Weetjes: Savooiekool

Savooiekool

Savooiekool is een van de oudste kolen en wordt ook groene-, putjes- of kappertjeskool genoemd.
De kool vormt een krop die bestaat uit sterk gebobbelde bladeren met gekroesde randen.
Het blad heeft een prachtige nervenstructuur.
Savooiekool kent 2 varianten, een groene en een gele soort.
Groene savooiekool heeft donkergroene bladeren, de kern van de krop is geel.
De gele variant heeft lichtgroene tot blauwgroene buitenbladeren en de kern is lichtgeel.
De groene savooiekool is verreweg het populairst.

Bewaren en inkoop:

Savooiekool moet bij aankoop fris-groene bladeren hebben.
Verlepte buitenste bladeren duiden op een oude kool.
Savooiekool is goed verkrijgbaar in de periode november tot februari.
Groene savooiekool is op een koele plaats ongeveer een week houdbaar.
De gele variant een aantal weken langer.
Aangesneden kool verpakt in vershoud-folie, is nog enkele dagen houdbaar in de koelkast.
Kant-en-klaar gesneden kool kunt u beperkt in de koelkast bewaren.

Voedingswaarde:

Per 100 gram 29 kcal. 121 kJ. / IJzer: * / Vitamine C: ***

Schoonmaken en bereiden:

Verwijder de buitenste stugge bladeren en was de kool.
Snij de kool bij de stronk doormidden en vervolgens in vieren.
Verwijder de stronk en snij de groente in repen.
De kooktijd is kort: 7-10 minuten.
Laat de groente uitlekken en maak hem op smaak af met wat nootmuskaat, zout en peper.
Groene savooiekool is bijzonder geschikt voor het maken van koolrolletjes.
De bladeren zijn vrij gemakkelijk van de krop los te maken.
Blancheer de bladeren één voor één enkele minuten in kokend water en snij dan de dikke nerf eruit.
Vul ze vervolgens met een gewenst mengsel en stoof ze veder gaar in saus of bouillon.
De pittige smaak van groene kool past ook zeer goed in maaltijdsoepen.

Bereidingstijden van savooiekool:

  • Koken: ca. 10 minuten
  • Magnetron: ca. 4 – 7 minuten
  • Roerbakken: ca. 5 – 8 minuten
  • Smoren: ca. 20 – 25 minuten
  • Stomen: ca. 20 – 30 minuten

Variëren met savooiekool:

  • Rol plakjes ham en kaas in groene koolbladeren; leg de rolletjes in een ovenschaal en stoof ze in een laagje bouillon of tomatensaus gaar
  • Vermeng beetgare savooiekool met gefruite ui en kerrie.
    Strooi er geraspte kaas over en laat de groenten onder een hete grill gratineren
  • Fijngesneden groene kool roerbakken met rauwe ham, ui en tomaat

Wist je dit:

****

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Groene kool

www.watkokenwevandaag.wordpress.comGroene-koolrolletjes in tomatensaus

“Recept” Groene-koolrolletjes in tomatensaus Categorie: Hoofdgerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 1 groene savooiekool 500 gram gehakt 1 ei 3 verkruimelde beschuiten 3 el chilisaus zout & peper 1 grote ui 2 el olie 1 … Lees verder →

Geplaatst in Hoofdgerecht|Tags: , , , , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Weetjes: Savooiekool

  1. Frans van Leeuwen zegt:

    Het begrip stomen is tegenwoordig bedoeld voor de stoomoven en dan is de kooktijd bij 120 graden slechts 4 min. Het gebruik van een stoommand oid is een fout begrip omdat je dan gebruik maakt van hete waterdamp en dat is geen stoom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s