Weetjes: Selderij

Selderij

Selderij

In het verleden hebben reizigers uit India het kruid selderij meegenomen naar het Middellandse-Zeegebied.
Van oudsher groeide het kruid aan zeestranden en zoutachtige moerassen.
De plant was gewijd aan Pluto, de heerser van de onderwereld.
Selderij ging vaak mee het graf in of werd op de grafzerk gelegd op Pluto gunstig te stemmen.
Een veel gebruikte naam voor selderij is snijselderij.
Met deze laatste naam kan het kruid zich goed onderscheiden van familieleden als knol- en bleekselderij.
Snijselderij heeft een pittige smaak en is een vast onderdeel van kant-en-klare soepgroenten.
Selderij geeft een heerlijk aroma aan bouillon, sauzen en ragouts.
Wees voorzichtig met het gebruik van rauwe snijselderij, want de smaak overheerst snel.

Variëren met selderij:

  • In erwtensoep. Groentesoep of kerriesoep
  • In kaassaus, groene kruidensaus, slasauzen
  • Als toevoeging aan gekookte wortelen, prei, bloemkool of sperziebonen
  • In bami en nasi goreng

Voor meer informatie zie:

Tuinkruiden

Tuinkruiden Door de eeuwen heen zijn er kruiden verbouwd en verwerkt. Oorspronkelijk werden ze vooral gebruikt als geneesmiddel. Aan sommige kruiden werd zelfs toverkracht toegeschreven. Het gebruik van kruiden in de keuken was minder bekend … Lees verder →

Andere verwante onderwerpen:

Recepten met “Selderij
Voedingswijzer van “Selderij”

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.