Weetjes: Postelein

Postelein

Postelein

Er bestaan twee soorten postelein, namelijk winter- en zomerpostelein.
Winterpostelein is een teer plantje met dunne stengeltje waaraan een ruitvormig blaadje zit.
Winterpostelein is vooral geschikt voor gebruik in salades en in stamppot.
Zomerpostelein is wat forser van structuur, de blaadjes en stengels zijn vleziger.
Zomerpostelein is geschikt om te koken.
Beide posteleinsoorten komen los of bosjes gebonden in de handel.
De groente heeft een licht-zure smaak.

Bewaren en inkoop:

Postelein is knapperig vers het smakelijkst.
Gebruik de groente dan ook na aankoop zo snel mogelijk.
Postelein is in de open papieren zak hooguit 1 dag op een koele plaats en ongeveer 2 dagen in de koelkast houdbaar.
Postelein slinkt tijdens de bereiding, reken daarom voor gekookte postelein op ongeveer 350 gram per persoon.
Voor rauw gebruik heeft u ongeveer 100 gram per persoon nodig.

Voedingswaarde:

Per 100 gram 8 kcal. 33 kJ. / IJzer: *** / Vitamine C: ***

Schoonmaken en bereiden:

Snij van bosjes postelein eerst de worteltjes af alvorens het bosje los te maken.
Was de groente voorzichtig in ruim water.
Snij voor het koken de groente grof en laat hem uitlekken in een vergiet.
Kook postelein met aanhangend water en eventueel een snuf zout.
Laat de groente eerst in ongeveer 5 minuten slinken en kook postelein daarna beetgaar.
Breng de groente op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.
In verband met het nitraatgehalte moet u het kookvocht en restjes postelein weggooien.
Voor gebruik in salades de groente na het wassen droogmaken in een slacentrifuge.

Bereidingstijden van postelein:

  • Koken: ca. 5 minuten
  • Magnetron: ca. 5 – 7 minuten
  • Roerbakken: ca. 3 – 5 minuten
  • Smoren: ca. 10 minuten
  • Stomen: ca. 10 minuten

Variëren met postelein:

  • Postelein gaar smoren in een klontje boter of iets olie met knoflook, ui, paprikapoeder
  • Postelein rauw in stamppot met uitgebakken spekjes
  • Postelein blancheren en in hartige taart verwerken

Wist je dit:

****

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Postelein

www.watkokenwevandaag.wordpress.comPosteleinsalade

“Recept” Posteleinsalade Categorie: Bijgerecht, Salade Aantal personen: 4 Ingrediënten: 300 gram postelein 1 bosje radijs 1 appel citroensap 2 el gewelde rozijnen 2 el zure room 2 el sinaasappelsap zout & peper eventueel enkele … Lees verder →

Geplaatst in Bijgerecht, Salades|Tags: , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s