Weetjes: Slasoorten

Slasoorten

Foto bron: fresh-fantasy.nl

Het assortiment slasoorten is de afgelopen jaren enorm uitgebreid. Sla is er in uiteenlopende vormen en kleuren. De groente is het hele jaar door verkrijgbaar. Ze komen niet allemaal uit eigen land, maar wordt ook geïmporteerd uit Frankrijk, Italië, België, Spanje en Israël. De bekendste slasoorten zijn kropsla, ijsbergsla en veldsla.
Informatie over andere slasoorten vindt u in het boekje “Wat je vèr haalt is lekker”.

kleinerand

Krop sla IMG_1233Kropsla

Kropsla is in ons land nog steeds de meest populaire slasoort. De bladeren vormen een losse, maar toch min of meer gesloten krop. De kleur kan variëren van licht- tot donkergroen. De smaak is neutraal. Voor meer informatie zie: … Lees verder →

kleinerand

Veldsla IMG_1344Veldsla

Veldsla, ook wel “ezelsoren” genoemd, is een winter- en voorjaarsgroente. De frisgroene blaadjes zijn lepelvormig en groeien in kleine rozetjes. Veldsla heeft een nootachtige smaak. Bij aankoop zit het worteltje er nog aan … Lees verder →

kleinerand

IJsbergsla IMG_1311IJsbergsla

IJsbergsla of ijssla werd aan het einde van de vorige eeuw geïntroduceerd in de Verenigde Staten onder de naam iceberg. IJsbergsla vormt een dichte krop. De bladeren zijn lichtgroen van kleur. De bladeren zijn stevig, knapperig en iets … Lees verder →

kleinerand

Bewaren en inkoop:

Sla moet er bij aankoop fris uitzien zonder verlepte bladeren. De krop van ijsbergsla moet stevig en gesloten zijn. Hoe verser de sla, hoe beter de smaak. Consumeer sla dus zo snel mogelijk na aankoop. Kropsla en veldsla kunt u enkele dagen verpakt in een open zak in de koelkast bewaren. IJsbergsla is verpakt in plasticfolie ruim een week in de koelkast houdbaar.

Voedingswaarde:

Per 100 gram 12 kcal. 50 kJ. / IJzer: * / Vitamine C: **

Schoonmaken en bereiden:

Van kropsla en ijsbergsla moet u de bladeren loshalen en van veldsla de wortelvoetjes verwijderen. Was de sla in ruim water. Voor extra knapperige bladeren aan het waswater ijsblokjes toevoegen en de bladeren hier enkele minuten in laten liggen. Droog de sla na het wassen in een slacentrifuge en scheur grote bladeren in stukken. IJsbergsla is de enige slasoort die kleingesneden mag worden. Van veldsla en ijsbergsla kunt u overigens heerlijke stamppotten maken

Variëren met sla:

  • Veldsla met stukjes ei en een yoghurt/mayonaise dressing met kerriepoeder en fijngesneden peterselie
  • Stamppot veldsla met blokjes kaas
  • Boterham met blaadjes sla en hartig beleg
  • IJsbergsla met stukjes fruit en een dressing van kwark met sinaasappelsap
  • Diverse slasoorten combineren in een salade

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Kropsla
Zie ook andere recepten met “Veldsla
Zie ook andere recepten met “IJsbergsla

kleinerand

www geen recept afbeelding beschikbaar (2017)IJsbergsla met meloen en garnalen

“Recept” IJsbergsla met meloen en garnalen Categorie: Voorgerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 200 gram ijsbergsla 3 el yogonaise 2 el ketchup zout & peper citroensap 2 schijven meloen 200 gram gepelde garnalen … Lees verder →

Geplaatst in Voorgerecht|Tags: , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

www geen recept afbeelding beschikbaar (2017)Sandwich met sla, tomaat en bacon

“Recept” Sandwich met sla, tomaat en bacon Categorie: Broodjes, Lunch Aantal personen: (voor 8 sandwiches) Ingrediënten: 12 plakjes bacon 8 sneetjes casinobrood 4 tomaten 8 bladeren kropsla mosterd Bereidingswijze: Bak de plakjes … Lees verder →

Geplaatst in Lunchgerecht |Tags: , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Stamppot veldslaStamppot veldsla

“Recept” Stamppot veldsla Categorie: Hoofdgerecht, Stamppotten Aantal personen: 4 Ingrediënten: 500 gram veldsla 1.5 kilo aardappelen 1.5 dl melk Zout Peper 250 gram extra belegen kaas Bereidingswijze: Schil en kook de aardappelen … Lees verder →

Geplaatst in Hoofdgerecht, Stamppot|Tags: , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Bron: &

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie