Weetjes: Sperziebonen

Sperziebonen

Sperziebonen

De sperziebonen is wel één van de bekendste verse peulvruchten is ons land.
Andere namen voor de sperzieboon zijn sla- of prinsessenboon.
Ze worden het hele jaar aangeboden, komen in de maanden juli en augustus uit eigen land en worden op andere tijdstippen aangevoerd uit landen als Frankrijk, Spanje en Egypte.

Bewaren en inkoop:

Mooie sperziebonen zijn helder-groen van kleur zonder plekjes op de peul.
Sperziebonen zijn na aankoop, verpakt in een papieren of een geperforeerde plastic zak.
Reken voor gekookte sperziebonen op 250 gram per persoon.
Voor salades is 100 gram per persoon voldoende.

Voedingswaarde:

Per 100 gram 32 kcal. 134 kJ. / IJzer: ** / Vitamine C: *

Schoonmaken en bereiden:

Snij een puntje van de uiteinden van de bonen.
Was ze en breek de bonen doormidden of laat ze heel.
De huidige sperziebonen bevatten geen stugge draad meer die afgehaald moet worden.
Zet sperziebonen op met weinig water en zout en kook ze beetgaar in 15-20 minuten.
Gier sperziebonen af en maak ze op smaak af met vers geraspte nootmuskaat.
Schud er eventueel een klontje boter door.
Afgekoelde sperziebonen zijn ook heel geschikt voor gebruik is salades.

Bereidingstijden van sperziebonen:

  • Koken: ca. 12 – 16 minuten
  • Magnetron: ca. 5 – 8 minuten
  • Roerbakken: ca. 10 – 13 minuten
  • Smoren: ca. 20 minuten
  • Stomen: ca. 15 – 20 minuten

Variëren met sperziebonen:

  • Sperziebonen mengen met gebakken ui, spekjes en tomaat
  • Sperziebonen als vervanging voor kouseband in Indonesische gerechten zoals sambal goreng boontjes
  • Van gekookte sperziebonen bundeltjes vormen en deze in een plakje bacon wikkelen, rondom bruin bakken onder een hete grill

Wist je dit:

****

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Sperziebonen

Salade niçoise

“Recept” Salade niçoise Categorie: Voorgerecht, Lunchgerecht, Salades Aantal personen: 4 Ingrediënten: 200 gram gemende sla 4 tomaten 300 gram afgekoelde sperziebonen 2 (rode) uien 1 groene paprika 2 koude gekookte aardappelen … Lees verder →

Geplaatst in Lunchgerecht, Salades, Voorgerecht|Tags: , , , , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s