Weetjes: Slasoorten (#2)

Slasoorten (#2)

Frisée, ijsbergsla, batavia en rode eikenbladsla
Lollo rossa, veldsla, radicchio en lollo bionda

De laatste jaren is het assortiment slasoorten enorm uitgebreid.
Sla is er in uiteenlopende vormen in talloze rode en groene tinten of combinaties ervan.
Sla is tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar en wordt voor een deel in eigen land geteeld en voor een groot deel geïmporteerd uit Frankrijk (vooral de bijzondere soorten), Spanje, Itali
ë, België en Israël.
We laten er een aantal de revue passeren waarbij we per slasoort direct alle bijzonderheden vermelden.

Droog alle slasoorten na het wassen in een slacentrifuge.
De bladeren worden op deze manier goed droog en kneuzen nauwelijks.
Slasoorten bevatten weinig calorieën.

IJsbergslaIJsbergsla

IJsbergsla IJsbergsla of ijssla werd aan het einde van de vorige eeuw geïntroduceerd in de Verenigde Staten onder de naam iceberg. IJsbergsla vormt een dichte krop. De bladeren zijn lichtgroen van kleur. De bladeren zijn stevig, knapperig en iets … Lees verder →

Batavia

Batavia Batavia is een oude slasoort en eigenlijk de voorvader van ijsbergsla. Batavia lijkt qua vorm op kropsla. Het blad is sterk gehobbeld en heeft een gegolfde vorm. Hij is er in lichtgroene en rood-bruine tinten. De bladstructuur lijkt op … Lees verder →

Lollo Bionda & RossaLollo bionda en lollo rossa

Lollo bionda en lollo rossa Lollo rossa en lollo bionda vormen een losse krop. Deze slasoorten hebben een sterk gekroesd blad. Lollo rossa is de rode variant en lollo bionda de groene. Scheur de bladeren zo nodig na het wassen in … Lees verder →

EikenbladslaEikenbladsla

Eikenbladsla Eikenbladsla vormt een zeer losse krop. De bladeren zijn sterk ingesneden en hebben iets weg van een eikenblad. Eikenbladsla heeft meestal een rood-bruine kleur, er bestaat echter ook een groene variant. Het blad is mals … Lees verder →

Romaanse sla

Romaanse sla Romaanse sla wordt ook wel Romeinse sla genoemd of romaine. De sla behoort tot het type bindsla. De sla groeit recht omhoog. Door het dichtbinden van de bladeren aan de top bleekt het hart en blijft dit zacht. … Lees verder →

Krulandijvie of frisée

Krulandijvie of frisée Krulandijvie of frisée is een andijviesoort. De groente vormt een vrij open krop en heeft krullerig, sterk ingesneden blad. Het hart van de krop is geel en de buitenste bladeren zijn groen. De smaak van frisée is … Lees verder →

RadicchioRadicchio

Radicchio Radicchio is familie van witlof maar wordt meestal rauw gegeten. Het is een rond, klein kropje met wijnrode bladeren met witte nerven. De structuur van het blad is stevig, knapperig maar toch mals. De smaak is bitter … Lees verder →

VeldslaVeldsla

Veldsla Veldsla, ook wel “ezelsoren” genoemd, is een winter- en voorjaarsgroente. De frisgroene blaadjes zijn lepelvormig en groeien in kleine rozetjes. Veldsla heeft een nootachtige smaak. Bij aankoop zit het worteltje er nog aan … Lees verder →

RucolaRucola

Rucola Rucola blad Rucola, roquette of raketsla (Eruca sativa) is een eenjarige plant die behoort tot de Kruisbloemenfamilie (Cruciferae oftewel Brassicaceae). Rucola is een echte Franse slasoort en is hier nog niet zo bekend. De … Lees verder →

Molsla

Molsla Molsla wordt in het Frans pissenlit genoemd en is het blad van de paardenbloem. De gekweekte soort heeft vrij brede en lange bladeren. Ze groeien in een rozet. In Frankrijk is het een geliefde slasoort. De smaak is bitter … Lees verder →

Bloemen als sla

Oost-Indische kers is een klimplant die we hier ook veel als tuinplant zien. De rond gevormde bladeren zijn eetbaar, evenals de gekleurde bloemen. Er bestaan veel eetbare bloemen, zoals de courgettebloem (zie Courgette), enkele … Lees verder →

Wist je dit:

****

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “IJsbergsla
Zie ook andere recepten met “Batavia
Zie ook andere recepten met “Lollo rossa
Zie ook andere recepten met “Lollo bionda
Zie ook andere recepten met “Eikenbladsla
Zie ook andere recepten met “Romaanse sla”
Zie ook andere recepten met “Frisée
Zie ook andere recepten met “Radicchio”
Zie ook andere recepten met “Roodlof”
Zie ook andere recepten met “Veldsla
Zie ook andere recepten met “Rucola
Zie ook andere recepten met “Molsla

www.watkokenwevandaag.wordpress.comEikenbladsla met peer

“Recept” Eikenbladsla met peer Categorie: Voorgerecht Aantal personen: 2 Ingrediënten: 150 gram eikenbladsla 1 peer 1 el citroensap 1 el frambozenazijn 1 tl honing 1 mespuntje mosterd Zout Peper 1 el walnotenolie 2 el olie 50 gram … Lees verder →

Geplaatst in Voorgerecht|Tags: , , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comLollo rossa met tonijn

“Recept” Lollo rossa met tonijn Categorie: Lunchgerecht, Salades Aantal personen: 2 Ingrediënten: 100 gram lollo rossa 2 tomaten 1 klein blikje sperziebonen (inhoud ca. 115 gram) 1 rode ui ½ groene paprika 1 koude gekookte aardappel 100 … Lees verder →

Geplaatst in Lunchgerecht, Salades|Tags: , , , , , , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Friséesalade met geitenkaas

“Recept” Friséesalade met geitenkaas Categorie: Lunchgerecht, Voorgerecht, Salades Aantal personen: 2 Ingrediënten: 150 gram frisée 1 kleine ui 1 tomaat 2 el fijngesneden peterselie 2 sneetjes bruin brood 75 gram zachte geitenkaas 1 ½ el … Lees verder →

Geplaatst in Lunchgerecht, Salades, Voorgerecht|Tags: , , , , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comMolsla met gebakken spekjes

“Recept” Molsla met gebakken spekjes Categorie: Lunchgerecht, Voorgerecht, Salades Aantal personen: 2 Ingrediënten: 150 gram molsla 1 tl mosterd 1 tl honing 1 ½ el citroensap 3 el olijfolie Zout Peper 50 gram ontbijtspek Bereidingswijze: Was … Lees verder →

Geplaatst in Lunchgerecht, Salades, Voorgerecht|Tags: , , , , , , , |Een reactie plaatsen

www.watkokenwevandaag.wordpress.comBroodje veldsla met sinaasappel

“Recept” Broodje veldsla met sinaasappel Categorie: Lunchgerecht Aantal personen: 1 Ingrediënten: 50 gram veldsla 1 sinaasappel ½ rode ui 1 bruin bolletje 50 gram verse roomkaas ½ el sladressing Bereidingswijze: Verwijder de … Lees verder →

Geplaatst in Lunchgerecht|Tags: , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron: &

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s