Weetjes: Peterseliewortel

Peterseliewortel

Peterseliewortel

De Latijnse naam van deze plant is (Petroselinum crispum var. tuberosum) en is een peterseliesoort met een dikke, eetbare wortel. En valt in het rijtje knolgewassen. Deze wordt gekweekt om de grote witte wortel en niet om het blad. Deze wortel kan 15 tot 20 cm lang worden en heeft een smaak die doet denken aan knolselderij en pastinaak met een aroma van peterselie. Het blad van de peterseliewortel kan op dezelfde manier worden gebruikt als peterselie.

De wortel is crèmekleurig en lijkt op een kleine uitvoering van de pastinaak. Deze wortel bevat proteïnen, veel calcium, ijzer, is rijk aan caroteen, vitamine A1, vitamine B2, vitamine C en mineralen. De wortels kunnen als groente worden geserveerd of in soepen en stamppotten worden verwerkt. En is ook een goede vervanger voor aardappelen.

Aanvoertijd:

De grootste toevoer is van oktober tot en met februari.

Bewaren en inkoop:

Het loof moet frisgroen en niet verlept zijn. De wortels moeten stevig zijn en droog zijn. Met het loof is peterseliewortel 4 dagen houdbaar in de koelkast. Zonder loof zelfs iets langer. Wil je peterseliewortel invriezen, blancheer hem dan eerst 2-4 minuten en vries dan in.

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram verse Peterseliewortel is:

  • Energetische waarde: 92 kJ (22 kcal)
  • Koolhydraten: 2 gram
  • Eiwit: 2,9 gram
  • Vet: 0,6 gram
  • Vitamine C: 41 mg
  • Caroteen: 0,03 mg
  • Vitamine B1: 0,10 mg
  • Vitamine B2: 0,09 mg
  • Calcium: 40 mg
  • IJzer: 0,6 mg

Schoonmaken en bereiden:

Borstel de wortels goed schoon en snij een plakje van de onder- en bovenkant.

Bereidingstijden:

  • Blancheren: ca 2-4 minuten
  • Koken: ca 10 minuten
  • Stoven: ca 12 minuten

Variëren met Peterseliewortel:

  • Stoven met boter
  • Koken
  • Stamppot van maken, ook met het blad erdoor
  • Schaven of in dunne plakjes in een salade
  • In soep bijvoorbeeld met prei en linzen
  • Puree van maken, al of niet met (zoete) aardappel

Andere benamingen:

Peterseliewortel, Wortelpeterselie of Knolpeterselie

Recepten:

Peterseliewortel

Voor meer informatie zie:

kleinerand

Vergeten groenteVergeten groenten

Je ziet het wat meer terug komen. Dankzij televisie programs en weekbladen. Zo ook in de groentewinkel waar ik werk. Zo heb ik op mijn beurt meer informatie over op gezocht. Om de klanten meer over te kunnen … Lees verder

kleinerand

Bron: Wikipedia & groentenenfruit.nl

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s