Weetjes: Bakbanaan

Bakbanaan

Bakbananen IMG_0825

De Latijnse naam is Musa paradisiac. De bak- of kookbanaan, de naam geeft het al aan, wordt gebakken, gegrild of gekookt voor consumptie. Deze banaan wordt niet rauw gegeten. Het hoge koolhydraatgehalte van de bakbanaan maakt de rauwe vrucht moeilijk verteerbaar. De banaan heeft een lengte van 30 tot 40 cm en dikwijls minder krom dan fruitbananen. De kleur kan groen, geel of roodachtig zijn met doorgaans veel bruine vlekken. Het is niet erg als de schil bruin is of zelfs zwart; dit geeft aan dat de bananen goed rijp zijn en goed gegeten kunnen worden. Bakbananen zitten meestal niet meer in kammen aan elkaar vast.

In tropische landen neemt de bakbanaan een belangrijke plaats in binnen het voedingspakket. Als leverancier van koolhydraten kunnen we de bakbanaan vergelijken met de rol van de aardappel in het traditionele, Nederlandse voedingspatroon. Bakbananen zijn rijk aan vitamine A.

De harde schil van bakbanaan zit stevig om het vruchtvlees, in tegen stelling tot de andere bananensoorten. De schil wordt verwijderd door die over bolle kant in te snijden en de schil eraf te stropen. Bakbananen zijn zowel onrijp als rijp te bereiden. Onrijpe bananen kunnen een melkachtige stof afscheiden tijdens het schillen. Spoel de bananen na het schillen goed af onder stromend water. De kook- of baktijd ligt tussen de 15 en 30 minuten. Bakbananen worden uit Colombia, Panama, Brazilië en heel tropisch Afrika geïmporteerd. En zijn het hele jaar leverbaar. U kunt bakbananen ruim een week bewaren bij kamertemperatuur.

Aanvoertijd:

Bakbananen zijn het hele jaar door verkrijgbaar.

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram verse Bakbanaan:

  • Energetische waarde: 567 kJ (132 kcal)
  • Koolhydraten: 31,9 gram
  • Eiwit: 1,3 gram
  • Vet: 0,4 gram
  • Vitamine C: 21,0 mg
  • Vitamine B1: 0,01 mg
  • Vitamine B2: 0,01 mg
  • Calcium: 20 mg
  • IJzer: 1,6 mg
  • Kalium: 335 mg

Recepten:

Bakbanaan

Voor meer informatie zie:

kleinerand

BananenBananen (#2)

Bananen horen tot de groep de Musaceae of banaanachtigen. Er zijn vele soorten en rassen. In de praktijk wordt er grofweg onderscheid gemaakt tussen de fruit- of dessertbanaan en de bakbanaan, die in rauwe … Lees verder →

kleinerand

Bron:

Advertenties

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.