Weetjes: Snijbonen

Snijbonen

Snijbonen

Snijbonen zien eruit als lange, platte peulen met een heldergroene kleur.
Zoals de naam al zegt worden ze voor gebruik in reepjes of stukjes gesneden.
Vroeger werden snijbonen in de zomermaanden, de Nederlandse oogsttijd, ingemaakt in het zout om er in de wintermaanden nog van te kunnen genieten.
Ze werden destijds ook uit het vat verkocht.
Snijbonen zijn vooral in de zomermaanden verkrijgbaar in de periode juni tot en met september.
In het vroeger voorjaar worden ze ook geïmporteerd uit Spanje.

Bewaren en inkoop:

Koop alleen groene peulen zonder plekjes.
Bij het breken van de snijboon moet de boon een knappend geluid maken.
Taaie, droge bonen zijn niet meer te snijden.
Consumeer snijbonen zo spoedig mogelijk na aankoop.
Verpak ze in een papieren zak of geperforeerd plastic en bewaar ze tot gebruik het liefst in de koelkast.
Ook zijn er kant-en-klaar gesneden sperziebonen te koop, consumeer ze de dag van aankoop!
Als gekookte groente is 200-250 gram snijbonen per persoon voldoende.
reken voor salades ongeveer 100 gram per persoon.

Voedingswaarde:

Per 100 gram 12 kcal. 50 kJ. / IJzer: * / Vitamine C: *

Schoonmaken en bereiden:

Snij de punten van de snijbonen en trek zonodig de draad ermee af.
Veel rassen zijn tegenwoordig echter draadloos.
Was de bonen en snij ze (schuin) met een scherp mes in ruiten of dunner, in repen.
Een andere mogelijkheid om ze met behulp van een snijbonenmolen te snijden.
Kook de bonen in ongeveer 15 minuten beetgaar in weinig water met een snufje zout.
Giet de boontjes af en schud er een klontje boter door.
Deze meest eenvoudige bereidingswijze doet de fijne smaak van de snijbonen het best uitkomen.

Bereidingstijden van snijbonen:

  • Koken: ca. 10 – 15 minuten
  • Magnetron: ca. 5 – 8 minuten
  • Roerbakken: ca. 10 minuten
  • Smoren: ca. 13 – 15 minuten
  • Stomen: ca. 15 – 20 minuten

Variëren met snijbonen:

  • Voeg aan gare snijbonen een paar takjes fijngesneden bonekruid toe
  • Snijbonenpot met witte bonen
  • Snijbonen (koud en gaar) in salade met blokjes jonge kaas, plakjes rode radijs en blokjes appel en een vinaigrette
  • Gekookte snijbonen met bechamelsaus en blokjes ham

Wist je dit:

****

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Snijbonen

Pittige snijbonen met wortelPittige snijbonen met wortel

“Recept” Pittige snijbonen met wortel Categorie: Groente Aantal personen: 4 Ingrediënten: 500 gram snijbonen 300 gram bospeen 1 grote ui 2 teentjes knoflook 2 tl shoarmakruiden klein klontje boter of margarine zout Voorbereiding … Lees verder →

Geplaatst in Groente|Tags: , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s