Weetjes: Schorseneren

Schorseneren

Schorseneren IMG_1433

De Latijnse naam is Scorzonera hispanica. Schorseneren zijn lange, dunne wortels met een zwart-bruine schil. Onder de schil is de wortel wit van kleur. De groente heeft een fijne smaak die iets weg heeft van asperges. Het is jammer dat deze ouderwetse groente weinig meer gegeten wordt. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is dat het schoonmaken van de wortels een tijdrovende bezigheid is. Schorseneren is een echte wintergroente en is vooral in de periode oktober tot april verkrijgbaar. De groente komt uit eigen land en wordt daarnaast geïmporteerd uit België en Frankrijk. Omdat schorseneren enigszins op asperges lijken en niet duur zijn, werden ze ook wel ‘armeluisasperges’ genoemd.

In de 16e eeuw is de schorseneer vanuit het Middellandse Zeegebied naar de Lage Landen geïmporteerd. De naam is volgens sommigen afgeleid van het Italiaanse woord voor zwarte adder, “scorzone”, maar veel waarschijnlijker is dat de Italianen de schorseneer “scorza nera” of “scorza negra” doopten, dat “zwarte schil” betekent. Na de Tweede Wereldoorlog raakte de schorseneer uit de mode. Sinds 1995 komt de schorseneer weer mondjesmaat terug.

Bewaren en inkoop:

Schorseneren moeten bij aankoop stevig aanvoelen, geen vertakkingen hebben en helemaal droog zijn. Bewaar de wortels op een koele droge plaats. Ze zijn enkele weken houdbaar. Verpak ze om uitdrogen tegen te gaan in geperforeerd plastic. Reken bij aankoop op 300-400 gram per persoon wanneer de wortels als groente worden gegeten.

Voedingswaarde:

voedingswaarde van 100 gram verse Schorseneren is:

  • Energetische waarde: 289 kJ (69 kcal)
  • Koolhydraten: 12,5 gram
  • Eiwit: 1,5 gram
  • Vet: 0,5 gram
  • Vitamine C: 5 mg
  • Kalium: 400 mg
  • Vitamine B1: 0,05 mg
  • Vitamine B2: 0,02 mg
  • Calcium: 60 mg
  • IJzer: 1,5 mg

Schoonmaken en bereiden:

Schorseneren scheiden bij het schillen een melkachtige stof af. Deze witte, kleverige stof kleeft aan de handen en is moeilijk te verwijderen. Draag om deze reden keukenhandschoenen tijdens het schillen. De naam “keukenmeidenverdriet” voor schorseneren is dus niet zomaar uit de lucht komen vallen. Schil de wortels met een dunschiller en leg ze zo snel mogelijk in water met azijn om ze wit te houden. Snij na het schillen de wortels in stukken van ca. 5 cm. Kook deze stukken in een mengsel van water en melk in ongeveer 20-30 minuten gaar. Giet ze af en druppel er iets citroensap over en schud er een klontje boter door. Een andere, snellere methode voor het koken van schorseneren is de volgende: verwijder het ergste vuil van de wortels met een borstel onder stromend water. Kook de wortels met schil gedurende 15 minuten in ruim water. Laat ze schrikken in koud water en stroop de schil eraf als de wortels nog warm zijn. Snij ze vervolgens in stukken.

Bereidingstijden van schorseneren:

  • Koken: ca. 20 – 25 minuten
  • Magnetron: ca. 4 – 7 minuten
  • Smoren: ca. 25 – 30 minuten
  • Grillen: ca. 2 – 4 minuten
  • Stomen: ca. 30 – 35 minuten

Variëren met schorseneren:

  • Schorseneren in soep: pureer gare schorseneren, voeg bouillon toe en maak de soep op smaak af met wijn, room en peterselie
  • Schorseneren in salade met stukjes sinaasappel, champignons en een dressing van geslagen room, sinaasappelsap
  • Schorseneren eten als asperges met ham, boter en gekookte ei
  • Gekookte schorseneren door beignetbeslag halen en in hete olie frituren

Andere benamingen:

Schorseneren, Winterasperge, Armeluisasperge en Winterstaaf. Bijnamen: Keukenmeidenverdriet” of “Huisvrouwenleed

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Schorseneren

kleinerand

Gegratineerde schorseneren met paprika-kaassausGegratineerde schorseneren met paprikakaassaus

“Recept” Gegratineerde schorseneren met paprikakaassaus Categorie: Groente, Ovengerecht Aantal personen: 4 (vergeten groenten) Ingrediënten: 1200 gram schorseneren 40 gram boter 2 uien 1 rode paprika 40 gram bloem 4 dl melk … Lees verder →

Geplaatst in Groente, Ovengerecht|Tags: , , , , , , |Een reactie plaatsen

kleinerand

Voor meer informatie zie:

kleinerand

Wortel- em knolgewassenBijzondere wortel- en knolgewassen

Topinamboer en roseval-aardappel Zoete aardappel en pomme de truffe Het dieet van onze verre voorouders bestond waarschijnlijk voor een groot gedeelte uit wortels en knollen. In de neolithische tijd werden wortels in de hete as geroosterd. … Lees verder →

kleinerand

Vergeten groenteVergeten groenten

Je ziet het wat meer terug komen. Dankzij televisie programs en weekbladen. Zo ook in de groentewinkel waar ik werk. Zo heb ik op mijn beurt meer informatie over op gezocht. Om de klanten meer over te kunnen … Lees verder

kleinerand

Bron: &

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s