Sjalot
De sjalot heeft een eivormige uiterlijk. Er zijn verschillende soorten sjalotten met diverse vormen (rond of langwerpig) en kleuren (van bruin tot grijs) De grootte van de bol is afhankelijk van het ras. Verse sjalotten met geurige groen blad worden in de periode van mei tot en met september geoogst. De rest van het jaar zijn bewaarsjalotten verkrijgbaar. De smaak is pittiger dan die van de “gewone” ui. Zowel het groen als de bol kunt u in veel gerechten verwerken, bakken, stoven, smoren, koken en rauw.
Bewaren en inkoop:
Verse sjalotten moeten er bij aankoop glanzend uitzien. Droge bollen moeten stevig aanvoelen. Sjalotten zijn op een koele droge plaats maanden houdbaar.
Voedingswaarde:
De voedingswaarde van 100 gram verse Sjaloten:
- Energetische waarde: 136 kJ (37 kcal)
- Koolhydraten: 7,1 gram
- Eiwit: 1,8 gram
- Vet: 0,1 gram
- Vitamine C: 5,0 mg
- Vitamine B1: 0,03 mg
- Vitamine B2: 0,02 mg
- Calcium: 29,0 mg
- IJzer: 1,5 mg
- Kalium: 185 mg
Schoonmaken en bereiden:
Kontje eraf snijden, de schil verwijderen en in ringen of snippertjes snijden.
Recepten:
“Sjalot”
Voor meer informatie zie:
Uien
De ui behoort tot de sterk geurende uiachtige, waartoe ondermeer knoflook en prei behoren. De ui is een heel oud gewas. In Egypte werden uien als krachtvoedsel aan de pyramidebouwers gegeven. Bovendien wordt er … Lees verder →