A – B – C – D – E – F – G – H – I – J – K – L – M – N – O – P – Q – R – S – T – U – V – W – X – Y – Z
Agf wijzer S
Met weetjes over Aardappels, Groente & Fruit
Zie ook Receptenwijzer
Met het A, B, C, tje aan de boven, & onderkant.
Loopt u zo door het alfabet.
Salie
Salie Salie heeft de naam dat het duizend-en-een kwalen kan genezen. Dioseorides zei dat het een geneesmiddel was voor reumatiek, nierziekten, maagzweren, tering, hoest, slangenbeten, keelpijn, vergeetachtigheid en grijze haren … Lees verder →
Santé
Santé iets kruimig kokend Koken * Bakken * Frituren * Pureren * Poffen NatuBalans Santé Is een ronde, goudgele aardappel. U kunt de Santé aardappel uitstekend koken, bakken, poffen, pureren of frituren Santé is iets kruimig in de kook, rijk … Lees verder →
Savooiekool (ander naam voor) Groene kool
Savooiekool Savooiekool is een van de oudste kolen en wordt ook groene-, putjes- of kappertjeskool genoemd. De kool vormt een krop die bestaat uit sterk gebobbelde bladeren met gekroesde randen. Het blad heeft een prachtige … Lees verder →
Schorseneren
De Latijnse naam is Scorzonera hispanica. Schorseneren zijn lange, dunne wortels met een zwart-bruine schil. Onder de schil is de wortel wit van kleur. De groente heeft een fijne smaak die iets weg heeft van asperges. Het is … Lees verder
Selderij
Selderij In het verleden hebben reizigers uit India het kruid selderij meegenomen naar het Middellandse-Zeegebied. Van oudsher groeide het kruid aan zeestranden en zoutachtige moerassen. De plant was gewijd aan Pluto, de heerser van de … Lees verder →
Sereh (ander naam voor) Citroengras
Citroengras Citroengras (Cymbopogon citratus) is een plant uit de grassenfamilie (Poaceae). De soort wordt gebruikt in de Aziatische keuken, met name de Thaise, Indische, Vietnamese en Indonesische keuken. De plant is bekend van … Lees verder →
Sharon
Sharon en kaki Sharon De kaki komt van oorsprong uit China, Japan en Korea. Het is de vrucht van een 4 tot 8 meter hoge struikachtige boom, die per oogst wel 80 kg vruchten kan geven. In Zuid-Europa groeien ze … Lees verder →
Shiitake
Shiitake De shiitake is van origine een Japanse paddenstoel, die aanvankelijk alleen gedroogd verkrijgbaar was. Sinds enkele jaren geleden wordt de paddenstoel in eigen lang geteeld. De hoed van de shiitake is licht- tot donkerbruin met … Lees verder →
Shiso-groen
Shiso-rood, shiso-groen en bio-cress Shiso-rood (Bron: fruitoase.be) Shiso-groen (Bron: geurengoeroe.web-log.nl) Bio-cress (Bron: biohalo.com) Shiso-rood en shiso-groen zijn jonge plantjes uit zaad dat verwant is aan de … Lees verder →
Shiso-rood
Shiso-rood, shiso-groen en bio-cress Shiso-rood (Bron: fruitoase.be) Shiso-groen (Bron: geurengoeroe.web-log.nl) Bio-cress (Bron: biohalo.com) Shiso-rood en shiso-groen zijn jonge plantjes uit zaad dat verwant is aan de … Lees verder →
Sinaasappelen
Sinaasappelen Sinaasappelen zijn er het hele jaar door. Belangrijke aanvoerlanden zijn ondermeer Spanje, Marokko, Tunesië en Israël. Daarnaast worden de vruchten ook geïmporteerd uit Zuid-Afrika en Zuid-Amerika … Lees verder →
Sjalot
Sjalot De sjalot heeft een eivormige uiterlijk. De grootte van de bol is afhankelijk van het ras. Verse sjalotten met geurige groen blad worden in de periode van mei tot en met september geoogst. De rest van het jaar zijn … Lees verder →
Sla
Kropsla Kropsla is in ons land nog steeds de meest populaire slasoort. De bladeren vormen een losse, maar toch min of meer gesloten krop. De kleur kan variëren van licht- tot donkergroen. De smaak is neutraal. Voor meer informatie zie: … Lees verder →
Slasoorten
Slasoorten Het assortiment slasoorten is de afgelopen jaren enorm uitgebreid. Sla is er in uiteenlopende vormen en kleuren. De groente is het hele jaar door verkrijgbaar. Ze komen niet allemaal uit eigen land, maar wordt ook … Lees verder →
Slasoorten (#2)
Slasoorten (#2) Frisée, ijsbergsla, batavia en rode eikenbladsla Lollo rossa, veldsla, radicchio en lollo bionda De laatste jaren is het assortiment slasoorten enorm uitgebreid. Sla is er in uiteenlopende vormen in talloze rode en groene tinten of combinaties ervan. Sla … Lees verder →
Snackkomkommers
Snackkomkommers Snackkomkommers zijn fris, gezond en vooral erg lekker. Het is een verantwoord tussendoortje dat vrijwel ieder moment van de dag genuttigd kan worden. Ook zijn ze handig mee te nemen. Snackkomkommers worden geleverd in iedere … Lees verder →
Snackpaprika
Snackpaprika Snackpaprika of babypaprika is een kleine blokpaprika die bij uitstek geschikt is om te vullen. Vele koks gebruiken deze paprika als bijgerecht op een bord gevuld met vlees of groente. Ook is er een stijging als … Lees verder →
Snacktomaatjes
Snacktomaatjes Snack- of Snoeptomaatjes zijn groenten voor de lekkere trek, snoepgroenten: fris, gezond en vooral lekker. Snoeptomaatjes zijn minipruimtomaatjes, de zoetste ter wereld. Kinderen zijn er dol op; zelfs lastige groente-etertjes laten zich verleiden … Lees verder →
Snijbonen
Snijbonen Snijbonen zien eruit als lange, platte peulen met een heldergroene kleur. Zoals de naam al zegt worden ze voor gebruik in reepjes of stukjes gesneden. Vroeger werden snijbonen in de zomermaanden, de Nederlandse oogsttijd, ingemaakt in het zout om … Lees verder →
Sojabonen
Sojabonen Sojabonen hebben een ovale tot ronde vorm. De kleur is meestal créme-wit, maar er zijn ook rode, groene en zwarte variëteiten. Uit sojabonen worden veel producten bereid zoals sojasaus, sojaolie, sojamelk, tahoe en tempeh. De bonen komen … Lees verder →
Solo clove knoflook
Solo clove knoflook Deze knoflook bestaat uit een grote teen, een soort klein uitje, wat heel makkelijk is in gebruik. 1 solo knoflook is ongeveer 2 à 3 teentje gewone knoflook. De variëteit `Solo Clove Garlic` groeit in de bergachtige … Lees verder →
Spaghettipompoen
Spaghettipompoen De spaghettipompoen is een ovaalronde vrucht en is bleekgeel van kleur. De pompoen dankt z’n naam aan het draderige vruchtvlees. De spaghettipompoen wordt in z’n geheel gekookt. Verwijder het steeltje en prik de … Lees verder →
Spekbonen
Spekbonen Spekboon De spekboon (Phaseolus vulgaris) is de wat vleziger variant van de sperzieboon. Spekbonen worden vaak ten onrechte aangeduid als snijbonen. Karakteristiek voor de snijboon is echter zijn brede, platte peul. Qua uiterlijk houden … Lees verder →
Sperziebonen
Sperziebonen De sperziebonen is wel één van de bekendste verse peulvruchten is ons land. Andere namen voor de sperzieboon zijn sla- of prinsessenboon. Ze worden het hele jaar aangeboden, komen in de maanden juli en augustus uit eigen … Lees verder →
Spinazie
Spinazie Spinazie is een snelgroeiend gewas en komt vooral in het voorjaar en de zomermaanden in de handel. In het begin en eind van het jaar is er kleinbladige kasspinazie die heel geschikt is voor het gebruik in salades. Vanaf … Lees verder →
Spitskool
Witte kool en spitskool Witte kool is, net zoals rode, spits- en savooiekool, een sluitkool De kool heeft een stevige structuur die vergelijkbaar is met rode kool. De bladeren zijn groen-wit van kleur. Witte kool is vooral goed verkrijgbaar in … Lees verder →
Spliterwten
Groene erwten Groene erwten komen waarschijnlijk uit het Middellandse Zeegebied. Er bestaan ook een gele variant. De schokkers is een groene erwtvariëteit met een kantige vorm. Spliterwten zijn gespleten groene erwten zonder schil. Spliterwten … Lees verder →
Spruitjes
Spruitjes Spruitjes zijn de okselknoppen van de spruitkool. Ze bevatten veel vitamine C. De kleine groene kooltjes hebben een uigesproken pittige koolsmaak wat ze niet erg populair maakt bij kinderen. Door andere ingrediënten toe te … Lees verder →
Stekelzwam, gele
Gele stekelzwam De gele stekelzwam wordt ook wel schapenpootje of in het Frans pied du mouton genoemd. De paddenstoel heeft een onregelmatig gevormde hoed die lichtgeel van kleur is. Onder de hoed zitten geen plaatjes maar stekels. De gele … Lees verder →
Stengelui
Stengelui Stengelui of grove bieslook De stengelui of grove bieslook (Allium fistulosum var. giganteum) is in China en Japan een belangrijkere groente dan de ui. In Japan zijn rassen gekweekt, die door hun lange schacht uiterlijk sterk op prei lijken. … Lees verder →
Steranijs
Steranijs Steranijs (Illicium verum) is een boom of struik, waarvan de vruchten gebruikt worden als specerij. Hij groeit in Azië. De boom is waarschijnlijk afkomstig uit Zuid-China en Vietnam maar wordt tegenwoordig ook … Lees verder →
Stoofperen
Peren Peren zijn nauw verwant aan appelen, we eten er echter veel minder van, gemiddeld slechts 3,5 kg per persoon per jaar. De peer is kwetsbaarder, wat hem minder gebruiksvriendelijk maakt. We onderscheiden hand- en stoofperen … Lees verder →
Sugar snaps
Sugar snaps Sugar snaps vallen onder de verse peulvruchten die je helemaal kunt eten, net zoals bijvoorbeeld peultjes en sperziebonen. Ze hebben wat weg van peultjes maar zijn een stuk boller en smaken zoeter. Eigenlijk zijn sugar … Lees verder →
Suikermaïs
Suikermaïs Suikermaïs en babymaïs Maïs komt van oorsprong uit Midden-Amerika. In dit warme klimaat groeit de zogenaamde zetmeelmaïs het best. Zetmeelmaïs is de grondstof voor o.a. cornflakes, maïzena en maïsgriesmeel. In … Lees verder →
Suikermeloen (ander naam voor) Gladde meloen
Gladde meloenen Deze meloenen staan ook bekend als honing- of suikermeloen en behoren tot de wintermeloenen. Dit zijn soorten die laat rijpen en daarom in de winter worden aangevoerd. De honey dew uit Spanje is de bekendste. Voor … Lees verder →
Sukadecitroen (ander naam voor) Cedraat
Cedraat of sukadecitroen De cedraat of sukadecitroen is verwant aan de citroen. Het is een grote, citroenachtige vrucht van 10 tot 20 cm lang. De vrucht heeft een zeer dikke schil en weinig vruchtvlees. De cedraat wordt verwerkt tot … Lees verder →
Sweetie
Pomelo en sweetie Pomelo (Bron: naturespride.nl) Sweetie (Bron: nl.wikipedia.org) De pomelo is een kruising tussen de grapefruit en de pompelmoes. De pomelo is een grote citrusvrucht met een gladde, dikke, witgele schil. Het vruchtvlees … Lees verder →
Zie ook Receptenwijzer