Weetjes: Uien

Uien

Uien IMG_1168

 

De ui behoort tot de sterk geurende uiachtige, waartoe ondermeer knoflook en prei behoren. De ui is een heel oud gewas. In Egypte werden uien als krachtvoedsel aan de pyramidebouwers gegeven. Bovendien wordt er al eeuwenlang een geneeskrachtige werking aan de ui toegeschreven. Naast de gewone ui kennen we ook andere uisoorten zoals de sjalot, de bosui en de lente- of voorjaarsui.

kleinerand

BosuiBosui

Bosui Bosuien zijn in bosjes van 3 tot 5 stuks verkrijgbaar, vandaar de naam bosui. Aan de bosui zit vers groen blad, dat ook meegegeten kan worden. Bosuien worden geoogst voordat ze volgroeid zijn. De smaak is zacht, maar toch … Lees verder →

kleinerand

Uien, geel IMG_1172Gele uien

De naam ui (Allium cepa) (ook wel ajuin of juin genoemd in Zuid-Nederland en Vlaanderen, en siepel in Noord-Nederland). De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Op de … Lees verder →

kleinerand

Lente-uiLente-ui

Lente-uitjes worden ook wel voorjaars- of stengeluitjes genoemd. Ze worden heel jong geoogst en zien eruit als mini-preitjes. De smaak lijkt ook een beetje op die van prei. Lente-uitjes zijn vrijwel heel het jaar verkrijgbaar. Bij … Lees verder →

kleinerand

Uien, rood IMG_1175Rode uien

De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. De rode ui heeft een dieprode, bijna paarse, schil die iets dunner is dan de schil van de gele ui. Gesneden is … Lees verder →

kleinerand

Sjalot IMG_1162Sjalot

De sjalot heeft een eivormige uiterlijk. De grootte van de bol is afhankelijk van het ras. Verse sjalotten met geurige groen blad worden in de periode van mei tot en met september geoogst. De rest van het jaar zijn … Lees verder →

kleinerand

Witte uienWitte uien

De witte ui smaakt iets pittiger dan de gewone ui, en worden veel gebruikt om te koken of bakken. Deze ui bevat veel vaste stof. In tegenstelling tot de gewone ui, wordt witte ui niet glazig bij … Lees verder →

kleinerand

Zoete uiZoete uien

Zoete uien komen van oorsprong uit Zuid-Amerika, waar ze erg veel gegeten worden. Maar ook in Nederland zijn deze lichtgele uien steeds meer in trek. En niet voor niets. Zoete uien hebben een mildere en zoetere smaak dan … Lees verder →

kleinerand

Voedingswaarde:

Per 100 gram  sjalotten 86 kcal. 461 kJ. / IJzer: ** / Vitamine C: **
Per 100 gram  bosui (met groen) 36 kcal. 155 kJ. / IJzer: ** / Vitamine C: ***
Per 100 gram  lente-ui (met groen) 23 kcal. 97 kJ. / IJzer: *** / Vitamine C: ***

Schoonmaken en bereiden:

Alle leden van de uienfamilie bevatten een vluchtige stof die op de ogen slaat.
U kunt dit proberen te verkomen door in ieder geval een scherp mes te gebruiken en tijdens het snijden een raam open te zetten.
Een andere mogelijkheid is de ui onder water te snijden.
Sjalotten worden op dezelfde manier schoongemaakt als gewone uien.
Bos- en lente-uitjes maakt u schoon door de wortelaanzet weg te snijden en de uitjes onder de kraan af te spoelen.
Snij vervolgens het groen klein en de uitjes in plakjes of ringen.
Het groen wordt meestal gebruikt in salades en als garnering.

Variëren met sjalotten, bos- en lente-uitjes:

  • In groentesalades
  • In soepen en sauzen
  • Bosui meestoven met vis
  • Lente-uitjes in aardappelpuree
  • Sjalotten met stukjes vlees aan een spiezen op de barbecue
  • Fijngesnipperd in kruidenboter

Wist je dit:

(De Warme Winterkost weetjes)

Meest gegeten groente:

De meest gegeten groente in ons land is de ui. Per jaar eet elke Nederlander zo’n 4-5 kilo.

De symboliek van kool & hutspot:

Kool: staar voor de moederschoot en wordt geassocieerd met de geboorte.
Hutspot: hutspot staat symbool voor Leidens onzet. Het verhaal gaat dat de Spanjaarden (belegeraars van Leiden tijdens de 80-jarige oorlog) bij het overhaast vluchten uit Leiden voor onder andere de Watergeuzen, een pot achterlieten met peen, uien, pastinaak en vlees. Dit wordt hutspot genoemd.

Warme Winterkost tips:

Uien schoonmaken zonder tranen? Zet een duikbril op. Of leg de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries.

De Uien/Smaakwijzer

Witte ui

Eigenschappen: Wordt niet glazig. Bevat veel vaste stof. Is ideaal bij Italiaanse gerechten. Smaakintensiteit: 1214 Juli t/m Januari 1012 Januari t/m Juli

Gele ui

Eigenschappen: Gewone ui. Breed toepasbaar, o.a. in hutspot. Smaakintensiteit: 1012 Januari t/m December

Rode ui

Eigenschappen: Door zijn prachtige kleur, mooi in salades en ideaal voor garnering. Smaakintensiteit: 910 September t/m Mei 89 Mei t/m September

Sjalot

Eigenschappen: Laat door zijn verfijnde smaak de hele maaltijd beter tot zijn recht komen. Smaakintensiteit: 89 Januari t/m December

Zoete ui

Eigenschappen: Kindvriendelijk door zoete smaak. Ideaal voor rauwkost. Laat zich prima roerbakken. Smaakintensiteit: 45 Mei t/m Oktober 35 Oktober t/m Mei

Smaakintensiteit:

14 = erg pittig, 3 = zoet

Snij & bewaartip:

Door de ui vanaf de kop te snijden en het worteleind zo lang mogelijk heel te laten, vermindert u het tranen. Donker, droog en koel, maar buiten de koelkast.

Recepten uit het boekje, zie bron:

Zie ook andere recepten met “Bosui
Zie ook andere recepten met “Gewone uien
Zie ook andere recepten met “Lente-ui
Zie ook andere recepten met “Rode uien
Zie ook andere recepten met “Sjalot
Zie ook andere recepten met “Witte uien”
Zie ook andere recepten met “Zoete uien”

kleinerand

Gevulde uienGevulde uien

“Recept” Gevulde uien Categorie: Hoofdgerecht Aantal personen: 4 Ingrediënten: 8 grote uien Zout 250 gram rundergehakt 2 el melk Paneermeel ½ rode paprika 100 gram champignons Peper ½ tl paprikapoeder 4 dl bouillon … Lees verder →

Geplaatst in Hoofdgerecht|Tags: , , , , , , , , , |Een reactie plaatsen
kleinerand

Bron:

Over Marcel

Wat koken we vandaag. Dat is de vraag !!!
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes over Aardappels Groente & Fruit en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s