Weetjes: Pruimen

Pruimen

Pruimen rood & geel

De pruimen is een zogenaamde steenvrucht.
Het vruchtvlees bevat één steenachtige pit.
Er komen veel pruimenrassen op de markt.
Ze worden aangevoerd uit ons eigen land en geïmporteerd uit Frankrijk.
De topaanvoer ligt in de periode juli tot september.
Bekend zijn de ronde, paars-rode Opalpruim en de langwerpige rood-gele Victoriapruim.
Heel goed van smaak zijn de ronde, vrij kleine Reine Claude pruimen die in rode en groene variëteiten verkrijgbaar zijn.
Bijzonder lekker in gebak of in jams zijn Kwetsen, een laat pruimenras dat langwerpige blauw-paarse pruimen levert met sappig, geel vruchtvlees.

Bewaren en inkoop:

Pruimen zijn in het algemeen los verkrijgbaar.
Koop glanzende en stevige vruchten.
Pruimen kunt u op een koele plaats enkele dagen en ongeveer een week in de koelkast bewaren.
Zijn de vruchten nog niet lekker zoet, laat ze dan narijpen bij kamertemperatuur.

Voedingswaarde:

Per 100 gram 40 kcal. 167 kJ. / IJzer: * / Vitamine C: *

Schoonmaken en bereiden:

Pruimen goed wassen in water en met schil eten.
Voor het maken van compote, jams of gebruik in gebak pruimen halveren en ontpitten met behulp van een scherp mesje.
Pruimen zijn zeer smakelijk in gebak en jams.

Variëren met pruimen:

  • Stukjes pruim met biogarde en snufje kaneel als ontbijt
  • Schep ontpitte pruimen, stijfgeslagen eiwit, stijfgeslagen slagroom en verkruimelde bitterkoekjes doorelkaar; een herlijk nagerecht
  • Pruimen als taartvulling

Wist je dit:

****

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Pruimen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comEngels pruimendessert met warme custardvla

“Recept” Engels pruimendessert met warme custardvla Categorie: Nagerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 60 gram boter 60 gram suiker 1 ei 60 gram bloem 250 gram gehalveerde pruimen 1 el bruine basterdsuiker ½ l warme custardvla … Lees verder →

Geplaatst in Nagerecht|Tags: , , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s