebben hun naam te danken aan de bijzondere vorm van de bloem.
De stempels, meeldraden, kroon- en kelkbladeren werden vergeleken met het lijden (de passie) van Jezus.
Spaanse missionarissen merkten de gelijkenis op in de 17e eeuw.

Voor hen was dit één van de tekens van hogerhand om de Indianen zo snel mogelijk en met harde hand te bekeren.
En dit gebeurde…
Een andere naam voor de passievrucht is Granadilla, een erfenis van de Spanjaarden.
Ze vonden de vrucht iets lijken op de kleine granaatappel.
De paarse passievrucht is het langst bekend.
Het is een ronde tot eivormige vrucht van 5 tot 7 cm lang.
De paars-bruine schil is hard en glad.
Binnenin de vrucht zitten zachte pitjes die omgeven worden door geleiachtig geel vruchtvlees.
De pitjes worden meegegeten.
Naast de paarse soort bestaat er ook een gele passievrucht.
Een grote, geel-groene passievrucht die meer op een pompoen lijkt, is de markisa, in het buitenland reuzenpassievrucht genoemd.
Een passiefloravrucht met een veelbelovende toekomst is de Curuba.
De gele curuba heeft een langwerpige ovale vorm en is ca. 10 cm lang.
Het gelei-achtige vruchtvlees is oranje-geel van kleur.

Koopinformatie:

Passievruchten worden rijp aangeboden in ons land.
Ze zijn nog enkele dagen houdbaar in de koelkast.
Vruchten met een ingedeukte schil moeten op korte termijn worden geconsumeerd.
Passievruchten smaken fris-zoet met een moeilijk te omschrijven maar typisch tropisch aroma.
Het vruchtvlees schijn een bloeddrukverlagende werking te hebben.
Passievruchten komen het gehele jaar op de markt en worden onder meer aangevoerd uit Kenia, Ivoorkust en Brazilië.
De curuba komt vooral uit Colombia.
Passievruchten worden ook verwerkt tot vruchtendranken en maracuya-likeur.

Bewaren:

Passiefloravruchten kunnen na aankoop nog enkele dagen worden bewaard in de koelkast.

Behandeling:

Snijd een passievrucht doormidden en lepel het vruchtvlees uit.
De harde schil in niet eetbaar.
Voor passievruchtensap het vruchtvlees door een zeef wrijven.

Toepassing:

  • Puur overgoten met een scheutje maracuya-likeur
  • Vruchtvlees vermengen door vruchtensappen
  • In nagerechten; vruchtvlees vermengen met ijs, yoghurt of vla
  • Vruchtvlees door appelvulling voor taart

Voedingswaarde:

Vitamine C: 17 mg
B-Caroteen: aanwezig
IJzer: ruim aanwezig
Kcal: 102

Wist je dit:

Need we say more? Passiefruit.
Ideale vrucht om een friszoet desserts van te maken.
Lepel de pitjes uit en vul het met slagroom of roomijs.
Besprenkel de pitjes erover en voila: een kunstwerkje!
Passievrucht lijkt qua smaak op kiwi.

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met“Passievrucht

www.watkokenwevandaag.wordpress.comPassievruchtenroomijs

“Recept” Passievruchtenroomijs Categorie: Nagerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 1 literpak vanilleroomijs 3 passievruchten 1 el passievruchtenlimonadesiroop Geschaafde chocolade Bereidingswijze: Laat het ijs half … Lees verder →

Geplaatst in Nagerecht|Tags: , , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comCake met passievrucht

“Recept” Cake met passievrucht Categorie: Gebak Aantal personen: – Ingrediënten: 150 gram boter 150 gram witte basterdsuiker 3 eieren 150 gram bloem 3 passievruchten 1 appel Bereidingswijze: Klop in een kom boter en … Lees verder →

Geplaatst in Gebak & Koekjes|Tags: , , , , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comAvocadosalade met curuba-vinaigrette

“Recept” Avocadosalade met curuba-vinaigrette Categorie: Voorgerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 1 curuba 1 tl mosterd 1 tl gedroogde tuinkruiden Zout Peper 4 el hazelnootolie 25 gram gepelde hazelnoten 1 zakje gemengde … Lees verder →

Geplaatst in Voorgerecht|Tags: , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s