Weetjes: Malta’s

Malta’s

Malta's IMG_1697

De Malta-aardappel is een aardappel die wordt gekweekt op het eiland Malta.

De Malta aardappel wordt ook wel ‘malta’ genoemd en is geen rasnaam, maar een naam voor aardappelen afkomstig van het eiland Malta. Meestal is de malta van het ras alfa; een laat ras aardappel ontwikkeld in Nederland. Het Nederlandse pootgoed wordt uitgezet op Malta. In dit zuidelijke deel van Europa waar in het voorjaar de dagen korter zijn dan bij ons ontwikkelt een laat ras als alfa zich als een vroeg gewas. De knollen van dit ras zijn groot, rond-ovaal, vlakogig, hebben meestal een wat ruwe gele schil en lichtgeel knolvlees. De kwaliteit is goed; wordt in Nederland zeer gewaardeerd. De aardappel is nogal bloemig, vrij zuiver van kleur en goed van smaak.

Vrijwel alle aardappelen die de Maltezen niet zelf consumeren, worden afgezet in Nederland. Het gaat jaarlijks om zo’n 6000 ton. Al sinds 1982 worden al deze piepers uit het ministaatje in de Middellandse Zee geïmporteerd naar Nederland. De aardappelen van dit eiland zijn in Nederland bijzonder populair. De malta’s worden in april en mei geoogst, net de periode dat de pieper van eigen bodem oud en smaakloos is en de nieuwe oogst nog maar net in de grond zit. In deze periode van het jaar zijn er ook wel nieuwe aardappelen uit andere landen beschikbaar.

Op Malta worden dezelfde rassen gebruikt als in Noord-Afrika (Marokko). Ook hier worden de rassen santé en alfa gebruikt. Toch is er sprake van een groot smaakverschil.
Die is te verklaren door de rode kleigrond op Malta en het kleinere zustereiland Gozo. Ook het geringe gebruik van bestrijdingsmiddelen, met dank aan de zeewind en de hoge temperatuur in de zomer, spelen een rol.

De malta is wel een prijzige aardappel, omdat de aardappelteelt er zeer kleinschalig en arbeidsintensief is. Malta heeft zo’n 1400 aardappeltelers. Het merendeel beschikt over een paar are. Voor het ploegen wordt nog gebruikgemaakt van ezels en de oogst is nog hoofdzakelijk handwerk.

Koken en bakken:

Over het algemeen kook je aardappelen in 20 à 25 minuten met wat zout gaar. Maar licht er ook aan hoe groot ze zijn. Snijd grote aardappels in tweeën of in vieren, en kleine aardappels heel. Zorg er dus voor dat alle aardappels even groot zijn. Anders is de ene aardappel gaar en de andere niet. Om te kijken of ze gaar zijn, prik je er gemakkelijk met een vork erin dan zijn ze gaar.

Als je aardappelen wilt bakken. Schil de aardappels snijd ze in parten of plakken. Kook de partjes of plakjes in ongeveer 10 tot 15 minuten met een beetje zout. De aardappelen moeten stevig blijven. Laat ze goed uit lekken op keuken papier of een schone thee doek, En dep ze droog. Verhit in een koekenpan een klontje boter. En bak de aardappels in ongeveer 10 minuten gaar en krokant bruin.

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram verse Aardappelen (geschild):

  • Energetische waarde: 360 kJ (85 kcal)
  • Koolhydraten: 17,6 gram
  • Eiwit: 2,0 gram
  • Vet: 0,1 gram
  • Vitamine C: 15 mg
  • Vitamine B1: 0,10 mg
  • Vitamine B2: 0,04 mg
  • Calcium: 5,0 mg
  • IJzer: 1,0 mg
  • Kalium: 450 mg

Bewaaradvies:

Het is verstandig de aardappelen na het openen van de verpakking op een donkere en koele vorstvrije plaats te bewaren. Bewaar ze niet in de koelkast.

Recepten:

Aardappelen

Voor meer informatie zie:

kleinerand

Aardappelen

De aardappel (Solanum tuberosum) is een plant die ondergronds een energievoorraad in de vorm van zetmeel aanlegt. Het zetmeel wordt bewaard in de vorm van knollen, die eveneens aardappelen of aardappels worden genoemd. De knollen worden gevormd aan … Lees verder ?

kleinerand

Bron: Wikipedia

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s