Weetjes: Kaapse kruisbes

Kaapse kruisbes

Kaapse kruisbes of physalis

De Kaapse kruisbes of physalis komt van oorsprong uit Peru.
De vrucht hoort tot de nachtschadegewassen waartoe ook vruchten als tamarillo en pepino behoren.
De physalis is een goudgele bes die opgesloten zit in een verdroogd strokleurig lampionnetje dat zo’n 4 tot 5 cm lang is.
Andere namen voor de physalis zijn ook goudbes of lampionvrucht.
De bes heeft geel vruchtvlees met zachte, eetbare pitjes.
De lampionnetjes groeien aan een eenjarige heester die zeer veel warmte nodig heeft en alleen in tropische gebieden kan worden geteeld.

Omdat de bes aan het begin van de 19e eeuw in Zuid-Afrika werd geteeld, is de naam Kaapse kruisbes ontstaan.
Deze naam duidt dus niet op een overeenkomst met de gewone kruisbes.
Verwant aan de physalis is de sierplant physalis alkekengi, bekend om de prachtige, oranje lampionnetjes die vaak een onderdeel vormen van droogboeketten.

Koopinformatie:

Verpakt in een lampionnetje lijkt de physalis wel op een prachtige bonbon.
Onrijpe bessen zijn groen van kleur en kleuren tijdens het rijpingsproces naar goud-geel of oranjerood.
De smaak van een rijpe bes is heerlijk zoet-zuur en heeft iets weg van ananas.
De Duitsers noemen de vrucht om deze reden Ananaskirsche.
De physalis is het hele jaar verkrijgbaar, maar wordt in kleine hoeveelheden aangevoerd.
In de periode juni tot januari worden in ons land de meeste bessen geïmporteerd.
Productielanden van physalis zijn Kenia, Madagascar, Israël, Frankrijk, Colombia en Nieuw-Zeeland.

Bewaren:

Rijpe bessen kunnen nog enkele dagen worden bewaard op een koele plaats van ca. 12 graden. Onrijpe bessen rijpen bij kamertemperatuur goed na op een fruitschaal.

Behandeling:

De physalis is gemakkelijk te eten.
Verwijder het steeltje en het lampionnetje en was de vrucht in water.
Rijpe bessen zijn herlijk op puur te eten.
Zijn de bessen nog groenachtig van kleur, dan kunnen ze toch worden gegeten.
Ze zijn dan lichtzuur van smaak en het is nodig suiker toe te voegen.
Prik in dat geval de schil op enkele plaatsen in en strooi er suiker over.
Laat ze nu een uurtje staan, zodat de suiker er goed in kan trekken.
Halveer de bessen voor het gebruik in een fruitsalade.

Toepassing:

  • In fruitsalade met aardebeien, banaan en frambozen
  • Met plakjes kiwi op een taartbodem
  • Inprikken met een naald en overgieten met Grand Marnier
  • Met ijs en slagroom
  • In groene salades

Voedingswaarde:

Vitamine C: 30 mg
B-Caroteen: zeer veel
IJzer: ruim aanwezig
Kcal: 53

Wist je dit:

****

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Physalis

Physalis-bonbons

“Recept” Physalis-bonbons Categorie: Gebak, Hapjes, Nagerecht Aantal personen: – Ingrediënten: Physalisbessen Melkchocolade Bereidingswijze: Smelt de chocolade au-bain-marie. Maak het lampionnetje open mar laat de blaadjes … Lees verder →

Geplaatst in Gebak & Koekjes, Hapjes & Smeersels, Nagerecht|Tags: , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comPhysalis-kwarkcrème met bosbessenijs

“Recept” Physalis-kwarkcrème met bosbessenijs Categorie: Nagerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 120 gram kwark 1 el limoensap 40 gram kristalsuiker 20 ml Amaretto (amandellikeur) Snufje gemberpoeder 150 gram yoghurt … Lees verder →

Geplaatst in Nagerecht|Tags: , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s