Weetjes: Witte kool en spitskool

Witte kool en spitskool

Witte kool is, net zoals rode, spits- en savooiekool, een sluitkool
De kool heeft een stevige structuur die vergelijkbaar is met rode kool.
De bladeren zijn groen-wit van kleur.
Witte kool is vooral goed verkrijgbaar in de periode september tot en met april.
Het is een goede bewaarkool.
Spitskool is een spitse witte kool variëteit, en in tegenstelling tot witte kool een specifieke zomerkool.
Door de teelt in het voorjaar krijgt spitskool een spitse punt en een lossere structuur.
Spitskool heeft een zachtere koolsmaak dan de witte kool.

Bewaren en inkoop:

Bij aankoop moet een witte kool gaaf en stevig zijn.
Witte kool is op een koele plaats enkele weken houdbaar.
Spitskool kunt u enkele dagen op een koele plaats en ongeveer 1 week in de koelkast bewaren.
Aangesneden witte kool is verpakt in vershoud-folie en in de koelkast ongeveer een week houdbaar.
Panklaar gesneden kool is in de koelkast beperkt houdbaar.
Reken op ongeveer 250 gram per persoon voor gekookte kool en op 75-100 gram voor salades.

Voedingswaarde:

Witte kool per 100 gram 24 kcal. 100 kJ. / IJzer: * / Vitamine C: ***
Spitskool per 100 gram 37 kcal. 155 kJ. / IJzer: * / Vitamine C: ****

Schoonmaken en bereiden:

Haal de buitenste bladeren van de kool.
Snij de kool in vieren en snij de stronk eruit.
Was de stukken en snij ze in reepjes.
Houd de kooktijd kort, 10-15 minuten.
Maak de groente op smaak met een snufje nootmuskaat.
Fijngesneden witte- en spitskool lenen zich uitstekend voor het maken van salades.
De bladeren van witte- en spitskool zijn geschikt voor het maken van gevulde koolrolletjes.
Het losmaken van de bladeren kan lastig karwei zijn, omdat ze strak in elkaar gevouwen zijn.
Het is gemakkelijk op te lossen.
Haal de buitenste bladeren van de kool.
Snij met een scherp mesje de stronk kegelvormig uit de kool.
Leg de hele kool 2 minuten in een pan met ruim kokend water.
Haal de kool uit het water en maak voorzichtig de buitenste bladeren los.
Leg nu de kool weer 2 minuten in het water en volg deze methode tot alle bladeren zonder scheuren van de kool zijn gehaald.
De bladeren zijn nu ook soepen, zodat ze gemakkelijk gerold of gevouwen kunnen worden.
Leg in het midden van een koolblad een schepje van een vulling (vlees of rijst) en vouw de bladeren op als een pakketje.
Of verdeel de vulling gelijkmatig over het blad en rol de bladeren op.
Bind er zonodig een touwtje om of steek er cocktailprikkers door.
Stoof de rolletjes of pakjes kool gaar in tomatensaus of bouillon.

Bereidingstijden van Spitskool:

  • Koken: ca. 10 – 15 minuten
  • Magnetron: ca. 7 – 12 minuten
  • Roerbakken: ca. 7 – 10 minuten
  • Smoren: ca. 15 minuten
  • Stomen: ca. 15 – 20 minuten

Bereidingstijden van witte kool:

  • Koken: ca. 10 – 15 minuten
  • Magnetron: ca. 7 – 12 minuten
  • Roerbakken: ca. 6 – 8 minuten
  • Smoren: ca. 15 – 20 minuten
  • Stomen: ca. 15 – 20 minuten

Variëren met witte- en spitskool:

  • Reepjes spitskool of witte kool roerbakken met paprika en ui
  • Witte kool meebakken met nasi goreng
  • Stamppot witte kool met kaas: schep door warme aardappelpuree blokjes kaas en gekookte witte kool
  • Witte kool smoren en serveren met pindasaus

Wist je dit:

****

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Witte kool
Zie ook andere recepten met “Spitskool

www.watkokenwevandaag.wordpress.comKool-wortelsalade

“Recept” Kool-wortelsalade Categorie: Rauwkostsalade Aantal personen: 4 Ingrediënten: 300 gram kleingesneden spits- of witte kool 6 worteltjes 1 ui 3 el magere kwark 2 el fritessaus 1 thl suiker 2 el citroensap peper en zout Bereidingswijze … Lees verder →

Geplaatst in Salades, Voorgerecht|Tags: , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie