Weetjes: Sinaasappelen

Sinaasappelen

Sinaasappel (ras Navel) IMG_0968

Navel sinaasappelen

De Latijnse naam is Citrus sinensis. Sinaasappelen zijn er het hele jaar door. Belangrijke aanvoerlanden zijn ondermeer Spanje, Marokko, Tunesië en Israël. Daarnaast worden de vruchten ook geïmporteerd uit Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Sinaasappelen zijn nooit bijgekleurd zoals vaak wordt gedacht. Het zijn de lage temperaturen (gedurende de nacht) die de groene schil oranje kleuren. De stof chlorophyl breekt af in de schil. Hetzelfde effect treedt op in de herfst als de groene bladeren aan de boom verkleuren. Vandaar dat de sinaasappelen uit de tropen niet fel oranje zijn maar lichtgeel tot groen van kleur. De oranje kleur zegt dus niets over de rijpheid. Er bestaan verschillende typen sinaasappels. Zo is er de navelsinaasappel, de bloedsinaasappel en de gewone ‘blonde’ sinaasappel. Bloedsinaasappelen hebben donkerrood vruchtvlees en soms een rode schil. Bekende sinaasappelrassen zijn Navelina, Navel (met het naveltje), Navellate, Sulustiana, Shamouti en Griollo (een groene sinaasappel). Veel rassen komen onder een merknaam in de handel. Vaak wordt onderscheid gemaakt tussen hand- en perssinaasappelen. Veel sinaasappelen kunnen zowel als hand- en perssinaasappel gebruikt worden. Perssinaasappelen hebben een wat vezelig vruchtvlees. Dit maakt ze minder geschikt om zo te eten. Sinaasappelen zijn behandeld met een schimmelwerend middel, wat ze langer houdbaar maakt. Boen de vruchten voor gebruik schoon onder lauw water als u een sinaasappelschilletje of –rasp wilt gebruiken in een gerecht. Voor het maken van sinaasappelmarmelade worden er in kleine hoeveelheden zogenaamde bittersinaasappelen aangevoerd, een bekend ras zijn de Sevilla’s. Ze komen in de maanden januari en februari op de markt. Deze zijn niet behandeld met een schimmelwerend middel.

Aanvoertijd:

Sinaasappelen zijn het hele jaar verkrijgbaar uit het buitenland.

Voedingswaarde:

De voedingswaarde van 100 gram verse Sinaasappel:

  • Energetische waarde: 186 kJ (51 kcal)
  • Koolhydraten: 9,5 gram
  • Eiwit: 1,0 gram
  • Vet: 0,2 gram
  • Vitamine C: 51,0 mg
  • Vitamine B1: 0,08 mg
  • Vitamine B2: 0,04 mg
  • Calcium: 23,0 mg
  • IJzer: 0,40 mg
  • Kalium: 177 mg

Andere benamingen:

Appelsien

Wist je dit?

(De Sappige citrus weetjes)

De symboliek van citrus:

Citroen: De citroen is het symbool van valse vriendschap en zure liefde.

Mandarijnen: In China staat de mandarijn symbool voor aanzien. Mandarijnen waren in Keizerlijk China hoog geplaatste ambtenaren die een oranje gekleurde mantel droegen.

Sinaasappel: De vrucht van de sinaasappel staat symbool voor de kennis van goed en kwaad. Omdat de sinaasappelboom het hele jaar door vruchten draagt, staat zij ook symbool voor vruchtbaarheid.

Sappige Citrus tips:

De lekkerste smoothie begint met verse sinaasappelsap.

Perssinaasappels buiten de koelkast geven zoeter sap.

Cirtus smaakt het lekkerst op kamertemperatuur.

Blijkt een sinaasappel moeilijk te pellen, leg hem dan even in heet water.

Recepten:

Sinaasappel

Voor meer informatie zie:

kleinerand

Citrusvruchten IMG_0993Citrusvruchten

Oorspronkelijk bestonden er ongeveer 12 soorten citrusvruchten. In de loop van de jaren zijn er door kruisingen en selecties enorm “nieuwe” citrusvruchten ontstaan. Citrusvruchten worden op grote schaal verbouwd in de zogenaamde … Lees verder →

kleinerand

CitrusvruchtenCitrusvruchten (#2)

Citroenen en limoenen Ugli, rode en gele grapefruit Mandarijn, sinaasappelen en kumquats De oorspronkelijke 11 of 12 soorten van deze familie van de wijnruit (Rutaceae) zijn de basis geweest voor talloze kruisingen en variëteiten. De citrusvrucht leent zich … Lees verder →

Bron:  &

Advertenties

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.